Prosím o radu.aké strelivo používate v tomto kalibri?
V prvom rade chcem podakovat adminovi za opatovne spustenie tohto vlakna a tak mozem reagovat a nadviazat na diskusiu co sa tu zvrhla inym smerom ako bola urcena a uviest to faktami na spravnu cestu. Diskusia je o tom aby si kazdy mohol povedat ake ma s danym strelivom skusenosti a co by poradil alebo vedel odporucit aby sa ini ci uz mladi alebo menej skuseni mohli poucit pripade vyvarovat chyb! JAGOS budem sa opakovat ale to len preto, ze si ma nepochopil, ze aky je medzi nami rozdiel: ano s tebou suhlasim, verim, ze ty strielas S&B SPCE a si s nimi spokojny ,ale preco? lebo to nevies s nicim inym porovnat. Ja som uz vyskusal minimalne 10 roznych municiek a viac ako 25 roznych striel v praktickych testoch a to nielen do papiera a balistickeho gelu, ale aj na rozne druhy zveri pri roznych podmienkach mam zdokumentovanu celu terminalnu drahu strely ci uz v pisomnej forme, tak aj kompletnu fotodokumentaciu, preto to viem porovnat . A tu je medzi nasimi tvrdeniami rozdiel!!!! a toto je co pisal BLEIKER, ze na fore treba podavat RELEVANTNE informacie, lebo potom to straca odbornost a zavadza to citatelov a je to len taka taranina, aku si vypustil tu ty a zacal tvrdit ludom to co tvrdis a co je horsie, priamo odporucas, preto sa tu do teba par ludi obulo a vyvracia tvoje tvrdenie, lebo uz maju prakticku skusenost aj s inymi strelami co ty zjavne nie, inak by si nemohol pisat toto. Preto ta tu prosim a vyzyvam k tomu, aby si nabuduce napisal, ze sice mas skusenosti so strelivom S&B SPCE a si spokojny, ale nakolko si nic ine nevyskusal nevies to porovnat s nicim inym! Vies ja som to strelivo skusil a testoval dost dlho a TVRDIM a to ozaj neprehanam, ze SPCE je najhorsia strela, ktora kedy bola vyrobena. Mam to s cim porovnavat, preto ostatnych citatelov tejto diskusie ODRADZAM od pouzivania a kupy tejto strely a usetrili si tak peniaze a sklamanie a utrpenie zveri a dehonestovanie od devastacneho poranenia a znehodnotenia diviny. Je mnozstvo dobreho a cenovo ozaj dostuneho streliva, preto nechapem kto aj v tomto case pouziva tieto strely a teba prosim, aby si vyskusal aj nieco ine a potom mozno pochopis, ze o com to tu pisem a zistis kde si spravil chybu. Pani polovnici vsetkym vam zelam v novom roku, aby ste k sebe boli tolerantni a aby ste pouzivali dobre strelivo, ktore je co najhumannejsie k zveri a zvazili vsetky tuto spominane skusenosti a vedomosti a akceptovali to ako radu a nie dajaky marketingovy tah predajcov. S pozdravom LZ
V prvom rade chcem podakovat adminovi za opatovne spustenie tohto vlakna a tak mozem reagovat a nadviazat na diskusiu co sa tu zvrhla inym smerom ako bola urcena a uviest to faktami na spravnu cestu. Diskusia je o tom aby si kazdy mohol povedat ake ma s danym strelivom skusenosti a co by poradil alebo vedel odporucit aby sa ini ci uz mladi alebo menej skuseni mohli poucit pripade vyvarovat chyb! JAGOS budem sa opakovat ale to len preto, ze si ma nepochopil, ze aky je medzi nami rozdiel: ano s tebou suhlasim, verim, ze ty strielas S&B SPCE a si s nimi spokojny ,ale preco? lebo to nevies s nicim inym porovnat. Ja som uz vyskusal minimalne 10 roznych municiek a viac ako 25 roznych striel v praktickych testoch a to nielen do papiera a balistickeho gelu, ale aj na rozne druhy zveri pri roznych podmienkach mam zdokumentovanu celu terminalnu drahu strely ci uz v pisomnej forme, tak aj kompletnu fotodokumentaciu, preto to viem porovnat . A tu je medzi nasimi tvrdeniami rozdiel!!!! a toto je co pisal BLEIKER, ze na fore treba podavat RELEVANTNE informacie, lebo potom to straca odbornost a zavadza to citatelov a je to len taka taranina, aku si vypustil tu ty a zacal tvrdit ludom to co tvrdis a co je horsie, priamo odporucas, preto sa tu do teba par ludi obulo a vyvracia tvoje tvrdenie, lebo uz maju prakticku skusenost aj s inymi strelami co ty zjavne nie, inak by si nemohol pisat toto. Preto ta tu prosim a vyzyvam k tomu, aby si nabuduce napisal, ze sice mas skusenosti so strelivom S&B SPCE a si spokojny, ale nakolko si nic ine nevyskusal nevies to porovnat s nicim inym! Vies ja som to strelivo skusil a testoval dost dlho a TVRDIM a to ozaj neprehanam, ze SPCE je najhorsia strela, ktora kedy bola vyrobena. Mam to s cim porovnavat, preto ostatnych citatelov