myslim si, ze hadat sa tu o percentach samca ci samice je nad nase sily, toto v skutocnosti velmi tazko dokazat. uz som to tu spominal, ze cela gemnetika sa podla mna brutalne v polovnictve zvelicuje. o genetike sa da hovorit v mastali, kde pozname niekolko generacii predkov jedinca dozadu a o genetike sa da hovorit mozno pri jednom znaku. vo volnej prirode je genetika = nahoda, ved tie zvierata maju taky vysoky stupen heterozygotnosti - rozdielnosti alel, ze my jednoducho nemame sancu predpovedat, co sa vykluje z kombinacie tej jelenioce s tym jelenom. v genetike je predsa taka variabilita, ze dovidenia, stabilizovat urcity kvalitativny znak si vyzaduje mnozstvo izolovanych selektovanych generacii v klietkach, a kde je kvalitativny znak ako sila trofeje, alebo velkost tela, ktory podmienuje mnoho a mnoho genov a my stale nevieme ktore vsetky, a co prinos novych neznamych genov spojeny s migraciou samcov??? Myslim, ze aj ked genetika nie je zanedbatelna, limitujuce je prostredie, do urovne pokoja a vyzivy to vieme ovplyvnit i my, samozrejme este ta selekcia , no co staty bez selekcie a co minulost, kde selekcia neexistovala a boli kapitalne trofeje???? kde tam bola genetika? opat to tu bolo naznacene ze hlavna chyba genetiky je v druhu homo sapiens a teda v tom kto vsetko sa do vykonu prava polovnictva moze zaradit za flasku....dokazat ci ma jelenica 50 % ci 80% podiel nie je vobec jednoduche a myslim odvazne tvrdenie, aj ked to tomu cloveku tak vychadza, nepoznam jeho studie, no vyslovit taky zaver je velmi smele, a hlavne by to bolo potrebne preverit a dokazat. na to nie v oplotenom priestore, ale vo volnom reviri, kde nedokazeme riadit s ktorym jelenom sa jelenica ma parit, az keby sme toto vedeli ovplyvnit, mozeme hovorit o genetike a nie vtedy, ked parenie je vecou nahody? kde je urcite dokazane, ze najlepsie jelenice si vyberu iba najsilnejsieho jelena??? aj ked sa to tak pise, ze parozie a dominancia jedinca su parametre, co samicu ovplyvnia, to isto nie je pravidlo a je po genetike...
syslik