Príspevok presunutý z diskusie Bielenie lebky z uhynutej zveri (autor: dlbvvp9).
Nehľadal som na Nete a hovoril som bez prípravy. Peroxid dostávam roky 30% a tak som si nebol istý z 35%. Na žiadanoú koncentráciu a dané množstvo pri bielení lebiek ho riedim podľa Hellovho vzorca. Bielim 12%-15% koncentráciou. Bielenie prebieha v tme, pretože účinkom svetla sa peroxid premieňa na vodu. Obaľujem do vaty- gázy, previažem obväzom, kde nechám dlhší koniec ponorený v roztoku a tento „nasáva“. Až je čas, polievam zabalenú lebku lyžicou – všade. U zubov sklovina, dentín a zafarbenie ostáva, resp. nevypadávajú zuby. To sa stáva skôr pri „pridlhom varení lebky“, keď sa neodhadne ten správny čas, ale prípadný vypadnutý zub sa zalepí – zaglejí. Zhrniem to teda dokopy, ako to robím ja:
1) Sťahovanie kože a odstraňovanie svalstva ( okolo lebky pracujem tupým nožom )
2) Odkrvenie – zhruba 2-3-4 dni, do studenej vody pridám soľ, denne vymieňam novú vodu, vylúpnem oči
3) Vyváranie – len lebka ponorená do STUDENEJ vody, parožie a ružice omotávam obväzom a pod, pridať štipku sódy, DODRŽAŤ správny čas vyvárania!! podľa druhu lebky, kontrolovať, či už sa dá svalstvo a mäso oddeliť od lebky
4) Odmasťovanie – v studenej vode, pridať Jar, prípadne Pur, Namo, Benzín, čpavok a pod – čo máme
5) Bielenie – správna koncentrácia podľa druhu lebky, bieliť v TMAVEJ nádobe, prípadne v tme, DODRŽAŤ správny čas bielenia
6) Leštenie – už robí málokto, ale sa má správne robiť ( krieda, vápno, lak – len na LEBKU.
Pri tomto je dobré potúžiť sa kvalitným čistým destilátom ( vnútorne ) – nie do oka :-))) samozrejme s mierou, prípadne dobre vychladenou dvanástkou, alebo aj – aj a dobrá cigara, alebo kvalitný fajkový tabák má byť samozrejmosťou.