borgeoZaujímalo by ma, aká je absolútne maximálna vzdialenosť pre zodpovednú streľbu na raticovú zver. Sem môžte vkladať svoje príspevky, na akú najväčšiu vzdialenosť ste potiahli spúšť, s akou výbavou a s akým výsledkom.
pepies, 21.3.2014 o 15:08 Nejako mi nedochadza zmysel tejto diskusie. Ten ktorý dokáže zodpovedne strelit na 200m a viac ti tu nenapíše lebo by ho tu zožrali.Jedine v čom ta mozem uistiť že takych ľudí je na tejto stránke veľa,ktorí začínajú tam kde vetšina končí.
pepies, 21.3.2014 o 15:08 Nejako mi nedochadza zmysel tejto diskusie. Ten ktorý dokáže zodpovedne strelit na 200m a viac ti tu nenapíše lebo by ho tu zožrali.Jedine v čom ta mozem uistiť že takych ľudí je na tejto stránke veľa,ktorí začínajú tam kde vetšina končí. ◄ reagovať
Stagstalker, 22.3.2014 o 9:26 Rad si strelim na vacsiu vzdialenost, najma na lisku, skodnu a na strelnici. Ale aj tak ma najviac potesi, pokial si v lese na postriezke dokazem sadnut tak, ze mi zver pride "do rany", alebo ak kracam lesom k urcitym miestam, kde vnutorne zver predpokladam a ona tam je, pricom sa k nej dostanem na 50-80m. Vtedy sa citim ako, lovec- polovnik a o tom to ma byt, bez ohladu na rozdiel vybavy dnesnej a vybavy starych otcov. 80-100m je pohodovy ideal, aj lov aj zazitok z rany. Long range strelbu na zver sme si priniesli spoza velkej mlaky, ale treba si uvedomit, ze lov, ktory pozostava najma z presnej strelby, vypoctov a dobrej vybavy a nie zo sledovania vetra, opatrneho pohybu a znalosti zvykov zveri je skor sportova zalezitost ako polovnictvo. Preto ma pre niekoho caro lahka, elegantna jednuska. Pomaly benchrestovu zbran s vykonnou optikou a dvojnozkou by sa mi po lese vlacit veru nechcelo. Na druhej strane, mam so standartnou vybavou par zasahov nad 200m, myslim, ze strelbou na taku vzdialenost pokryjem 95% slovenskych revirov. A pokial sa nedostanem k zveri ktoru chcem ulovit pod 300m...tak potom ma mozno pravo prezit :) ◄ reagovať
namreh, 22.3.2014 o 7:05 Na odľahčenie témy.Keď si tam predstavím jedného obľúbeného politika tak by som šľahol aj na 600 metrov. ◄ reagovať
motaq, 21.3.2014 o 16:51 FEKI suhlasim s tebou, ze sa ma strielat na polovnicku vzdialenost, len kolko to je, kto a preco ju tak definoval? U nas je zauzivany vyrok polovnicka vzdialenost je 100m resp. do 100m, ale preco? no lebo to tak zadefinovali nasi stary otcovia. Ale preco? no lebo vtedy mali taku vybavu, ze na vacsi vzdialenost sa strielat nedalo resp. dalo ale zasah bol neisty. jednak vtedajsie zbrane (tym nechcem povedat ze boli nepresne), strelivo a hlavne optika kde vacsina s nich mala DDR Zeis Jena "4x32" mozno niektory prerobeny na 7x50 a podobne puskohlady s vykonom takym aky vtedajsia doba dovolovala. dnes je situacia uplne ina, jednak vykonnejsie strelivo, modernejsie zbrane a hlavne vykonnejsia optika....takze aj tzv. polovnicka vzdialenost sa predlzuje a uz davno podla mna neplati tych vzitych 100m. Kazdy si ale musi zvazit podla mna na co ma, a nech striela na vzdialenost aku chce dolezite podla mna je aby na tu vzdialenost vedel zodpovedne oboznat na co striela a aby bol zasah ucinny aby tak ako to tu niekto uz napisal bol kus uloveny spolahlivo a nie aby ho bolo treba dohladavat a hlavne aby sa nedohladal.... tot moj nazor. su strelci co si trufnu a uspesne lovia zver na 200 a viac metrov a su taky co ani na 80 nedokazu poriadne trafit....samozrejme k zodpovednej strelbe na vacsie vzdialenosti patri poriadna vybava a hlavne dobry a zodpovedny strelec.... ◄ reagovať
