Príspevok presunutý z diskusie Ošetrovanie trofejí (autor: pavelb).
Skús najprv odmastiť, nič nepokazíš. Lebky ponor do vody, kde si pridal Jar, Pur, Namo apod. Nechaj ich v tom aspoň 24 hodín. Potom vyber, dôkladne opláchni pod vodou a nechaj uschnut. Potom skús tento postup, ktorý som vyčítal pred niekoľkými rokmi v časopise Myslivost a ktorý som uveřejnil aj na pid, kde sa myslím tiež pýtaš. Skús to:
Suroviny: 30% alebo 50% peroxid vodíka, hladká múka.
Postup: Zo zažltnutej lebky odstrániť prach, alebo umyť v teplej vode a nechať riadne uschnúť. Potom pripraviť kašičku z peroxidu a hladkej múky. Do misky dať jednu lyžičku/lyžicu/ hladkej múky a prilievať peroxid. Postupne bude kašička hustnúť. V žiadnom prípade nerobiť kašičku hustú, musí k lebke dokonale priľnúť. Na natieranie použiť štetec. Po natretí nechať pôsobiť asi dva dni, potom dôkladne opláchnuť prúdom vody. Pokiaľ lebka nie je dôkladne vybielená, postup zopakovať.
P.s- Vyskúšal som to myslím dvakrát. Pomohlo to. Reštaurovať staré zažltnuté lebky treba robiť podľa mňa opatrne, aby som si lebku nepoškodil, ktorá už naviac raz bola v peroxide. Preto si myslím, že tento uvedený spôsob je šetrnejší voči lebke.