tejto diskusie ODRADZAM od pouzivania a kupy tejto strely a usetrili si tak peniaze a sklamanie a utrpenie zveri a dehonestovanie od devastacneho poranenia a znehodnotenia diviny. Je mnozstvo dobreho a cenovo ozaj dostuneho streliva, preto nechapem kto aj v tomto case pouziva tieto strely a teba prosim, aby si vyskusal aj nieco ine a potom mozno pochopis, ze o com to tu pisem a zistis kde si spravil chybu. Pani polovnici vsetkym vam zelam v novom roku, aby ste k sebe boli tolerantni a aby ste pouzivali dobre strelivo, ktore je co najhumannejsie k zveri a zvazili vsetky tuto spominane skusenosti a vedomosti a akceptovali to ako radu a nie dajaky marketingovy tah predajcov. S pozdravom LZ ◄ reagovať
A zasa sa to tu zvrhlo ako obycajne. Vyskusal som kalibre 223 rem,7x64,308W,30-06,8x57 JS, 8x68S, 9,3x74R a okrem 223 a 308 ich aj mam a polujem s nimi(tie dva som predal). Co s tyka 8x57 JS tak musim povedat ze je to super kaliber na vsetku nasu zver. Obzvlast vhodny na spolocne polovacky a do lesneho reviru. Jedinou ndvihodou je trocha jeho balistika ale aj to az pri strelbe nad 250 m. Ale povedzme si pravdu kedy az kdo striela nad 250 m. ◄ reagovať
Balance, na tom fote čo si dal ide o špecialitu S-B ! Je to jednoznačne kompaktná strela. Keby sa tak radi a rýchlo vyzliekali dievčence ako sa rada vyzlieka táto strela ! ◄ reagovať
Páni, mňa vie vždy prekvapiť ako sa poniektorí necháte občas lacno "strhnúť" a argumentovať s niekým dookola o tom istom aj keď je zjavné, že sa diskusia nikam neposúva. Potom to už nie je o vašich radách zadávateľovi témy, ale o hašterení sa medzi sebou v márnej snahe presvedčiť druhý tábor o svojej pravde. Na to však treba vedieť diskutovať a akceptovať aj iný názor a tiež slovko "nie", resp. vetu "existujú aj iné možnosti" ako odpoveď a nestavať sa automaticky ješitne do opozície len preto, že niekto moje skúsenosti spochybnil- toto smerujem najmä na jagosa, aj keď pokiaľ mu to jeho strelivo vyhovuje, nevidím v tom problém, len ho netreba obhajovať tak skalopevne, lebo SPCE je len malá vzorka trhu :) Tiež si treba uvedomiť, že vyskúšať jeden typ streliva hoc i na 60 kusoch ročne nie sú skúsenosti so strelivom, ale skôr štatistika. Veď aj recenziu na auto napíše inak ten, čo sa v ňom celý život vozí a inak ten, čo má možnosť ho porovnať s inými, prevaha objektivity bude v druhom prípade citeľná. Ďalšia vec je, že väčšina zadávateľov tém píše svoje otázky proste zle a potom im je aj ťažko radiť, resp. poradiť niečo s čím budú spokojní, lebo nie každá aj dobrá rada naplní očakávania pýtajúceho sa. Napríklad aj jongo sa v zadaní témy pýta "aké strelivo používate v tomto kalibri?" pričom neuvedie ani v akých podmienkach poľuje, čo najčastejšie loví, na aké vzdialenosti strieľa a tiež čo prioritne od streliva očakáva. Veď predsa iné strelivo zvolí "8čkár" strieľajúci na väčšie vzdialenosti, iné ten čo loví na spoločných. Niekto chce od streliva dobrý stop efekt aj za cenu poškodenia diviny, lebo prevažne chodí loviť poplatkovo či na spoločné a ide mu o trofej a spoľahlivé usmrtenie zveri bez ohľadu na poškodenie mäsa, ďalší rád strieľa na väčšie vzdialenosti, kde vyžaduje presnosť, ranivosť a dobrú balistiku. Iný loví ťažké kusy na stredné vzdialenosti a potrebuje iný typ strely s väčšou váhou resp. strelou vhodnou na ťažšiu zver, ďalší loví prevažne holú a lanštiaky a hľadá strelu dostatočne ranivú a zároveň šetrnú k divine, iný hľadá "univerzum", pre niekoho je dôležitá aj cena/kvalita atď, proste príkladov je mnoho. Pri zadávaní témy však netreba byť lenivý, rozpísať sa a otázky klásť presne, skôr si tak nájdu toho pravého adresáta a aj odpovede budú mať prínosnejšiu hodnotu.To, že tu viacero prispievateľov poradí rôzne strely neznamená, že sa dajú automaticky zoradiť od najhoršej po najlepšiu, len proste niekoho strela bude inému menej vyhovovať na jeho typ poľovania a lovenú zver. A aj nato treba myslieť pri zakladaní témy a dať si na špecifikácii otázky záležať. ◄ reagovať