rado100, 24.3.2014 o 13:14 Tak páni aby sme posunuli túto diskusiu o krok ďalej, napíšem prvý to o čo v tejto diskusii asi ide. Bolo to pred pár rokmi keď som si práve začal strelivo prebíjať sám. V polovičke septembra som si išiel sadnúť na posed s tým, že ulovím nejakú jeleničku. Na lúku vyšla jelenica, šmolka a teliatko. Išli pekne za sebou od najstaršej po najmladšiu takže bolo krásne rozoznať vek jednotlivých kusov. Keď prechádzali na 50 metrov okolo posedu tak mi ich prišlo ľúto, že som zbraň zložil a nechal ich pásť. Potom som si uvedomil, že som vlastne ešte nevyskúšal vlastnú laboráciu na zveri, ale len na terči. No to už boli podľa mňa asi na 160 metrov. Zbraň som si oprel o parapetu okna posedu a lakeť o stenu. Po dôkladnom zamierení som vystrelil. Šmolka vyhodila zadné nohy tak vysoko, že som myslel že urobí salto. To som vedel, že som zasiahol zadnú komoru a tak som rýchlo prebil. Jelenička urobila dva kroky a zostala nehybne stáť. Znova som dôkladne zamieril na komoru a vystrelil. Tento krát šmolka zostala v ohni. Chvíľku som rozdýchával prežitý okamih a išiel som na nástrel. Vzdialenosť som meral streleckou dvojnožkou ktorú keď na plno roztiahnem vzdialenosť hrotov je presne jeden meter. Aké bolo moje prekvapenie keď som nameral 226 metrov a pod uhlom to mohlo byť ešte o trošku ďalej. Prvý zásah bol tesne za lopatkou, ale išiel šikmo do zadu tak že zasiahol kraj pľúc, pečeň a trávníkom strela vyšla von. S pohľadu som nevidel, že stojí tak zo šikma. Pri druhom zasahu už jelenička stála presne na blat a strela ju zasiahla dva cm vedľa prvej bližšie k lopatke. Použitá zbraň ZKK 601, kaliber 308WIN. strela Lapua Mega 12g vlastná laborácia. Puškohľad Meopta 7X50 nastrelený na 100 metrov + 2cm. Týmto som chcel vyjadriť ako je dôležité aj pri poľovníckej streľbe vedieť odhadnúť vzdialenosť. Svetelné podmienky, terén a prax robia veľmi veľa. Od tých čias som nemal potrebu na raticovú zver strieľať na nejaké väčšie vzdialenosti. Osobne fandím a závidím ľuďom ktorí dokážu zodpovedne loviť na veľké vzdialenosti. Ak by bolo viacej času, určite do toho idem aj ja. Ospravedlňujem sa za dĺžku príspevku no kratšie som to nedokázal:-) ◄ reagovať
pandur1, 21.3.2014 o 19:14 U mňa je poľovnícka vzdialenosť vždy iná. Vždy taká na ktorú sa v ten čas cítim. Či je to 100 m alebo 200 m. Dám zver do "kríža" a keď som si nie istý ranou tak nevystrelím. Myslím si, že je to o momentálnom cítení resp. cite pre ranu. A čo sa týka tej max. vzdialenosti na ktorú som strielal bolo asi 190-200 m. ◄ reagovať
millos, 24.3.2014 o 22:19 Agbar to napísal krátko a výstižne. Nie je problém streliť toho napr.diviaka aj na 300m na hlavu, dá sa aj na viac...ale je to o výbave,technike a znalosti strelca. Kto má na normálnej guľovnici kríž napr.s Mil-dot, silný variabil.puškohľad...pomerne málo ľudí. Nad 250m a viac bez diaľkomera strelí len idiot, pretože sa ľahučko oklame aj o 50-80m. a ten pokles strely je znateĺný. Neúspešná dohľadávka...a tie veci okolo toho všetci poznáme. A keď je zlá viditeľnosť, tak tá vzdialenosť je ešte horšie odhadnuteĺná. O bočnom vetre ani nehovorím. Ruku na srdce, koľko poľovníkov strieľalo na 300m na zver ktorá ostala v ohni, a po zmeraní diaľkomerom