M.K.P. AGRO služby
dnes je pondelok,  16. jún 2025,  meniny má Blanka,  spln: 11. jún 2025,  dnes východ slnka: 03:48,  dnes západ slnka: 19:45
poľovnícke sety poľovníctvo Terem
Chyba! Skúste sa prihlásiť znova a skúste to ešte raz.

8x57 JS, rozptyl - diskusia

autor: off MatoN
pridané: 3.4.2014 15:28

Zdravím Vás, chcel by som sa opýtať tých,čo majú a poľujú s českou guľovnicou "Z" v kalib. 8x57 JS (podotýkam ale, že je v nej nová hlaveň od pána Kunu z ČR) na to, aké majú skúsenosti s vhodným strelivom do nej z pohľadu rozptylu (nie z pohladu účinkov na zver). Ja som zatial skúšal sellier bellot (spce 12,7g), geco plus (12,7g) a rws id classic (12,8g).Najlepší rozptyl troch rán na 100 m. som vsak dosiahol so sellier bellotom. Ďakujem.

počet zobrazení: 14 469
počet hlasov: 0
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 10.4.2014 o 7:54

Pri výrobe hlavní, či už trieskovým obrábaním (preťahovaním, pretláčaním), alebo bez trieskovým spôsobom výroby (kovaním na trne) vznikajú na mieste obrábania mikroskopické nerovnosti. Aby sme dosahovali uspokojivý, konzistentný rozptyl musíme tieto nerovnosti odstrániť. Odstraňujú sa dvomi spôsobmi: lapovaním čo by som v domácich podmienkach a bez skúseností neodporúčal a tzv. zabehnutím hlavne. Zabehnutie hlavne je vlastne čistenie hlavne po každom výstrele. Osobne po každom výstrele mechanicky čistím hlaveň pokiaľ nie je biela handrička, alebo odličovací tampón úplne čistý. Potom znavu vystrelím a čistenie opakujem. Po desiatom výstrele použijem chemické očistenie vývrtu. Hlaveň zabehávam dovtedy pokiaľ nie je rozptyl rovnomerný, ale minimálne 50 výstrelov. Nie je to nič ťažké, ale je to náročné na čas. Zabehnutá "vyhladená" hlaveň má veľký vplyv na presnosť nakoľko prietlačný odpor u takejto hlavne je rovnaký pri každom výstrele. Samozrejme aj pri nezabehnutej hlavni môžeme dosahovať slušný rozptyl no určite bude trvať kratšiu dobu ako u hlavní zabehnutých. Do nevyhladených častí novej hlavne sa dostávajú spaliny a tombakový oter ktorý časom vedie k strate presnosti. Aby sme hlaveň udržali v čo najlepšej kondícii čo najdlhšie je čistenie hlavne alfou a omegou. Osobne čistím hlaveň po každej vychádzke vyterákom, alebo "hadom" a po výstreloch čistiacou penou. Hlaveň si to zaslúži a odmení nás výborným rozptylom po dlhú dobu.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 29

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 58 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off millos, 29.4.2014 o 19:11

Bleiker: sakra a co tym Cechom tie hlavne zacarovali? Akoby v LW triedili zakaznikov...je to drahy spas na riskovanie. Ved nie su jediny vyrobca, kupim inde. Ta 6,5 bude taky balzam na moje plece ...a dostupnost komponentov na prebijanie vela...a o vybornych balistickych hodnotach tejto raze sa uz popisalo dost...uz nebudem asi spekulovat. Poskladam si to. A ked vystrielam hlaven 300wm, tak tam asi nalozim 7mmRUM...ta mi pije krv uz dlho. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off BLEIKER, 29.4.2014 o 7:50

Milos-veeelmi dobre a mudro premyšlaš,lebo tych argumentov pre tu 6,5-ku je ešte daleko viac-ved vieš..A čo sa tyka tej tvojej LW,asi si chytil jednu z poslednych poctivych kusov,pred dvomi rokmi to už len strielalo dopredu-nič viac. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off millos, 29.4.2014 o 0:18

Bleiker: ja uz asi tiez LW nebudem davat, aj ked mi tato slape vyborne...mam ju tam zalozenu presne 3 roky. Po tych kritikach, co pocuvam, by mi ju Ludo ani nedal. Len skoda, ze Krieger ma len 660mm, chcel som 720mm, preto som zvolil Lilja. Keby mu poslali dlhsie, ani nevaham. A ta Lilja je za 440libier, ale este rozmyslam zobrat od A.Bixna tiez hlavnovinu...stale je to v stadiu vahania. A kaliber tiez. 6,5x55, 7mmWSM...rozhodujem sa. Ale asi 6,5, kvoli tlakom, teplote, zivotnosti... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off BLEIKER, 28.4.2014 o 19:23

miloš-prečo asi prešiel od LW ku KRIEGER?Prečo od LW odišiel Rossler?To nie je problém Slovenska,ale východnej Europy.Neviem ,kedy Ti tú hlaven osadzal,ale mne už nechcel pred 2 rokmi v 6mmBR,a preto,lebo velmi dobre pozná moje požiadavky a hned mi vysvetlil,že nieže by nechcel,ale jednoducho to nebude ono.Lilja od neho v 22LR lieta suprovo našej paraolympijskej vítazke a 243- práve Tebou spomínaný KRIEGER-nekutočne aj s fabrickým strelivom.Ani na VC Europy minulý rok som nepočul jedno jediné slovo chvály na LW-tolko moje info a skusenosti.Rozhodne by som hlaven od Walthra v súčasnej dobe na iné účely ako polovné nedal. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2