hubert2012
hubert2012, 2.11.2018 o 5:47 Dobré ráno, nikto zatiaľ nenapísal, naša pripomienka k novému zákonu.Ak sme už veľa krát písali, zrušenie predlžovania PL. Chceme, aby PL vydával OU, zároveň aj evidoval všetkých držiteľov PL. Nie je to vôbec náročné, robili to aj v minulosti a každý rok v okrese robí skúšky z poľovníctva cca 25 ľudí, takže vydať taký počet PL nie je problém. PL ako preukaz môže byť jednoduchší, vôbec nemusí obsahovať fotografiu, to sú nápady SPK. Ani preukaz zdravotného poistenia to nemá a je to dôležitejší dokument ako PL. Chceme, aby zákon určil, že všetky doteraz vydané PL sa stalú automaticky trvalé, doživotné. Poistenie - bude ho zabezpečovať PO, v ktorej je poľovník členom, zároveň bude o tomto viesť aj evidenciu. Každému poistenému poľovníkovi vydá aj doklad o tom, že je poistený.To znamená, že každý poľovník musí mať pri výkone práva poľovníctva PL, ZP, doklad o poistení a povolenku na poľovačku. SPK - tak ako doteraz existuje a vykonáva svoju činnosť, je pre nás neprijateľné. Hlavne povinné členstvo, netransparetnosť, duplicitné členstvo funkcionárov SPZ =SPK, poplatky do nej. Vyjadrite sa, či SPK treba zrušiť, alebo ju pretransformovať na organizáciu dobrovoľnú, transparentnú a možno aj prospešnú. Musela by sa radikálne zmeniť a vytvoriť orgány zdola, vznikli by organizácie v regione..mali by právnu subjektivitu, členstvo by bolo dobrovoľné, musela by vykonávať činnosť v záujme jej členov, ak by to nerobila, tak do nej nikto nevstúpi. Táto organizácia by cez svojich zástupcov tlmočila pripomienky do legislatívy a pod.Mohla by vykonávať výučbu nových poľovníkov, v spolupráci s OU chovateľské prehliadky, kynologické akcie a pod.Túto činnosť by vykonávali PO, členovia tejto organizácie, ale transparentne a na prospech všetkých členov. Napr blomby, tlačivá, farmaceutické liečivá a pod. Kontrolné streľby, organizovali by ich PO, ktoré majú prenajatý revír, ale povinnosťou každého poľovníka by bolo, raz za určité obdobie sa takejto streľby zúčastniť. Mohlo by to byť aj v zákone, ako povinnosť, ale nie ako doteraz, že sa strieľa napr. s malorážkou a poľovník, ktorý poľuje niekoľko rokov, má vraj ukázať,či vie zaobchádzať s touto zbraňou.Kontrolná streľba má slúžiť na preskúšanie streľby z brokovnice a pri guľovej zbrani, hlavne na preskúšanie funkčnosti a správnosti nastrelenia zbrane pred sezónou. Vyjadrite sa, aký máte názor na prenájmy poľovných revirov, zhromaždenia vlastníkov a pod. Chceme čo najviac podnetov a príspevkov, ktoré zaradíme do hromadnej pripomienky k zákonu.
jaro1, 6.11.2018 o 11:04 Reakcia na príspevok od vlavar, 6.11.2018 o 9:08 :
vlavar - neodchovali ako neodchovali, lesna zver spasa majetky vlastnikov a to je fakt. ◄ reagovať
hubert2012, 6.11.2018 o 11:50 Možno ťažko ralizovatelná myšlienka...vlastník pozemku má právo na úhradu za výkon práva poľovníctva. Treba určiť tieto úhrady a platil by mu ich štát, alebo obec..Určené sumy..za výkon práva poľovníctva by platili poľovníci obci..alebo štátu..a ten by tieto peniaze podľa určitých pravidiel posielal vlastníkovi a ostatné by šli do štátu..jasné pravidlá hry, o tom, kto bude polovať by rozhodoval vlastník, za SPF obec...Je to na diskusiu..Zver ktorú lovíme, je vlastníctvom štátu, nie vlastníkov pozemkov, preto majú sa právo vyjadriť, aj poberať nejakú úhradu, je to ako som napísal téma na diskusiu.. ◄ reagovať
jaro1, 6.11.2018 o 12:29 Reakcia na príspevok od hubert2012, 6.11.2018 o 11:50 :
Pocuvam kdejake nazory a tak Ta poprosim spresnit.