to bolo cca 180m. A tie blbé reči, daj 20cm nad chrbát...Ja tiež som si vychutnal psa, ktorý poľoval na srnčiu a dal som ho na 395m. ale bolo to s iným náradím,optikou, diaľkomerom a pozrel som do tabuľky, ktorú mám vytlačenú na pokles strely po 5m až do 1km. Vyvrhlo ho na lúke. Čiže streliť sa dá, s dobrou puškou, ale je to riziko, na vzdialenosť cez 300m zver nemusí byť v kľude, a môže sa v poslednom momente pohnúť, zákon schválnosti... Nacápať to do papiera na 500m do 5cm nie je problém, ale v hore je to iná hra. ◄ reagovať
dede, 24.3.2014 o 21:10 Priložím aj ja, ja som začal po prvýkrát prebíjať strelivo do gumapušky ( praku )niekedy začiatkom r. 1980 kedy som prešiel z netvárneho MD ( v skratke MD monolit Dunajský) ku tvárnemu MHG (monolit hlinený guľičkový, vrecko bolo v Hračkárni za 1,-Kčs), Zbraň drevo, pažba Javor poľný alias Klen, výmetná zmes – šedá, štôrhranná letecká guma, slabšia kvalita guma tlakového obväzu, úlovky rôzne na nemeranú vzdialenosť... V súčasnej dobe plieskam na hocijakú vzdialenosť ... a napodiv sa mi darí... ◄ reagovať
lanus, 21.3.2014 o 15:19 V poľovníckej praxi u bežne používaných kalibroch dochádza od cca 250m k výraznému klesaniu dráhy strely , preto považujem bez použitia "doplnkových" zariadení túto hranicu za "konečnú" !!! ◄ reagovať
cagi, 23.3.2014 o 19:47 Borgeo, nediv sa mojej reakcii.Toto je verejny portal a tieto diskusie mozu vidiet rovnako skuseni ostrostrelci ako aj zacinajuci polovnici. Ja nemam v podobnych debatach dobre skusenosti z minulosti resp. to co si niektori z nich odniesli a preto som voci takto polozenej teme vo vyjadreniach opatrny. Teraz ked si to upresnil to znie trochu inak. Neber to osobne, ale neviem co si zac a keby sme Ti tu vsetci napisali ze " v pohode" sa da trafit aj na 500 metrov ci viac, tak kopec ludi to moze pochopit po svojom. Uz som po takych "majstroch strelby" neraz dohladaval a veru aj nedohladal...Este raz sorry, ale v tomto som konzervativny. Ak niekto raz zalozi temu Long Range tak by mal ako prvu vetu uviest: "POZOR, iba pre skusenych strelcov s nevyhnutnou vybavou a treningom; alebo ZABUDNITE ak strielate 2 krabice S&B rocne z flinty ZKK s puskohladom Taktikal.... ◄ reagovať
borgeo, 15.12.2015 o 22:33 To, že strela z guľovnice na vzdialenosť 650m líšku usmrtí je samozrejme reálne. Líšku na takúto vzdialenosť zasiahnuť bez optiky, len za pomoci pevných mieridiel a to ešte k tomu z voľnej ruky je tiež reálne, avšak ja by som to definoval ako "náhoda jak prasa" alebo "kurevské šťastie". A to už len z dôvodu, že na túto vzdialenosť líšku za pevnými mieridlami ani nie je vidno. Čiže keď to pritiahneme za vlasy, tak dá sa maximálne tak nasmerovať hlaveň predpokladaným smerom, kde sa nachádza cieľ a potiahnuť spúšť. Ono tá guľa niekde dopadnúť musí, to je zákon gravitácie. V tomto prípade padla guľa na komoru líške, ktorá tadiaľ práve prebiehala. Život je plný prekvapení. ◄ reagovať
Daniel74, 16.12.2015 o 21:11 Ktokoľvek čo poľuje alebo strieľa len pre záľubu potvrdí, že na 650 je nemožné uvidieť pohybujúcu sa líšku. Vek 47 tiež znamená že aj zrak nieje naostrejší. Takže ak vôbec došlo k výstrelu bola to streľba len tak pánubohu do okna. Tu nejde tak či bola strelená líška ale o to, že je potrebné zvážiť či je daný strelec vôbec spôsobilý na držanie zbrane. :D ◄ reagovať