uhrineki-nemilé prekvapenie dnes do obeda.Nedalo mi to a stále som premýšlal,ako je to možné,že tie vojenské kalibre nie sú náchylné na dlžku hlavne a pod.Potom som si spomenul,že som minulý rok mojmu dobrému kamarátovi-mladý polovník doporučil ako prvú solo gulu-dovtedy poloval otcovým GB 7x57R-práve 8x57IS.Ja, ortodoxný zástanca amerických ráží.Zbran Rossler T6,lišta weaver,krúžky Leupold a na tom Nikon Monarch 2,5-10x50 IL.Osobne som hlaven zabehol a nastreloval optiku v NR na krytej strelnici zo stojana na 100m.Na koniec som nástrel overil z polohy,ked som mal ruku opretú o podložku-ako pri strelbe z posedu.Nástrel sedel.Strelivo Blaser CDP.Aké však bolo moje sklamanie,ked na otvorenej vojenskej strelnici na 150m bol už o 4 cm vačší prepad oproti balistickej tabulke!A tak piatok jeden telefonát a podme v nedelu testnút spomínané 13G SAKO,ktorým striela jeho otec v M98.Teplota vonku 7,8 C ,vlhkost 56perc.vietor v smere strelby do 3m/s.Pri nastrelení na 150m-prepad na 200m 13,5cm-stredný bod zásahov z 3 rán!Vychladnutie po každom výstrele.Krutá realita. Aby si niekto nemyslel,že tu zbrojím proti 8x57IS.Test som uskutočnil sám pre seba len preto,že nezávisle traja členovia tohoto fora mi potvrdili cez poštu,že balistika tohto streliva ani zdaleka nekorešponduje s bal.krivkou výrobcu.Nie je to problém ráže,ani streliva,z mojich PRAKTICKýCH overovaní bal.kriviek rovnako dopadli aj ráže s ovela plochejšou dráhou letu. Uvádzam to len preto,lebo chcem upozornit na to,že kto si nastrelí zbran na 100m podla tabulky a myslí si,že mu to tak bude lietat aj na 200m podla výrobcu a prakticky si to neoverí,bude viac než sklamaný-v tom lepšom prípade,v tom horšom na to doplatí zver... ◄ reagovať
chcel by som prispieť do diskusie.Mal som guľovnicu v kalibri 8 x 57 js, nastrelenú na RWS H-mantel, na vzdialenosť 162m, tri rany za sebou kuh z priemerom 2,8cm, strielané zo stojanu.Toto sú všetko skutočnosti ktoré som mal zmerané, t.znamená že so si bol istý. V poľovníckych sitáciách však často neviete presne odhadnúť vzdialenosť s presnoťou na 10 m,pokiaľ nemáte diaľkomer a to ani v revíry v ktorom ste každý deň nie to ešte keď polujete inde.Preto ak som mal pocit, že zver je ďalej ako 150m som nestrielal,aby som zver iba nezranil.V revíri nemáte vytvorené ideálne podmienky ako na strelnici, t.znamená nie ste často krát v kľude, ste zadýchaný, bije vám rýchlejšie srdce, zima na ruky,fúka vietor, zhoršené svetené podmienky, krátkosť času na zamierenie a aj keď máte zbraň opretú alebo položenú na podložke, málokedy je to ako so stojanu.A tu sa ľahko môže stať , že ten rozptil už nie je uvedených 2,8 cm ale 7,5cm a to musíte presne vedieť v akej vzdialosti je zver,ak sa pomýlite o 50m je prúser na svete, nakoľko u srnčej zvery je komora podstatne menišia ako u jelena.Z mojich skúseností vyplýva , ak nie ste vystrojený diaľkomerom, ste normálny polovník nie žiadny ostrostrelec snaže sa kalibrom 8 x 57 js strelať na zver do 150m , ušetríte sa sklamaní. Na strelnici kľudne môže trénovať aj väščie vzdialenosti aspoň získate zručnosť a spoznáte svoje možnosti . S pozdravom lovu zdar. ◄ reagovať
Je pravda aj 8x57 JS dokáže presne a opakovane strielať aj na 400 m, ALE nie je to pre každeho. Väčšina polovníkov ho používa v rámci svojich možností (30 krmovisko -100 srnec -150 jeleň ) a na to aby človek vytlačil zo zbrane to najlepšie tak to zožerie hodne času peňazí a munície. Hlavne to človek musí chcieť a to je prvý krok k cielu. Aj 9,3x62 knedla dokáže zo seriovej zbrane triafať na 500 m, kamarát čo to da tak vystriela kvantum streliva a je športový strelec. V nie ideal podmienkach som strielal zo svojej 6,5-284 na 100 m fabrický oryx (výroba nábojníc). Prvé 3 rany 0,353 Moa 4. rana otvorila 0,588 Moa a 5. rana na 1,09 moa. Tak som 20 ks nábojov delaboroval a 0,5 gr rozdiel v návažke . Zbraň mám prednostne na lov. Mám na tom V8 s BT. Naproti tomu v 9,3 mam 4 rány do moa, nastrelené na 100 Z6i 2-12 x50 s BT A ak treba tak kliknem . Ale čo som tým chcel vlastne povedať ? Zver nieje papier, hýbe sa a na strelnici málokto prežíva vzrušenie z lovu. Aj mne trvalo nejaký čas a kopu úlovkov kým som sa naučil zvladať vzrušenie tak, že na zver strieľam s presnosťou skoro ako do papiera. A toto pokladám za skoro najlimitujúcejší prvok prečo sa u nás pokladá za loveckú vzdialenosť 100 m a aj preto nieje pre každého 8x57 JS vhodná na 200 m . Pan Uhrinek, isto dá viac rán na strelnici a má to natrenované tak mu to funguje. No veľa aj mojich kolegov nemá pojem o balistike a tí čo si to priznajú lovia do tých 100 m. Len tí čo si to neuvedomili to skúšajú na 150 - 200 m. Ja mám o balistike základ, ale 150 m mám zatial svoj limit revir a lúky. Keď si to odbacham na strelnici na 200 -250 -300 m a kúpim si aj dialkomer tak z vlastným strelivom po odskúšaní kludne na 300 m aj s 9,3 len medzi začiatkom treningu a prvým ulovkom na takú vzdialenosť bude zopar 100 rán. A tak ako písal Pepies o mienkotvornosti , prosté vyhlasenie 8x57JS pre 35-200 m bez objasnenia celého pozadia a tortury čo vedie k pravidelnej opakovatelnosti takéhoto výkonu bude pôsobiť na polovnícku verejnosť mystifikačne, že stačí nakúpiť výstroj v danom kalibri a isť strielať. ◄ reagovať
