Určovanie veku a chovnosti zveri - diskusia
Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?
Vedel by mi niekto poradit ako sa da urcit vek vlka?
Zdravim chcel bi som vediet ako zistim cii je jelen chovny alebo vyradovi kus dakujem
Dobrý den, zajimalo by mě Vaše posouzení chovnosti tohoto daňka, kterého jsem ulovil loňský rok. Fotogalerie ID 85327.
Popis: podle chrupu tento daněk nemá úplný trvalý chrup, chybí třetí molár (šestá stolička)čili není starší víc jak 2 roky.Takže tento daněk by měl mít na hlavě podle mě 1. paroží.
ALE!!!!!!!!
Z knih o dančí zvěři vím, že 1. paroží nikdy nemá vytvořeny růže - ten můj je má, dále vím, že v žádném případě na prvním paroží nemůže být vytvořen očník, coš můj je má.
Takže ten můj je podle knih asi dvouletý kus, který má na první hlavě šesteráka, bez náznaku lopatky?
A teďka mi řekněte, jak je starý? Podle chrupu je to daněk s prvním paroží a podle paroží, je to kus, který nasadil už podruhé - takže je lovný a ne chovný. Možná v tom mám zmatek, může te mi to prosím vysvětlit. Děkuji
Pri posudzovaní chovnosti srncov sa berie v úvahu vzhľadom k veku najmä dľžka kmeňa, počet a dlžka výsad... Chcem sa spýtať, priemerná dlžka výsad u napr.šestoráka sa počíta ako súčet dĺžok všetkých štyroch výsad a vydelí sa štyrmi, alebo sa berú v úvahu len predné výsady??? tu sa rozchádzajú názory a tvrdenia i poľ.hospodárov, čomu ja celkom nerozumiem....Ja sa osobne riadim prvou alternatívou... ďakujem za rady....