Turbiak, 21.3.2014 o 19:37 Priemerny strelec po nauceni zakladnych aspektoch dialkovej strelby, dokaze z primeranou vybavou zasahovat srnciu zver na vzdialenosti 300-400 metrov ( primerana vybava sa rozumie dialkomer,puska z dvojnozkou schopna strielat rozptyl 0,5-1 Moa,puskohlad umoznujuci presne zamierenie na danu vzdialenost)samozrejme co sa tyka precitania zvery tak treba pridat aj spektiv na trojnozke , Ja sa venujem uz nejaku dobu tejto dialkovej strelbe a know-how posuvam aj dalsim ludom ktory maju zaujem o tento druh strelby , a zodpovedne tu mozem napisat ze kazdy priemerny strelec po zakladnom ,,vycviku,, dokaze strelit kusa na 300-400m zo 100% uspesnostou pokial teda vylucime nejaku hrubu strelecku chybu ( zle urcena vzdialenost,strhutie rany ) Napisem sem priklady ulovkov priemernych strelcov a rovnako vzdialenosti na ktore boli ulovene : srnec- 300m,297m,jelen 580m,600m, liska : 600m,397m,350m,520m,480m,610m atd. pouzite zbrane su znaciek CZ , Steyr Mannlicher, Remington,kalibre 6,5x55 ,6,5-284, 308w , 7mm Rem Mag, 300 WM , pouzite optiky su z parametrami 4-20x50 , 5-25x56 , 6-24x56 , pouzite strelivo - prebijane na konkretnu zbran , pouzite strely Lapua,Berger, Sierra,Lapua ◄ reagovať
Stagstalker, 23.3.2014 o 23:20 Ak este raz mozem vstupit do tejto diskusie...ak je zaujem o tuto temu, tak v zaujme jej nezahlcovania dalsimi prispevkami o tom k comu ma a nema tema smerovat, by som odporucal prispevky k teme vkladat v tvare- druh zveri, vzdialenost, kaliber, zbran a strelivo, typ reviru a krajina. Na SR polujeme v istych podmienkach, ale napr. v alpach ci afrike su podmienky na lov rozdielne a preto musime kalkuovat aj s inymi streleckymi vzdialenostami. Zaroven by prispievatel mohol v kratkosti zhrnut preco na taku vzdialenost strielal a naco si daval pozor (vietor, balistika, uhol strelby, okolie pred a za tercom). Osobne by mam potesili prispevky z beznych lovov a strelieb, resp. vedomosti plosne aplikovatelne na bezne zbrane aj specialy, balisticke prepocty ci navazky su sice fajn, ale tieto info vyuzije asi 10% polovnikov.Koniec koncov, aj prostrednictvom takychto zazitko-skusenosti sa daju ziskat cenne informacie, preto by som temu hned aj napriek mozno nie celkom presnemu zadaniu nezatracoval. ◄ reagovať
steyr, 11.12.2015 o 10:32 Ak niekto (vrátane mňa) na strelnici dokáže presne strieľať napr na 300m (ďalej som nemal možnosť vyskúšať) s perfektnou oporou, v kľude, relatívne za ideálnych podmienok, neznamená automaticky že to bude rovnako fungovať v revíri a to je podľa mňa fakt, ktorý si treba uvedomiť... ◄ reagovať
BLEIKER, 11.12.2015 o 18:53 steyr-absolútny súhlas a hlavne tu vidieť,že vieš aký je rozdiel medziteoriou a praxou.Keby si to viacerí uvedomili tak táto téma tu už dávno nieje,lebo nikomu nič nedá. ◄ reagovať
lubenko, 14.12.2015 o 17:56 ja som uspešne trafil kopec pod Barancom cca 3km len dufam že tam doletela gula :):):):) ◄ reagovať