A to ešte spomeňme chybu v odhade vzdialenosti čo neraz robí aj 30-40 m a o to sa znásobí rozptyl. Už aj 200 m si vyžaduje dačo od strelca munície, zbrane, opory ..... a hlavne málokto si to vyskúša na strelnici lebo to by potom 2 krabky na rok nestačili a o jednej ani nevravím. A inak tie 2 cm ( 60-58 ) by boli dôležité v nohaviciach, ale nie na hlavni 2x2,5 m/s je 5 m/s čo v pohode skryje rozptyl rýchlosti fabrického loveckého streliva. 60 a 50 cm už je rozdiel, ale overením na strelnici sa jeho vplyv skoro stráca teda u 8x57 JS ◄ reagovať
Ta keď som už bol vyzvaný, tak sa zapojím aj ja. V prvom rade plne súhlasím s tým , čo napísal BLEIKER a durell . Len to doplním , len trenig spraví s teba dobrého strelca, volám to +50. Vysvetlím : Každý poľovník by mal na poľovačke strieľať o 50m bližšie, ako ma natrenované na strelnici. Takže ak spoľahlivo strielaš na strelnici 150m v lese strieľaj na 100m ,ak chceš strielat v lese na 150m trénuj na 200m. To je kôli adrenalínu čo pri love nastáva, ak sa budesbudeš týmto riadiť , nemal by si mať problém. Ten kto chce poľovať na väčšie vzdialenosti nad 200m mal by trénovať minimálne 1x za týždeň cca 20 rán , od 50m až po 500m ,aby sa vedel spoľahnúť na svoju výbavu, ( puška, puškohľad ,strelivo ) ktoto toto robí, nikdy nenapíše niečo take , že bude strieľať na 200m + bez diaľkomera. Dolphinmg aby som ti vedel poradiť , tak musim toho vedieť o tebe viac. Napíšem ti ,ako každému doteraz. Potrebujem vedieť : 1. Akú máš zbraň? 2. V akom teréne poluješ? 3. Na akú zver prioritne? 4. Na aké vzdialenosti strielaš? 5. Aký si strelec ( ohodnoť sa od 1do 5 ,ako v škole ) 6. Čo očakávaš od streliva? 7. Aký maš finančný limit? Toto všetko potrebujem vedieť , aby si sa dočkal adekvátnej odpovede. Ten kto ti poradí bez týchto informácií , tak .... . :-( ◄ reagovať
A len doplním správcu ohladom toho treningu-hlavne je potrebne trenovat v polohe,z ktorej najčastejšie striela,zbytočne bude 2x do týždna na strelnici strielat zo stola,ked potom v stoji s oporou striela v lese,taký trening nikomu nič nedá,okrem správneho spúštania.Ale to platí pre všetky ráže,takže sa omlúvam za odbočenie od témy. ◄ reagovať
Nechcel som sa zapojit do tejto diskusie ale nevydrzal som: Jagos to nie ze sme tu uzavreta skupina ludi, toto nieje o tom!!! to je o tvojej obmedzenosti a tvrdis nieco co nevies potvrdit a ostatni ti to vyvratili!!! Snazis sa tu ludi presvedcit ze ake je S&B presne strelivo ked kazdy lepsi strelec vie, ze jedine presne strelivo co maju je Target (Match) a strela SPCE je najvacsie smetisko pod slnkom. Taketo tvrdenia davaju len ti co neskusili nic ine ako toto strelivo, tudis nevedia s nicim inim porovnat!!!! Dovolim si tvrdit ze som uz vyskusal tolko striel co ty si ani neprecital a porovnaval som rozne zasahy s roznym strelivom na stejne miesto , ano ja strielam aj na krk aj na hlavu, do roka strelim viac ako ty za desat rokov a mozem tudis s cistym svedomim tvrdit ze KLAMES a obhajujes neobhajitelne. Viem to potvrdit fotodokumentaciou a svojimi zaznamami a nie len tlachanim takych reci ako pustas ty! urazas tu ludi ako BLEIKER a inych, ktorych si ja nesmierne vazim pre ich vedomosti zatial co ty si len ...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ◄ reagovať
