Prednedávnom som si Artemidu v 30-06 zo zvedavosti kúpil na svoje ďalšie experimentálne zábavky. Keďže kvalita je o štatistike (najmä u výrobkov z dotyčných zemepisných súradníc je jej rozptyl veľký), ťažko zovšeobecňovať, ale možno pre niekoho budú moje úvahy nápomocné.
Kúpil som najlacnejšie fabrické strelivo a „out-of-box“ sústrel na 50m robil okolo 4cm. Už v tejto fáze je zbraň na nadhánkové poľovačky použiteľná (ona asi na nič iného ani nie je určená). Verím, že ak by som sa potrápil s jej štelovaním a polaboroval by som so strelivom, dostanem sa aj na lepšiu hodnotu sústrelu. Nerobil som to, lebo som zbraň kupoval za iným účelom….. Zatiaľ som sa nehral ani so spúšťou, ale mám priateľa puškára, ktorý úspešný tuning spúšte má za sebou, teda ide aj to.
Kto si ju kúpil v tomto kalibri vie, že vybíjanie zbrane je dosť pomalé, nepohodlné a tvrdé pazúry prídu maximálne vhod, ináč si ich v chvate dolámeš (netýka sa to kalibru 45-70 Govt.). Keďže ide o bezokrajovú nábojnicu, ak má vyťahovač spoľahlivo fungovať, musí v jej drážke sedieť pevne a čím pevnejšie v nej sedí, tým väčší odpor kladie prstom pri vyberaní nábojnice. Recept je aj na to, aj keď nie priam najlacnejší: Mám zákazkového výrobcu nábojníc, od ktorého už mám pár desiatok nábojníc 30-06 s okrajom. Stačí dostrúžiť do nábojovej komory okraj a veci fungujú ako treba. To má ale význam pre toho, kto si náboje prebíja a prežíhaním nábojníc ich vie recyklovať aj desať- a viackrát, ináč by to bol nekresťansky drahý špás. Matrice fungujú klasické springfieldovské, len držiak je iný. Ináč zbraň je to kompaktná, pomerne ľahká (hlavne sú možno až pritenké) a komu sa podarí doladíť sústrel a spúšť, má za pomerne málo peňazí dosť muziky, teda pracovnú pušku na „boj z blízka“.
Ja už mám na niekoľkých spomínaných nábojniciach krčok roztiahnutý na 0,338“ (8,6mm) a tam sa to bude celé uberať: baskula dostane nový hlavňový zväzok 2x 338-06 R. Len ten čas je sviňa, v dielni sa momentálne nachádzam veľmi sporadicky a v blízkej budúcnosti to na nejakú zmenu veru nevyzerá…..
Ináč, iboo, s charakteristikou ruských zbraní máš pravdu, ale s poslednou tvojou vetou sa dá súhlasiť len pokiaľ nemáš na mysli brokovnicu ZP. Ak chceš niečo výkonovo na úrovni 30-06, s tetkou zetpéčkou radšej neuvažuj. S prižmúreným okom ešte tak 8x57R na pár výstrelov do roka. Dosť veľa sa o tom diskutovalo na
odkaz />
Ale samozrejme platí, že Merkel je Merkel a Rus je Rus…..
Ešte terminológia na slovíčko: trdlo - dvojka sa hovorí brokovnici a nie guľovej dvojhlavňovke.