peterber, 15.12.2015 o 11:50 Edu: ja nechcem rypat, ale pises o dobrom namiereni na ten zasah na lisku.Je obrovsky rozdiel 400,500 a 650m. Na 400m ma ta strela pokles priblizne80cm, na 500m okolo 150cm a 650m to pada zhruba 3metre. Su to orientacne hodnoty +- nejake centimetre. Cize ked si nevedel presne vzdialenost, tak ako si vedel kolkko presne preniest, lebo 80cm a 300cm je obrovsky rozdiel. A udrzat pusku na tu dialku volne v ruke, liska je v pohybe, silno pochybujem. Takze vyrok o znalosti vediet kde namierit berieme ako zart, a ak si strielal len tak, z recesie, tak to bola taka nahoda, ako keby mal meteorit presne trafit Eifelovu vezu. Necuduj sa co ti napisal Steyr, aby si dal prispevok. Neber to osobne, ale radsej si to nemal pisat, lebo budes objektom vysmechu a ustipacnych poznamok. Samozrejme, take nahody sa stavaju, je to prijemna spomienka, ale tu je skeptikov vela a skoncis ako skoncis, ci je to pravda alebo nie. ◄ reagovať
Edu, 15.12.2015 o 12:40 peterber samozrejme ,že keď nevieš presnú vzdialenosť nemôžeš presne vyhodnotiť na taku vzdialenosť ako je 650 m kde máš mieriť .S tým sa stotožňujem . Ja som strielal na kráčajúcu líšku bez optiky . Líška bola 3 menšia ako muška . Kam mieriť bola čisto pocitová záležitoť . Bolo to do kopca . Ako hovorí pravidlo horských strelcov ked mieriš do kopca mier nižšie ak z kopca ešte nižšie .Koľko však pravidlo nehovorí . Aký vplyv ma na strelbu bočný vietor , tlak vzduchu , nadmorská výška a mnoho dalších atributov nejdem rozoberať . Silno pochybovat však môžeš máš na to plné právo , ktoré Ti neberiem . Sú ľudia ktorí môžu mať naštudovaných tisíc poučok vyštudovať mnoho škôl ale nenamaľujú portrét lebo nemajú cit . Sú však ľudia ktorí vedia namalovať tvár človeka kusom uhľa bez toho že by niečo museli prepočítavať . Ano samozrejme ,že zásah bolo i kus šťastie som už písal viac krát . Môžeš trafiť z gumipušky na 100 m flašku ale žiaden balistický výpočet ti pri tom nepomôže . Ja som uviedol svoj príbeh i svedkov , kto si myslí že klamem môže si myslieť čo sa mu len zaráči a môže tiež vymyslieť príbeh prečo sa to nestalo čo však bude lož . ◄ reagovať
FEKI, 21.3.2014 o 14:01 podla mna sa ma strielat na polovnicku vzdialenost a nie sa hrat na odstrelovacov v armade, ma to za nasledok kopec nedohladanej a uhynutej zveri. to je moj nazor ◄ reagovať
LESLOV, 21.3.2014 o 19:44 Turbiak: súhlasím...ale koľko je medzi nami takýchto " strelcov" čo majú všetko toto potrebné vybavenie a vedia resp. sa venujú takejto streľbe? Najviac je takých čo majú zbraň zdedenú po starom otcovi alebo ktorým pre finančný rozpočet nedovolí si kúpiť renomovanú značku inú než CZ. Áno sú a nájdu sa aj výnimky ktorý sa venujú takejto streľbe. ◄ reagovať
urssus, 21.3.2014 o 18:37 Myslím si, že problematiku zhrnuli kolegovia čo prispeli podo mnou. Každý, kto poľuje s viacerými zbraňami a vo viacerých typoch revírov asi potvrdí, že čo sa týka maximálnej vzdialenosti na akú sa dá rozumne strielať rozhoduje okrem strelca výbava a terén. V horskom prostredí kde je veľa prekážok vo forme stromov, kríkov, trávy a podobne je niekedy problém strieľať aj na 50 metrov. A na južnom Slovensku, na poliach, zas nie je problém strieľať aj na 300 metrov. S puškohľadom po starom otcovi čo spomínal Motaq (Zeiss Jena 4x32)sa niekedy neodvážím strieľať na 80 metrov a so Swarovskim zase niekedy nie je problem ani 180 metrov. Čo je v celej problematike strelectva podľa mňa kľúčové, je strelec s potrebnými znalosťami a výbavou pre streľbu....na akúkoľvek vzdialenosť. Ako spomínal Apple, koľko našich poľovníkov vlastní diaľkomer? Ako potom chcú určiť tú svoju magickú poľovnícku vzdialenosť 100 metrov? Celkovo mám pocit, že úroveň vedomostí našich poľovníkov o strelectve je na veľmi nízkej úrovni, zrejme aj kvôli nízkym požiadavkam na odbornú spôsobilosť pri skúškach z poľovníctva. ◄ reagovať