Jagos veď sa hned nezavzdušňuj. Ak chceš od Karola radu akú strelu použiť, aká je tá top tak sa pozri do účinkov má tam toho dosť. Vyber si podľa seba aká ti bude vyhovovať. Ak ti vyhovuje SPCE ok v pohode ju používaj. Chlapi tu len prezentujú svoj názor na túto strelu. Poviem ti môj príbeh ako som začínal. Tiež to bol S&B SPCE v 308mine. No po pár kusoch som prešiel na SPčka 180gr. Bolo to lepšie pokiaľ som nedostal Megu. Potom ma to začalo zaujímať a začal som si prebíjať. Až po vyskúšaní viacero striel som si mohol dovoliť utvoriť relevantný názor na S&B ktorí ale nikomu nechcem vnucovať. Kamarát bol presne taký istý. Zo seliermi poľoval môj dedo a aj môj otec a koľko toho napoľovali. To boli jeho slová na obhajobu a iný názor tiež zavrhoval. Potom si kúpil novú čezetu 550 a novú Meoptu, dve krabice SPCEčiek hor sa na strelnicu. Keď ich všetky vystrieľal a myslel si, že má pokazený puškohľad (rozptyl úplne nevyhovujúci) dal som mu moje tri Megy. Čuduj sa svete na sto metrov sa dve dotýkali a tretia bola v nich. Po pár nábojoch čo som mu dal už iné nechce. Netvrdím že Mega je najlepšia to nie, chcel som poukázať na ľudskú povahu. Ak raz niekomu niečo vyhovuje nie je ochotný vyskúšať niečo nové možno aj lepšie. Na to musia byť taký blázni ako je Karol, Zekon a im podobný. A ver že ak ich niekto osloví radi mu poradia. ◄ reagovať
orefsv - to s tým "zatratením" to si teda zabil. Pri všetkej úcte, to máš potom aj auto po starom otcovi aby si nezatratil embéčku alebo žiguláka? Ty si úplne učebnicový vzor poľovníka, ktorý nemá S&B s čím porovnať lebo nikdy nič iné nevyskúšal... ◄ reagovať
miso111-ja to vobec neberiem osobne,o nejaké tie osobné spory nemám záujem.Jeden neodškriepitelný fakt je však to,že ani u jednej skupiny majitelov akejkolvek ráže nenájdem taký-patriotizmus,lojalitu až ješitnost ako u majitelov 8x57.Jednoducho sa budete byt za ten kaliber ako levy.ani američania nekopú za 30-06 tak,ako vy.Nie je to tak dávno,čo 7x64 bola mimoriadne rozšírená,ale to sa s touto skupinou majitelov vobec nedá porovnávat.Netvrdím,že je to vyslovene zlé,len sa to "málinko"prehána,čoho dokazom je aj táto diskusia.Pričom nie je na to dovod,pretože stále je to strela,ktorá vykonáva tú rozhodujúcu robotu a umiestnenie zásahu.Až potom-pri vhodne zvolenej ráži na tú ktorú zver-nasleduje kaliber.A PEVNE VERíM,žE V TOMTO SA URčITE ZHODNEME. ◄ reagovať
kal. 8x57JS patril k mojim prvym v kariere a uz nejaky ten ruksak nabojov som z 8-micky vystrelil. balistika- od 0 do 200 nemas co riesit, znacenie zveri po zasahu- nezazil som lepsie a co je dôlezite zver farbi po pouziti takmer veskereho dostupneho streliva. Stari jeleniari na liptove= 8x57JS numero uno. ja pouzivam id-klassik /aj stary dobry TIG je vinikajuci/ od RWS a T-mantel od Geco. Netreba robit korekciu idu skoro rovnako. A dlzka hlavne, mam stutzku s hlavnou pod 50cm a OK. LZ osmickari. ◄ reagovať
Dolphinmg ospravedlňujem sa že odpovedám tak pozde ,ale nestíhal som. Chcel si napísať čo by som používal v tvojom pripade ja? Môj rebríček je nasledovný : Blaser CDP , Brenneke TOG, RWS KS , Hornady custom SP, Norma vulkán , RWS evo green, a keby si sa rozhodovale že chceš monolit, tak Hornady SUPERFORMANCE gmx, alebo novinku od blaser CDC. Samozrejme je ešte veľa dobrého streliva čo by som mohol napísať, tak isto by som mohol písať aj o PPU sp, S&B spce ,GECO teilmantel, ale .... . Keby si chcel k niektorému strelivu konkrétne údaje a poznatky z praxe, napíš sem alebo poštou, pozriem zápisník. ◄ reagovať
lubenko-neber to tak,že je to o presviedčaní-v tomto mi pripomínaš admina-ale ako by si sa cítil,keby si ako mladý neskusený prišiel na forum hladat informacie a zistil by si ,že v 8x57 je SPCE super a kupilho?No a potom by prišiel šok po ulovení prvého a následne dalšieho kusu.Na fore treba podavat RELEVANTNE informácie,inak stratí na kredite.A nikto sa ho nesnaží o ničom presviedčat,dostal priestor,aby svoje tvrdenia dokázal fotkami,tak ako to robí MMasska a další. ◄ reagovať
MMasska, teraz sa to vrátilo do pôvodnej roviny diskusie ( aspoň si myslím že autor to mal tak na mysli ). Som rád, že si tu napísal, že sú to moje praktické skúsenosti a že som so strelivom S&B SPCE 12,7g spokojný. Vy všetci ste sa do mňa pustili, lebo som si dovolil napísať túto pre Vás dehonestujúcu vec. Až na dve výnimky ste ani jeden z vás tým mladým, začínajúcim a neskúseným poľovníkom nedali návrh čo je pre nich aká strela najlepšia, s čím ste spokojní čo by ste odporúčali. Ale viem to pochopiť prečo, lebo ako sám píšeš toľko si toho skúsil, že sám nevieš čo je dobré a s čím si vlastne spokojný. Na profiloch diskutujúcich som si pozrel fotky po strelách a nie je mi celkom jasné súvetie " výstrel po očistení" alebo " výstrel po odstránení hematónu". Nie je náhodou aj jedno aj druhé potvrdenie toho