milan49 16.1.2015 o 20:33
Zaujal ma tento diskusný príspevok od "vilhem. Najprv som si prečítal všetky komentáre a najviac by som súhlasil s "spito270", no najmä "BLEIKER" oba zo 14.1.2015. Poľujem už viac ako 36 rokov či už v revíroch ŠL, alebo v poľovných združeniach skoro na všetku raticovú zver od srnčiat až po diviaka. Mám ulovených vyše 150 ks zveri, považujem sa za obstojného strelca, preto si myslím že môžem ponúknuť svoje praktické skúsenosti. Možno sa budú s niektorými v diskusii zhodovať, s niektorými nie. Na umiestnenie rany podľa mňa vplýva viac faktorov. 1. ZBRAŇ A OPTIKA: tu nenašpekulujem už nič, mám iba guľovnicu ZKK600 kaliber 7x64. Kupoval som ju novú, je vhodná na všetku spomínanú zver, je presná, nikdy ma nesklamala a pasuje mi po všetkych stránkach. Mal som optiku Zeiss 4x32, ale vekom som zistil že potrebujem niečo silnejšie. Dal som si ju prerobiť na 7x50,kríž klasické T. 2. STRELIVO: mladší poľovníci pokrútia hlavou, ale stále používam náboje SB SPCE 11.2g. Posledných pár rokov však badám zhoršenie kvality nábojov, pretože pri streľbe na blízko najmä u srnčej zveri je silne podliata krvou. Riešim to tak, že si ju nechám odísť na 70-80 m a poškodenie už nie je veľké. Vážne však uvažujem o zmene streliva na Normu alebo Hornady. 3. SPOSOB STREĽBY: Ak chcem byť istý ranou aspoň na 95 % tak strieľam iba s oporou, či už z palice, opretá zbraň o strom, z kolena, alebo ideálne z posedu. Na bežiacu zver nestieľam. 4. UMIESTNENIE RANY: Náš bývalý riaditeľ LZ Žilina vynikajúci strelec a reprezentant Ing. Sivčák na poľovačke tomu hovoril dva prsty za lopatku a vždy mal úspech. Ja trofejovú zver strieľam zásadne na lopatku, holú najmä srnčiu tesne za. V obidvoch prípadoch zver väčšinou ostáva v ohni, prípadne zhasne do krátkej vzdialenosti. 5. ZÁVER: veľa som toho popísal a odpoveď nie je jednoznačná. Preto nech každý skúsi pri ktorom výstrele má lepšie výsledky a podľa toho umiestni zásah. Ďakujem za pozornosť ak ste to dočítali až potiaľto.