LESLOV, 21.3.2014 o 17:21 Ja si myslím že, že určenie správnej poľovníckej vzdialenosti má význam z dôvodu aby strelec bezpečne a s istotou odhadol správne kritéria selektívneho odstrelu. Lebo vystreliť sa určite dá aj na viac ako 250m - 300m ale správne určiť jedinca zveri či je alebo nie je na odstrel to ide na takú vzdialenosť naozaj veľmi ťažko.I keď aj to sa v dnešnej dobe dá za pomoci výkonnej pozorovacej a streleckej optike, zbrani a strelive...ale nezabúdajme na najdôležitejší článok a to je sám strelec.Preto si myslím že v knihách uvádzaná vzdialenosť platí predovšetkým pre správne určenie jedinca zveri po chovateľskej stránke.. ◄ reagovať
apple, 21.3.2014 o 15:23 zaujímavá téma, no koľkí z tých, čo vravia že na malú vzdialenosť, ju vedia zodpovedne odhadnúť ? skôr o tom by sme si mali povedať. metódy, ako dosiahnuť dobrý odhad vzdialenosti. málokto má diaľkomer... ◄ reagovať
urssus, 24.3.2014 o 11:48 Zodpovedná streľba na raticovú zver je podľa môjho názoru taká, pri ktorej som vnútorne na 100% presvedčený, že zver zasiahnem takým spôsobom, ktorý ju rýchlo a humánne usmrti. ◄ reagovať
springer, 27.3.2014 o 21:57 SIAD dakujem za tabulku ktoru najdem aj na krabicke od nabojov. Skor to bolo myslene tak ze ak mas dialkomer zameras si lisku psa o ktorom netusis ci ma v kohutoku 20-30-50 cm proste cisty tip zameras predsadis nadsadis strelis a trafis gratulujem. Zostanem verny strelbe na istotu. Tema bola zodpovedna strelba na raticovu zver a zvrho sa to na 200-300-500 atd sam uznasze tu nejde o zodpovednu strelbu. A zodpovednu strelu povazujem taku pri ktorej je ucinok strely ucinny nie na nahodu a nezabudajme ze za strelu sme zodpovedny pocas celej drahe letu. ◄ reagovať
ppeter29, 10.12.2015 o 21:42 Strelnica Rohacka- 9:48 hod - 6.10.2015 - 610 m.n.m Teplota 14,7 C -Zbran Howa M1500 Varmit - puskohlad Delta Optical Titanium 4,5-30x 50 SF MCZ II -strielane s 20 x zvetsenim - strelivo Hornady V-Max 55 gr = 3,56g 987,55 m/s - 223 Remington - vzdialenost 302 m. Takto si ja chodim na lisky max 350 m
◄ reagovať
Durell, 12.12.2015 o 12:18 Ako kde, sú revíry kde je 250 300 m bežná vzdialenosť na poli . Pri tých plánoch lovu to možno za čas bude aj nevyhnutnosť. Ak sa bude chcieť splniť. ◄ reagovať
steyr, 15.12.2015 o 15:05 Edu - vo svojom príspevku 14.12.2015 o 22:39 píšeš: "Nepamätám si presne plodinu ale rola sa zelenela mini porastom na ktorom v dialke bolo vidieť červenú bodku ." tak mi napadlo, že či už nebola strelená a či vplyvom tepla a vlnenia vzduchu, čo by bolo počas lovu na srnca možné, si nemal pocit, že je v pohybe... bola ešte teplá keď ste ku nej prišli?osobne mám pocit, že táto verzia je trochu reálnejšia ako tá tvoja... Musím si vyskúšať zamieriť zamieriť(podotýka, že len zamieriť!) na líšku(alebo jej veľkosti zodpovedajúci objekt) cez voľné mieridlá ale už teraz predpokladám, že toho moc na 652m neuvidím, vôbec by som sa nedivil keby si v tom príbehu napísal, že na tej guľovnici 7x64 Brno 98 mechanické mieridlá ani osadené neboli...(i keď všetci vieme, že 99% takých zbraní mechanické mieridlá má) ◄ reagovať
tkovanic, 22.3.2014 o 4:39 U mňa je poľovnícka vzdialenosť vždy tá,na ktorú zver správne rozoznám a som si istý na čo strielam. ◄ reagovať