že aj Tebou odporúčané a tak veľmi často skúšané strelivo podlieva a zbytočne ničí divinu. Ja Ti poviem, že z mojich skúseností SB SPCE v ráži 8x57 tak nepodlieva a divinu neničí. Prišlo mi zopár mailov, aby som sa nenechal vyprovokovať a nechal to tak, že medzi vami neprerazím. Ja ani nechcem preraziť zo strelivom S&B SPCE. Pokiaľ poľovník používa zákonné strelivo je mi jedno akú značku a druh používa. Napísal som čo mne vyhovuje a prečo. Mám mladého kamaráta poľovníka, ktorý začal poľovať so strelivom RWS a je s ním spokojný a v psychickej pohode. Nemám najmenší dôvod ho presviedčať o inom strelive ako je spokojný. Dajte nejakú radu všetkým ostatným čo majú používať a hlavne prečo. Lebo útočenie na mňa a vy doložíte foto kde väčšina je s hematómom alebo podskočená nie je moc relevantný a vypovedajúci účinok striel. Nikdy ma nenapadlo fotiť účinky strely na zveri. Ak budem mať znova možnosť tak to nafotím a doložím moje tvrdenia aj fotkami. Ja by som S&B aj v SPCE odporúčal poľovníkom na podmienky v našich revíroch, kde sa strieľa na pomerne krátke vzdialenosti. Nezabúdajte všetci, že poľovnícka vzdialenosť je 100 m ( max. 150 m ). Inak k diviakovi s 128 bodmi gratulujem. ◄ reagovať
jagos jagos jagos !!!!!!!!!!! nic si nepochpoil a nikdy nepochopis a je to zjavne aj s poslednych dvoch viet v tvojom komente ze nevies ako funguje v terminali strela a nevies ani co sposobuje a co nastava ake poskodenie a co vlastne sposobuje zhasnutie zvierata a poskodenie tkanva! pre takychto ludi sa nechcem zapajat do diskusii ktore nevedu nikam! ja nemam problem odoprucit strelu ale kazdy si musi uvedomit ze s roznymi dlzkami hlavni sa balisticke podmienky menia a jedna strela je skonstruovana tak aby fungovala v rozmedzi urcitej rychlosti je rozhodujuca raza a druh zveri ktora sa lovi preto jedna strela v jednej razi funguje a v druhej nemusi ale je na milion percent jasne ze SPCE nieje a nikdy nebude dobra strela k nicomu a tvoje skusenosti ze SPCE nepodlieva a nenici este napis ze sa nerozpadava a nenachadzas v svalovich vlaknach kusi nafuknuteho plechu a olova a ja sa tu poklonim !!!!!!!!!! s tebov je skoda sa hadat a uz sa k tvojim komentarom nebudem viac vyjadrovat a necham na zvazenie ostatnych co si stejto diskusie vyberu ako prinos a co budu povazovat za bludne vyplody! ◄ reagovať
Dobrá diskusia v tradičnom duchu :))) Prilejem aj ja niečo k SPCE? :))))) Snáď ma nik neobviní, že som neskúšal nič iné :))) Ja "nezodpovedný darebák" som sa k tejto katastrofe vrátil po siere, vulkane, oryxe, federaly a hammerheade. Pre mňa nahhorší bol oryx, potom vulkan a siera. Momentálne premenlivo strieľam sako a SB. Najčastejšie SB. Fajne strelivo :))) ◄ reagovať
Nuz aj ja by som rad pridal cosi do fora. Tak isto ako ostatni z Vas polujem medzi starsimi aj starymi polovnikmi. Pri nasich diskusiach, musim Vam povedat ze to mam tazke. Je pravdou, ze len male percento starsich aj starych polovnikov dokaze prijat isty nepopieratelny fakt. A to ze svet sa uz vo vyvoji a vyrobe streliva a striel posunul o riadny kusok dalej. Ja osobne nemam voci Sellier-bellot nic. Nebudem ich hanit, ved aj oni modernizuju, snazia sa optimalizovat vyrobu. Celkom chvalim ich snahu dosiahnut isty progres vo vyrobe a to zavedenim novych streil, predovsetkym Nosler Partition, Xergy, ci PTS. Beriem to tak, ze s Xegry este chybaju celkom relevantne fakty, rokmi overene skusenosti, tak ako je to napriklad u Nosler Partition. Ale nie otom som chcel. Vela starych polovnikov nedokaze pochopit fakt, ze existuj uz ovela lepsie strely ako je SB SPCE. Aj u nas je vela polovnikoch ktory ju pouzivaju. Vidim potom tie tvare ked je srnec alebo jelenica podliata az k raticiam. Ale ked im hovorim ze napr. v 30-06 sprg nie je vlmi vhodna strela 9.7g SPCE, kvoli svojej rychlosti a v tom ze sa jedna o vcelku makku strelu, tak sa iba zasmeju, ze tak to ma byt a hotovo. Ja osobne som vyskusal v 6 kalibroch tiez takmer vsetkych dostupnych vyrobcov streli. A je nepopieratelnym faktom, ze vysledky strelby s tymito modernymi strelami ja osobne ani nemozem porovnat s S&B nakolko som ho pouzil len raz v 7x57 /SPCE/ asi 4ks. Ale staci mi co vidim naokolo u inych kolegov, a je toho dost. Podliatiny, potrhane svalstvo, diery ako po granate, neprestrelene aj slabsie kusy, nedohladane diviaky s