Stagstalker 30.7.2018 o 16:36
Ja nerozumiem najmä prečo je dôležité vidieť zver na 1km, prečo ju vôbec prísvitom na takú vzdialenosť (aj menšiu) rušiť (za úplnej tmy), keď vzhľadom na parametre prístroja nikdy zver spoľahlivo na takú vzdialenosť neprečítam (pohlavie, vek) a ani nepotrebujem, keďže za úplnej tmy nemám ani čo loviť. Dôkazom je aj rozmazaná fotka nižšie, na 440m. A už vôbec nerozumiem prečo v slovenských podmienkach vôbec niekto propaguje digitálny puškohľad či puškohľad s nočným videním:) Lebo potom áno, opäť môžeme v iných témach diskutovať o neetických fotkách úlovkov, o zle založených zálomkoch, o zle uloženej zveri na výrade...keď dokumentovaniu úlovku vlastne s najväčšou pravdepodobnosťou predchádzal neetický a najmä nezákonný lov...áno, môžeme sa tu baviť o znižovaní stavov zveri, o nemožnosti iného spôsobu lovu, najmä u diviačej- to sú do veľkej miery len výhovorky a vlastná pohodlnosť, lebo množstvo fotografií a príbehov na tejto stránke dokazuje opak. Aj prevažne nočná zver akou je diviak sa totiž dá uloviť legálne..., pričom pochybujem, že prípadní vlastníci týchto prístrojov, ak nimi lovia, ostávajú len pri love diviakov...
Apropo, sám používam pozorovacie termo. Síce ma papierový dosah pomaly až na Mliečnu dráhu, ale reálne je poľovnícky využiteľné do 200m tak, aby som vedel načo presne sa pozerám. A nie, nepoužívam ho pri love, na pušku by som toto nikdy nedal. Skôr je to dobrý pomocník na okamžitú dohľadávku pokiaľ zver nejaký ten kúsok odbehne v poraste, veľmi dobrý pomocník na monitorovanie pytliakov či obdobných živlov v revíri a neposlednom rade super vec na zistenie čo kde a kedy chodí, pokiaľ sa rozhodnem v revíri prespať. A pri primeranej vzdialenosti mi pri splne pomôže určiť pohlavie pri potencionálne lovnom kuse. Ale nebudem moralizovať, nato sa dá prakticky v dnešnej dobe už len rezignovať, lebo súčasné poľovníctvo je doslovne prerastené týmito prístrojmi a technikou a táto diskusia je opäť toho príkladom. A to, že sa o tom bavia poľovníci verejne, na verejnom fóre asi len svedčí o tom, do akej miery to mnohí akceptovali a prijali ako normálnu vec. A to som skutočne zažil dobu, kedy bol nesprávny spôsob lovu hanbou poľovníka...