K lovu líšok by som mal veľmi dobrú radu. Na lov každého druhu zveri sa pozerám ako zootechnik. Teda - zaujíma ma v prvom rade jeho vplyv nielen na početnosť daného druhu zveri, ale aj na jej genofond. V mnohých prípadoch je lov v nesprávnu dobu deštruktívny - spôsobuje degeneráciu. Je to hlavne u diviaka, srnca, líšky, sluky. U diviaka je to farebná mutácia, hmotnosť, vnímavosť na KMO, zvýšená natalita. U srnca - farebná mutácia, hmotnosť, vnímavosť na choroby a parazity, zvýšená natalita. U líšky - podobne, plus vnímavosť na besnotu a prašivinu, ako aj na iné choroby. U sluky - hmotnosť /od 235 gr. do 370/, dĺžka zobáka od 26 mm do 78. Našťastie sa konečne zakázal lov na jarnom ťahu, v hniezdnom období. Mala by sa vyrovnať, zrevitalizovať. Ale k líške. Zootechnicky je vhodné loviť ju len do konca roka, resp. do honcovania, kvapkovania, pretože lov v čase už pred kvapkovaním, tzv. subgametogenézou spôsobuje zvýšenú aktivitu, čo spúšťa reťazovú reakciu - zvýšený príjem potravy, zvýšenú kondíciu, zvýšenú plodnosť /telo líšky si "vyberie" z vaječníkov nie 4 - 6 vajíčok k zreniu, ale 8 - 15. Tie sa v maternici potom tiesnia a výsledok? Znížená hmotnosť mláďat a celková spomínaná devastácia genofondu. Výsledok je známy v celej Európe. Ale je známy aj fakt, že po dlhej a tuhej zime sa rodilo menej a väčších mláďat v jednom vrhu. Pevne verím, že aj plnohodnotnejších, vitálnejších/. Racionálne je preto - nechať líšky na pokoji pred párením a počas neho. Loviť gravidné a laktujúce líšky je zootechnicky už celkom neakceptovateľné. Už aj z etického dôvodu. Táto zima im preto praje - máme iné starosti. Auto mi spod snehu ani nevidno. Ale aj tak by som na líšky chodil iba do Silvestra. A potom až od 1.7. Pol roka mi musí stačiť na potrebný odlov tých 5 prírastkov. Zatiať toľko. Majte sa!