min. farbenim. Nuz, viem ze vela zalezi od strelca a umiestnenia zasahu. Sam za seba vsak mozem povedat, ze vo vseobecnosti strely ako su Blaser CDP, Nosler Accubond, Norma Vulkan, Oryx, RWS UNI a ID, ci Sako Hammerhead, ktory co sa tyka ceny a kvality z mojho pohladu nema konkurenciu, vsetky tieto spomenute strely patria k vysoko univerzalny strelam s velmi vyrovnanymi ucinkami na zver. Nuz k osmicke iba tolko. Kamarat s nou poloval zopar rokov s SPCE. Neviem, ci SB zmenil zlozenie materialov na strely, ale pokial kamos poloval so starymi zasobami, bolo to vcelku fajn. Ale posledne roky kupoval strelivo v novych baleniach a co toto robi zo zverou tak to je hroza. Prosil aby som mu poradil nieco ine lebo uz bol z nervami pri koncoch. Tak sme po spolocnej diskusii dospeli k nazoru ze by mohol vyskusat Blaser CDP. A odvtedy je to uz o niecom inom. Zver po dobrom zasahu vacsinou v ohni, obcas do 20-30m od nastrelu, farby ako sa patri. A vystrel cca 3-4 cm. O podliatinach sa neda vemi rozpravat, zatial vzdy priestrel. Nuz viem, ze za cenu Blasera by mali ti setrnejsi aj 2 skatuje SB ale povedzme si pravdu, ze len malo kto z nas vystriela viac nez jednu skaltulu za rok. A netvrdim, ze niesu aj lacnejsie naboje do osmicky s velmi spolahlivym ucinkom /Norma Vulkan, Sako Hammerhead, RWS-ID/. Neviem, mozno by za skusku stal aj Nosler Partition od SB aby to nevyzeralo ze som voci SB zaujaty :-)) Takze je naozaj na kazdom, ake ma priority. Podla mna len povrchnemu polovnikovi je jedno ze musi odhodit celu lopatku kvoli totalnej devastacii. Su dokonca reviry kde ide vacsia cast na dodavku a tam velmi dbaju na taketo veci. Takze aby som sa na zaver neopakoval, tak posledne Masskove vety presne vyjadruju aj moj nazor na tuto problematiku. ◄ reagovať
Bleiker tak pokial nevies odhadnut vzdialenost strielaj len na ONV. Alebo este lepsie si chod vyhliadnut srnca odmeraj si vzdialenost chod si na nu nastrelit pusku a na druhy den ho chod strelit a budes to mat 100-100. Nebudu ti musiet vadit ziadne centaky hore dolu. ◄ reagovať
Musím sa pridať ku lovec84. Tiež mám v trezore viacero guľovníc a neriešim načo. 8x57 JS mám Sauer 202 Highland. Naň mám 2 puškohľady- každý nastrelený na iné strelivo. Klasikou strieľam RWS ID Classic a na spoločných s nadhánkovým Norma Vulkan. Zatiaľ som max. spokojný a zatiaľ som nemusel nič dohľadávať. Strelených za 6 rokov cca 100 ks Okrem toho ešte používam 6,5x55SE, 7x64, 8x64S, a .22Hornet... ◄ reagovať
Už sa to fakt pomaly ani nedá čítať. 99% poľovníkov na Slovensku nikdy nestrieľalo (a ani nikdy strieľať nebude) na viac ako 250m, takže sa tu začínajú riešiť riadne bludy. Ak niekto bude chcieť loviť "long range", určite si nekúpi 8x57. Takže aká slabina? Inak osma má všetky moje sympatie. ◄ reagovať
danosedo-že si starí jeleniari na Liptove vybrali práve túto ráž-asi vedeli prečo,ale ja nejaký rozdiel medzi osmou,7x64,308 a napr.30-06 nevidím,aj ked sa jedná o jelene na Liptove.Máme 21.storočie a vieme,že strela je tá,čo robí tú robotu-ranivost atd a nie kaliber za predpokladu správnej volby kalibru na danú zver.Takže mne osobne je jedno,čo tí starí jágri na tých jelienkov používali,ale s 30-06 dosiahnem velmi podobné výsledky a ked do tej osmy nabiješ napr.len obyčajný SOFT POINT,tak zázraky nečakaj.Koniec koncov správca túto ráž s Gecom testovala vieme,ako to dopadlo. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pepies, 28.3.2020 o 10:50 :
no ešte že si to nenapísal,bo by som ta hneď poslal do riti,vieš koľko mladých s tým poľuje?,neviem čo tu stále trepete o ľudovom pľovnictve,veď už je 30 rokov po revolucii,každý nema na blasera a ferlach a na náboje za 2 EURA,poľujte s tým čo je pre vás dobré a nesnažte sa povyšovať na ostatných ◄ reagovať
Tak ako tu už bolo spomenuté nie je nad "Zábavnú pyrotechniku z Vlašimy" :oD Aj ked do 8x57JS nie je velky vyber kvalitneho streliva ale Sako Hamerhead stoji za vyskusanie. ◄ reagovať
orefsv, aby sme boli objektívny, tvoj dedo a otec toho na výber veľa nemali na rozdiel od "teba" ◄ reagovať
Tak sorry Hujer, prebíjané - robené zodpovedne, má spravidla o mnoho lepšiu uniformitu ako fabrické lovecké - rozmery, rýchlosti presnosť. To že to padá je prirodzené. Doležité je aby to padalo vždy rovnako a aby to strelec vedel kompenzovať podľa vzdialenosti a ak chceš strielať cez 200 m treba dialkomer alebo inú strelu alebo kaliber . Toť asi vsjo. ◄ reagovať