Lovna zver je vlastnictvom statu / kto je stat, obcania?/, alebo je zver len narodnym bohatstvom statu, alebo res nullius, alebo je podla biblie vsetkych? ◄ reagovať
Jager68, 6.11.2018 o 19:25 Peter peniaze male ci obrovske vo veci prenajimania revírov neodstranis...nie že bude...už to je o peniazoch...majitelia by boli proti sebe,ak by sa nesnazili vyťažiť z tejto situacie,ked je taký tlak ziskať revír,čo najviqc.. ◄ reagovať
Jager68, 6.11.2018 o 20:32 je absolutne legitimne akceptovat najvyssiu ponuku...polovnictvo je konicek ktorý ako každý , stoji peniaze..a nie je to len o materiálnom vybaveni....ceny za uzivanie pol.pozemkov budu rast..zujemcov o revir je vela a vzdy sa najde partia alebo jednotlivec co daju viac.. ◄ reagovať
goret, 7.11.2018 o 6:46 Reakcia na príspevok od Stagstalker, 6.11.2018 o 23:29 :
Uvítal by som, ak by šlo v tomto zákone nejako riešiť možnosť poistiť sa u nás pre poľovačky v zahraničí, resp. v rámci krajín, v ktorých platí EU zbrojný pas, tzn. nemusieť si tam vybavovať krátkodobý poľovný lístok, keďže poisťovne majú spravidla nadnárodný charakter. ◄ reagovať
lubenko, 7.11.2018 o 9:04 Reakcia na príspevok od Jager68, 7.11.2018 o 8:54 :
má to logiku,máš polovný listok,načo treba český polovný listok,stači povolenka na lov,sme predsa v EU ◄ reagovať
goret, 7.11.2018 o 9:49 Reakcia na príspevok od Jager68, 7.11.2018 o 8:54 :
Áno, ale na to, aby si mohol v ČR oficálne poľovať potrebuješ si tam vybaviť krátkodobý poľovný lístok, pričom podmienkou je výpis z registra trestov v ČR a celé to môže trvať aj 30 dní. Zdá sa mi, že ČR do SR, takéto štrapácie nie sú. ◄ reagovať
650525, 7.11.2018 o 22:30 Navrhujem v par.30 bod 13 Poľovnícky hospodár je oprávnený a) prideľovať značky na označovanie ulovenej raticovej zveri a veľkej šelmy presunúť do bodu 12 Poľovnícky hospodár je povinný - prideľovať značky na označovanie ulovenej raticovej zveri a veľkej šelmy. Stretol som sa s poľovníkmi čo tvrdili, že štat. zástupca a poľovnícky hospodár povolenie na lov zveri vypísali a značku nepridelili. ◄ reagovať
Jager68, 8.11.2018 o 7:41 Goret neviem kto a a ako ti vybavuje CZ pol lístok ale mne ročný vybavia do 24 hod.pposlem prefoteny OP+ Pol.listok k tomu prefoteny certifikát o poistke a do druhého dňa mi volajú že ho mám. ◄ reagovať
lanus, 10.11.2018 o 17:15 alex - Nový zákon by mal najskôr ak všetko pôjde "ako po masle "platiť až :Čl. IV Účinnosť Tento zákon nadobúda účinnosť 1. júla 2019. ◄ reagovať
jaro1, 10.11.2018 o 17:20 Ziadost o predlzenie PL treba podat najmenej 30 dni pred ukoncenim doby platnosti PL, cide do konca Novembra. Ak co i len den omeskas, budes platit vyssi poplatok, t.j. ako za vybavenie noveho PL. Ak do konca roka vobec nic neurobis, clenstvo ti podla mojho nazoru automaticky zanika. Zrejme existuje taka vec ako podanie ziadosti o prerusenie clenstva napr. na jeden rok, resp. dva. Takisto existuje aj predlzit, vybavit si PL napr. na jeden rok, atd. Od 62, resp. nad 62 rokov je PL trvaly. Ohladne otazky ti "najpresnejsie" poradi SPK, ved to maju zakotvene v stanovach pomahat clenovi, pozri § 3 odsek 2 pismeno a :-o)) ◄ reagovať
citulik, 10.11.2018 o 19:08 Od 62 rokov veku ti vydajú poĺovný lístok na dobu na akú zaplatiš poistenie, nie na dobu neurčitú.Obnovoval som teraz v piatok v Košiciach.Mám 64 r. ◄ reagovať
Rimo, 10.11.2018 o 19:40 Riesim teraz to iste. Asi predlzim na rok a potom sa uvidi. Nemam chut vyhadzovat zbytocne peniaze. Dost sme sa ich navyhadzovali doteraz. ◄ reagovať
lanus, 10.11.2018 o 19:59 citulik - 64ročný môže dostať PL na 1r.; na 5r. ,alebo bez obmedzenia !!! Keď máš PL "na trvalo" tak si členské do SPZ+poistné môžeš zaplatiť na 1r. ale aj na viac rokov !!! Ty si zrejme nepochopil čo ti povedali,alebo ťa o....li !!! ◄ reagovať
Baikal, 10.11.2018 o 20:02 Reakcia na príspevok od lanus, 10.11.2018 o 19:59 :
.. alebo.. tiez som tento rok predlzoval PL a informacie, ktore k tomu su podsuvane az smiesnym sposobom su zvlastne :-D ◄ reagovať
