Hekler, to nemyslíš vážne, že "...pokiaľ nedostane majiteľ psa k náhrade hodnotu napr. strhnutého jeleňa...". Ešte som nevidel psa, ktorý by strhol jeleňa. Veď s ním má čo robiť svorka vlkov, nie dedinský blcháč. Osobne som nevidel žiadneho psa, ktorý by pytliačil a niesol si domov korisť. V našom revíri, ako som už neraz písal, bolo v 70. rokoch aj dostatok drobnej , aj psov, aj mačiek. A zastreliť niekomu mačku, tak to by som musel chodiť domov kanálmi. Chýba mi to??? Aj keď ma chráni zákon. Tento zákon je nespoločenský, nebezpečný. U nás na dedinách žijú dobrí, láskaví ľudia, ochotní pomôcť aj o polnoci, ale len kým im nezastrelíte psa, mačku. Potom sa vám otočia chrbtom, aj keby ste sa oháňali troma zákonmi, nie jedným a v krčme sú dobrí, len kým si nevypijú. Potom sa vám môže stať aj oveľa horšie - stoličkou po hlave. V takom prípade si potom hovorím, že poznám oveľa krajšie spôsoby odchodu z tohto sveta, ako sekerou v hlave pre nejakého vidieckeho blcháča. Som preto proti akémukoľvek odstrelu psov a mačiek. Ale aj proti sterilizácii, pretože po nej nastupuje obezita a tým vlastne odsúdime sučku, mačku na doživotnú obezitu. Brutálne znehodnotíme kvalitu jej života. Tak čo je to potom za lásku k prírode, k domácim miláčikom??? Preto si myslím, že ak sa zver tlačí do miest a dedín, viniť psov a mačky z pytliactva, je NELOGICKÉ!!! Ak by aj, je treba si uvedomiť, že zajačica splodí za celý svoj život, teda napr. za 5 rokov po 10 mláďat = 50 potomkov a podľa zákona o rovnováhe dožiť dospelosti sa má iba pár, zvyšných 48 /!/ musí byť skonzumováno pred jej dosiahnutím. A či ich skonzumujú líšky, orly, alebo domáce psy a mačky, nám to môže byť úplne, ale úplne jedno. Aj zajacom. Vystrieľanie psov a mačiek, či ich sterilizácia na tom vôbec nič nezmení. Viac ostane pre líšky. A nám? Iba ak tá sekera v hlave, ktorá tu visí, ako Damoklov meč. Preto je zákon nespoločenský - vyvoláva iba trenice. A že starostovia povolávajú poľovníkov na odstrel psov??? Na dedine je to samozrejmé, že ak sa niekto chce zbaviť psa, nepôjde s ním do mesta, za veterinárom, aby mu pichol smrtiacu injekciu za 20 eur. Lacnejšie to má u poľovníka. Je to, ako s tým povestným vianočným kaprom - nemáte srdce ho zabiť, tak pôjdete za susedom a on to urobí. Zabiť psa je to isté, ako zabiť sliepku. V meste je to iné - v byte je členom rodiny. A ľudia na injekcie majú. Nie, ako na dedine.