Poznám aj takých ľudí, ktorí ročne prepijú a prefajčia niekoľko tisíc € ale dať 20 € za krabičku nábojov im je veľa, že za socializmu stali 2 € :-) ◄ reagovať
A jejda zase sa to tu melie :-D Neda mi nereagovat a nepodporit rozumne argumenty ktore tu prezentuje ujo BLEIKER, casto sa tento kaliber vychvaluje do nebies ja netvrdim ze nieje dobri to prrr skor len to ze casto sa tomu pripisuju zasluhy co su skor nahoda ako ze niekto streli kracajuceho vlka na 400m!? proste namieril nadsadil a strelil a dal alah aj trafil :-D ja taketo nahodne streli nepovazujem za smerodatne, ruku na srdce miso a to ta nechcem urazit ani vyvolat hadku kolko krat po sebe vies vystrelit takyto vystrel s rovnakym vysledkom??? vies a potom taketo hlasky cita ako pisal Robo novopeceny zacinajuci polovnik a hned si zoberie stoho len vyjadrenie ze sa s 8x57 da spokojne polovat aj na 400m. ale neprehanajme ja osobne tiez nemusim 8x57 lebo tam to fabricke strelivo nieje co by som si od streliva predstavoval ja,samozrejme je to o inom ked si strelivo robis sam ako shoter alebo si davas prebijat ako pepies a osadia to kvalitnou strelou a nadupu to do krajnosit, to je uz potom ina muzika ale aj tak by som ju nechcel a nech sa fuci kto chce proste 8x57 ma neposunie do tej sfery kde chcem a strielam ja! HOUK ◄ reagovať
Miso prepac nedalo mi :-D . Petko ano stale som na zive :-DDD mna sa nezbavis a pekne si to napisal citujem " Ale pokiaľ je kvalitna puška optika a strelivo robené na mieru ...." to najdolezitejsie STRELIVO ROBENE NA MIERU!!!!! ved to som spomenul aj ja ale koko polovnikov si robi a ladi strelivo sam?? Male precento a tu sa pise pre siroku verejnost a buducich majitelov zbrane co zvazuje kupu 8x57 co nema paru o vyrobe streliva, on proste len kupi strelivo a chce polovat ako piste ze sa s tym da polovat na 250m a dokonca v afrike. ale teraz popravde tebe ak by nerobil strelivo rado na mieru stale by si doporucoval tuto raz s fabrickym strelivom do 40e??? A mylis sa ja nepreferujem 30-06 ja som sa len vyjadril ze je to jedna z razi kde sa da vybrat z velkeho mnozstva kvalitneho streliva na vsetku zver zijucu u nas. A k polovaniu v afrike tam kde sme boli mi vobec nedovolili polovat s 8x57 dokonca velmi somrali aj na 30-06 a dalo sa snim polovat len na male antilopi do velkosti Springbuck, impala ak si chcel polovat na nieco vecsie ako kudu,eland tak uz si musel pouzit silnejsiu raz. toto len na doplnenie ◄ reagovať
Ja mám starú Zetku v celopažbe dľžka hlavne 52 cm v kalibri 8x57 JS, používam strelivo Sako Hammerhead z 13 gramovou strelou a som nad mieru spokojný, strieľam s tým od 35 až po 200 metrov. Vôbec neriešim dlžku hlavne, lebo na tu vzdialenosť je to úplne zanedbaťelné aj z balistické krivky aj dopadovej energie. Mohol by som strieľať aj na vetšiu vzdialenosť, ale ja radšej strielam na istotu ako "možno" trafím. ◄ reagovať
uhrineki-ja som si myslel,že puškári by mali písat pravdu-13g SH pri nastrelení na 150m padá na 200m 10 cm-avšak zo 60 cm hlavne pri výške osi optiky 45 mm nad osou hlavne.Ešte stále si myslíš,že nestrielaš systémom"možno trafím"?Jedine,že by tá Z-ka s 52 cm hlavnou popierala všetky doteraz známe fakty balistiky... ◄ reagovať
Nie je mojim zvykom do niekoho sa nyvážat,ale mam problem s každym,kto tu na fore šíri polopravdy-a to som ešte velmi mierne nazval,lebo strielat ZODPOVEDNE od 35-200m si može dovolit napr.dzino,ktorý na to má kaliber,ale nie niekto s 8x57IS s 13g strelou-a odchylka 100mm platí,ak je zbran nastrelená na 150M!Lebo ako píše DURELL,to nie je len 10cm prepad,ale chyba strelca plus zostavy optika-zbran -strelivo.No a ak k tomu prirátam ešte odhad vzdialenosti,tak ak sa na 190m tieto chyby spočítajú,"super"zásah je na svete.ONV rešpektuje max.ODCHYLKU 4CM,takže s ONV by som sa tu neohanal,lebo potom pri vzdialenostiach cca 100m mám zásahy vysoko a zas sa nedostanem do rozpatia 35-199m. ◄ reagovať
Buster takú odpoveď cčo si napísal ty , ma stále pobaví. Nato ti len odpoviem , že k tomu saku si kúp aj nohavice a čierne ponožky . :-) ◄ reagovať
Zdar chlapi,nahodou som sa dostal k tomuto strelivu ale len 10ks.co je to za strelivo? oplati sa ho vyskusat a popr.da sa este kupit,zohnat?
◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.