hubert2012, 10.11.2018 o 20:31 Páni, k PL, zatiaľ platí súčasný stav,to znamená môžte si predlžiť PL na koľko rokov chcete. Ak sa podari v novom zákone presadiť zrušenie predlžovania, budeme navrhovať, aby všetky doteraz vydané PL sa stali platné natrvalo.Nemusíte si ani predlžovať členstvo v SPZ, pokiaľ ste členmi PO, alebo PZ, ktoré má zaregistrované stanovy.Nedoporučujem predlžovať PL na 10 rokov, pretože ak sa zruší predlžovanie PL, nikto Vám peniaze nevráti. Ja mám 63 rokov, to znamená, že by som mohol mať PL natrvalo, ak mám dobrú informáciu za 40 EUR. Nie je to veľa, ale nedám im to, predlžim si iba na 1 rok a uvidím, čo bude v novom zákone.Poistné si zariadim cet ZPO Hubert. ◄ reagovať
citulik, 10.11.2018 o 20:40 lanus na tlačive SPZ je napísané citujem: V prípade že máte viac ako 62r.a predlženiePL budete žiadať na dobu neurčitú,členský poplatok platíte každý rok vo výške 24€. V prípade, že aj napriek tomu členský poplatok uhradíte na viac rokov, PL Vám bude vydaný len na túto dobu a nie nadobu neurčitú.Koniec citátu.Ja som zaplatil na 5 r.lebo nechcem apsolvovať každý rok tú procedúru s platením.A 5r.mi platí ešte aj ZP. ◄ reagovať
Baikal, 10.11.2018 o 20:43 Reakcia na príspevok od citulik, 10.11.2018 o 20:40 :
SPZ nech si pise co chce, aj tak PL nevydava ... ◄ reagovať
alex, 11.11.2018 o 7:17 Ďakujem, teraz mam 58 r. tak ešte teraz predlžim , na koľko rokov sa ešte rozhodnem. ◄ reagovať
kuzmican, 11.11.2018 o 11:24 Reakcia na príspevok od hubert2012, 10.11.2018 o 21:04 :
ako to riešiť keď podmienkou členstva v PZ je členstvo v SPZ? Kde ná platiť keď je členom PO aj SPZ ◄ reagovať
lanus, 16.11.2018 o 20:52 feko31 - Ak máš skutočný záujem o pripomienkovanie návrhu zákona tu je na to už len pár dní miesto : odkaz ◄ reagovať
hubert2012, 29.5.2019 o 21:53 Tak dnes pani ministerka Matečná predložila do vlády návrh nového zákona o poľovníctve. Bolo okolo neho dosť diskusií, ale od obyčajných poľovníkov málo. Naše zásadné pripomienky boli - zrušenie povinného členstva v SPK, zrušenie predlžovania PL, touto úlohou poveriť Okresný úrad, ktorý by evidoval držiteľov PL a vydával nové. Neprešlo to, uvidíme či to prejde do NR, nakoľko účinnosť má byť od 1.7.2019.Treba si uvedomiť dôležitú vec, privatizáciu nášho poľovníctva, lebo inak sa to nedá nazvať dovolila strana Smer a pokračovanie tohto dnes SNS. Takže treba si to pripomenúť vo voľbách na jar budúceho roku.Ak sa nám to nepodari zastaviť, môže to zmeniť iba budúca vláda.. ◄ reagovať
lanus, 30.5.2019 o 8:05 hubert2012 - Kuk : Čl. IV Účinnosť : Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januára 2020. ◄ reagovať
goret, 31.5.2019 o 5:23 Reakcia na príspevok od hubert2012, 30.5.2019 o 19:08 :
Zákon upravuje len organizáciu, postavenie a pôsobnosť Slovenskej poľovníckej komory. Potom sa tam píše len všeobecne o poľovníckych organizáciách, o ich vzniku, zániku, zmene stanov .. Ako si ZPO Hubert predstavuje zákonnú úpravu vzťahu SPK a špeciálne SPZ? ◄ reagovať
goret, 31.5.2019 o 12:09 Reakcia na príspevok od hubert2012, 31.5.2019 o 6:00 :
To všetko sú známe veci (mne isto). Ty si v predošlom príspevku napísal, že zákon je zlý a dávaš si rovnítko medzi SPK a SPZ, preto som bol zvedavý ako by ste odstránenie tohto rovnítka chceli riešiť v zákone o poľovníctve? Apropo, ako sa darí pánovi slobodne solidárnemu a jeho sľubom, ktoré vám dal? ◄ reagovať
goret, 31.5.2019 o 15:01 Reakcia na príspevok od hubert2012, 31.5.2019 o 6:00 :
Pozn. k poľovníckej kynológii, ktorá je definovaná v § 73: Kynologická rada SPK nie je totožná s Kynologickou radou SPZ. Táto rada zodpovedá za skúšobné poriadky PUP a skúšky poľovnej upotrebiteľnosti má na starosti komora prostredníctvom jej OPK. Minulý rok som hospitoval na poľovných skúškach, ktoré organizovala poľovnícka spoločnosť, ktorá nie je PZ SPZ a mám za to, že aj iné PO, nielen subjekty príslušné k SPZ, môžu v spolupráci s OPK v ich regiónoch organizovať skúšky PUP. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.