Už to tu pár krát odznelo, ale prihodím do ohňa aj svoj názor. Poľovníci určite potrebujú jednotnú organizáciu, o tom v dnešnej dobe podľa mňa niet žiadnych pochýb, štiepenie by nás len ešte viac rozhašterilo a v predstavách o smerovaní poľovníctva by sa len ťažko hľadal konsenzus. Práve preto si myslím, že to musí byť organizácia jednotná, nezávislá, financovaná poľovníkmi, aby bola dostatočne siným protikladom "protinázorovým" organizáciám, ale určitým spôsobom aj štátnemu aparátu. Či si niekto myslí, že keby organizáciu poľovníctva ako celok zastrešoval štát, že by sa uvedené v poplatkoch neprejavilo? Možno by sme sa len čudovali koľko rôznych kolkov či iných poplatkov by zrazu pribudlo, pričom peniaze by šli do štátneho rozpočtu a len veľmi ťažko by sme zisťovali či boli všetky vrátené do poľovníctva. Verejnosť aj štát si už za tie roky podľa mňa zvykli, že to funguje tak nejak "samo" a služba poľovníkov ich nič nestojí, skôr naopak, poľovníci platia jednak majiteľom pôdy a svoje hobby si sami organizujú aj financujú. Naviac poľovníctvo je drahé hobby a preto sú poľovníci aj ideálnou cieľovou skupinou na rôzne poplatky a "dane z luxusu", a to napriek tomu, že väčšina poľovníkov sú normálni ľudia, ktorí musia každý deň robiť a platiť účty a investícia do poľovníctva je pre nich čistá strata (teda, že do neho vložia viac ako z poľovníctva, napr. vo forme diviny dostanú). Lenže čím viac ľudí žije v mestách a stráca kontakt s bežným vidieckym životom, prirodzeným zabezpečovaním si rastlinnej ale aj mäsitej potravy, tým viac považujú poľovníctvo za prežitok a určitú formu úchylky, ktorá je zbytočná, keďže potraviny sa dajú zabezpečiť v obchodnom reťazci. Paradoxne, mäsiarom či chovateľom nikto do vrahov nadávať nejde, napriek tomu, že poľovník usmrcuje zvieratá lovom často krát humánnejšie a tí správni každému ulovenému kusu prejavia aj tradičnú úctu. Avšak za situácie, že by sme poplatky platili priamo štátu, by sa kľudne mohlo stať, že takto štátom vyzbierané peniaze formou poľovníckych poplatkov by skončili napríklad na odkupovanie území s plánovaným bezzásahom, kto vie, bavíme sa hypoteticky, poľovníci bez svojej samosprávy by nad tým moc rozhodovať asi nemali. Či poplatky za vodičské či zbrojné preukazy idú do obnovy ciest či strelníc? Keď sme pri SPK, minimálne za posledné roky nemožno uprieť markantnú zmenu a pozitívnu propagáciu poľovníctva najmä na sociálnych sieťach a v médiách, čo je v dnešnej dobe tlaku rôznych protipoľovníckych názorov či ich podporujúcich organizácií kľúčové. Možno staršie generácia uvedené až tak nevnímajú, ale je to služba, ktorá poľovníctvu spraví viac pozitívnej reklamy ako celoštátne podujatia pre verejnosť a uvedené nikto nebude robiť zadarmo. Peniaze stojí aj dobrý vizuál, keď chceme poľovníctvo prezentovať ako profesionálnu činnosť aj v prospech verejnosti, nemôže to mať úroveň amatérskych videí či prezentácií. Zároveň je vynikajúcim prínosom funkcia hovorcu, ktorú Ing. Kaššák zatiaľ podľa mňa zvláda dobre a s patričným nadhľadom aj pri komunikovaní tém, ktoré verejnosť vníma v súvislosti s poľovníctvom negatívne, napr. odstrel psov, či šeliem. Čo sa však podľa mňa môže resp. musí zmeniť a priestor bude aj práve pri kreovaní nového zákona o poľovníctve je zvýšenie transparentnosti SPK a kontrola jej činnosti ako aj voľba jednotlivých zástupcov, lebo ten súčasný nepovažujem za šťastný. V rámci SPK podľa mňa môžu kľudne vznikať nezávislé "frakcie" či skupiny poľovníkov (niečo na obdobu politických strán), ktoré vyprodukujú svojich kandidátov, ktorí môžu napr. cestou spoločnej webstránky predstaviť svoju víziu smerovania komory a poľovníctva. Voľby by mohli byť kľudne elektronické tak, aby sa mohol zapojiť každý poľovník a mať obdobné pravidlá ako napríklad voľby do parlamentu. V poľovníckej obci sa poľovníci navzájom poznajú, pri mnohých by bolo zrejmé či svoje názory a ciele myslia úprimne. Z takto zvolených delegátov by mohli byť podľa odbornosti a vzdelania či prehľadu v problematike kreované aj výkonné súčasti SPK. A kontrola? Tá by mala byť nezávislá, buď vo forme štátneho dozoru alebo vytvorená z osôb, u ktorých neexistuje personálne či majetkové prepojenie, s osobami ktoré budú za vedenie SPK zodpovedať. Toto všetko sa dá zákonom alebo podzákonnými normami nastaviť, svoju organizáciu by sme si mali zvládnuť spravovať sami, pre objektívnosť kontroly by som ja osobne nemal problém ani s intervenciou štátu, hoc by to bol taký komorový hybrid. A čo sa týka príspevkov nižšie, pokiaľ má niekto pocit, že sa niekde "šafári" alebo dochádza k protiprávnej či trestnej činnosti vždy môže podať trestné oznámenie, napríklad pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa § 237 Trestného zákona či iné.