cagi, 21.3.2014 o 22:38 Pepies, mas moj hlas zato ze toto je totalne nezmyselna tema, hoci tu diskutujuci uviedli niekolko kvalitnych prispevkov. Je to presne tak akoby sme sa pytali ktore vino je najlepsie. Niekto nevypije take co stoji menej ako 30 Eur flasa a iny si pochuti aj na Nitrianskom Kniezati. Borgeo, odpovedal by som Ti takto: Max. zodpovedna vzdialenost na raticovu zver je taka, na ktoru dokaze ten ktory konkretny polovnik so svojou zbranou vystrelit aspon 5 za sebou iducich ran s rozptylom max. 6cm. A este par postrehov k polovnickej vzdialenosti. Nijak by som nebagatelizoval mudre zvyky starych otcov. Sice suhlasim v tomto s Turbiakom ze sucasne technicke vybavenie s patricnym treningom umoznuje presne strielat aj povedzme na 500m; ale povedzme si uprimne: kto z nas "zodpovedne" precita srnca na viac ako 200 metrov? Ja teda nie, a nemyslim si ze mam malo skusenosti ci spatny zrak. A prave tymto je podla mojho skromneho nazoru vymedzena polovnicka vzdialnost....Prijemny vecer. A. ◄ reagovať
Turbiak, 21.3.2014 o 19:58 Takych strelcov je pomerne malo , napriklad v mojom okoli ich poznam 6 , ale celkovo citit narast zaujmu o tento druh strelby...je to vidiet aj na vyrobcoch ze sa objavuje coraz viac zbrani a vybavy pre tento druh strelby,tak ked uz spominas CZ tak nehanil by som ju, lebo mam znameho ktory sa zacal venovat lovu na velku vzdialenost pred cca 2 rokmi a pouziva CZ 550 Varmint 308w a ma s tym nastrielane mnozstvo zveri na vzdialenosti radove od 300 do 620 m .. akurat som s nim volal a chcel som od neho statistiku uspesnosti tak povedal mi cislo 100% ◄ reagovať
borgeo, 23.3.2014 o 14:55 Pepies, Cagi, myslim ze nie je treba v tomto vlakne nic prekomplikovavat. Ano, keby som chcel vediet, kto si co moze dovolit s tym ktorym kalibrom, pozriem si balisticku tabulku. To ale nebolo cielom. Chcel som, aby sa tu chalani podelili so svojimi zazitkami, na aku navacsiu vzdialenost si trufli vystrelit, s akym vybavenim a s akym vysledkom. To je vvsetko. Preto poznamky typu "tema je zbytocna" a "nedochadza mi zmysel tejto diskusie" a pod nie su na mieste. ◄ reagovať
orol, 24.3.2014 o 1:59 Najprv zodpovedajme otazku z nazvu temy, „ CO JE ZODPOVEDNA STRELBA NA RATICOVU ZVER "?? ◄ reagovať
agbar, 24.3.2014 o 4:36 Tato tema je taka ista, ako otazka ktore terenne auto dojde najdalej v terene. V oboch pripadoch ide o techniku a vodica - strelca. ◄ reagovať
millos, 25.3.2014 o 20:28 Mimochodom, s dobrou puškou pri rýchlosti vetra 7m/s sa dá dať aj toto na 1km.
A to nemusím hľadať kilometrové zásahy na amerických fórach, youtube...stačí zájsť do Senice. Aj na Slovensku je dosť dobrých LR strelcov.
◄ reagovať
dede, 25.3.2014 o 21:40 MILLOS - čisto náhodne si mal v teréne zbraň ktorou si dal dole psa na 395 m ? Predpokladám, že na lúke pózoval ako dievčence na móle.. a otáčal sa kým to nedostane podľa Tvojho želania. ◄ reagovať
dede, 26.3.2014 o 6:52 MILLOS - moja otázka nesmerovala k tomu, že prečo si ulovil psa, o tom sa nebudeme debatovať to je normálne. Nepísal si predtým ako to bolo resp. čo tomu predchádzalo, že si musel využiť inú zbraň. Na pohybujúcu, bežiacu zver (pohyblivý terč ) okrem diviaka na spoločnej nestrieľam. Na odmeranú vzdialenosť diaľkomerom 128 m, 132 m som strieľal Rem 222 úspešne na nepanáčkujúceho svišťa, podľa doprovodu ktorý to meral pred streľbou diaľkomerom som na 202 m strieľal úspešne na kamzíka. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.