Heming hunting
dnes je sobota,  20. apríl 2024,  meniny má Marcel,  spln: 24. apríl 2024,  dnes východ slnka: 04:48,  dnes západ slnka: 18:41
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

KCHSK - Otvorený list DR SPZ - diskusia

autor: off jmatta
pridané: 12.12.2013 19:27

Otvorený list predsedníčke Dozornej rady SPZ



My, dolu podpísaní členovia KCHSK, si Vás dovoľujeme požiadať o spoluprácu pri riešení otázky zverejnenia menného zoznamu členov Klubu chovateľov slovenských kopovov (KCHSK) pri SPZ.



Od roku 2009 opakovane telefonicky aj písomne žiadame výbor KCHSK o zverejnenie menného zoznamu členov KCHSK. Do dnešného dňa sme ho neobdržali. A to aj napriek tomu, že právo na žiadanú informáciu nám priamo vyplýva z platných Stanov SPZ a podľa zákona 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám. Posledná odpoveď z dňa 03.04.2013 od pána Jozefa Majerského, ekonóma klubu KCHSK, bola v znení: „ Zároveň Vám dávam na vedomie, že zoznam členov KCHSK pri SPZ bude zverejnený na internetovej stránke klubu.“ Najčastejšia odpoveď zo strany výboru KCHSK, resp. niektorých jednotlivcov, počas takmer piatich rokov, bola v znení: „...nemáme funkčný softvér, nemôžeme zverejniť zoznam členov kvôli ochrane osobných údajov, atď.“ Jeden nezmysel za druhým... Vo výdavkoch KCHSK ,uvedených v Spravodaji klubu 2011, je suma 2380,00 € použitá v roku 2010 práve na tento „nefunkčný softvér“. Počas desaťročí fungovania KCHSK či jeho „predchodcu“ KCHD, nebolo problémom každoročne zverejňovať menný zoznam členov v klubovom Spravodaji . Týchto členov bolo napr. v KCHD 1680 a na spracovanie nebol potrebný žiaden softvér!



Vážená pani predsedníčka DR SPZ!



Celá kopoviarska obec Slovenska vie, že problémom nie je softvér, ale strach pána predsedu klubu. Strach, že po zverejnení menného zoznamu členov požiada jedna tretina členov KCHSK výbor klubu o zvolanie mimoriadnej konferencie s účasťou všetkých členov, ako je to bežné v iných kynologických kluboch na Slovensku (farbiarov, teriérov...). A to by znamenalo koniec kopancov a šľachtiteľských atrakcií, ktoré nemajú v histórii KCHSK či kynológie na Slovensku obdobu.



Druhým závažným dôvodom, ktorý vedie pána predsedu „šľachtiteľa“ nezverejniť zoznam členov, je naťahovať čas do ďalšej konferencie, resp. do uzávierky zaplatenia členského na rok 2014, ktorý je zároveň rokom konania konferencie klubu. Je to úplne logické a dôvod je väčšine z nás jasný. V prípade každoročného zverejňovania zoznamu členov by „niekto“, napr. predseda „šľachtiteľ“, musel zaplatiť členské tzv. novým - mimoriadnym členom každý rok. Takto stačí zaplatiť členské za tzv. nových - mimoriadnych členov v roku konania konferencie a je vybavené. Na občerstvenie pamäti - pred mimoriadnou konferenciou klubu (ďalej len MKK)2009, doslova niekoľko hodín pred konaním konferencie, bolo „prijatých 102 nových – mimoriadnych členov“! Tým sa, samozrejme, náhle a významne zmenil pomer delegátov na MKK! Treba pripomenúť, že členské za už spomenutých 102 členov bolo zaplatené jednorazovou platbou! To už vôbec nepotrebuje komentár.



V zozname členov, ktorý bol zo dňa 7. na 8.marca 2013 na niekoľko hodín zverejnený na webovej stránke klubu a následne ihneď stiahnutý, z týchto 102 „nových – mimoriadnych členov“, len 19 členov pokračovalo v členstve aj po roku 2009! Osem členov v zozname úplne chýba! Ostatných 75 „nových - mimoriadnych členov“ malo zaplatené členské len na jeden rok - 2009, na rok konania konferencie klubu! Len na okraj, 91 zo 102 „nových - mimoriadnych členov“ pochádzalo z okolia „šľachtiteľa“. Ďalšia veľká náhoda! Však?



Vážená pani predsedníčka DR SPZ, tieto udalosti nás o to viac mrzia, že o tomto všetkom vedel bývalý pán prezident SKJ a neurobil vôbec nič. Lepšie povedané, tomuto konaniu naopak pomohol. Trápi nás a tiež zaráža reakcia pána Ing. Štefana Štefíka, bývalého reprezentanta slovenskej kynológie a exprezidenta SKJ, ktorý na argument pána Ľubomíra Renču, dlhoročného funkcionára KCHSK, že náhle prijatie „nových – mimoriadnych členov“ pred konferenciou je podvod a nič len podvod. Reakcia pána exprezidenta bola ohromujúca a skonštatoval toto: „Veď to isté s tzv.„novými - mimoriadnými či jednorazovými členmi“ ste mohli urobiť aj vy“!



Zrejme mohli, pani predsedníčka DR SPZ , ale chválabohu nám to ani nenapadlo a ani nenapadá. Chováme naše národné plemeno desaťročia a sme na to hrdí. Nepárime ho hlava-nehlava a nevyrábame bastardov len preto, aby sme sa „preslávili“ . Pracujeme so slovenským kopovom a snažíme sa narábať s týmto dedičstvom našich otcov čo najzodpovednejšie. Jednoducho povedané, „nebastardíme“ prácu našich predchodcov, kolegov, prácu celých generácii kynológov na Slovensku. Žiť a pracovať so slovenským kopovom sa stalo naším životným štýlom a je jedno, či sme dlhoroční chovatelia alebo zapálení mladí kopoviari. Dnes už pozná plemeno slovenského kopova – perlu slovenskej kynológie celý poľovnícky svet. Klesnúť k tomu, aby sme kupovali hlasy alebo platili členské v klube poľovníkom, ktorí možno ani nevedia, kde ich to vlastne a hlavne za akým účelom prihlásili, tak to teda zásadne odmietame!



Vážená pani predsedníčka DR SPZ, sme presvedčení, že ak nebude čo najskôr zverejnený zoznam členov , ktorý bol aktuálny k dátumu 1.marec 2013!, tak priebeh ďalšej konferencie by bola opäť len jedna veľká fraška. To ale nedopustíme! Máme naozaj čakať, kým nejaký dobrodruh zaplatí jednorazovou platbou členské za 102 „členov“ ako v minulosti alebo pre istotu radšej rovno za 200-300 „nových - mimoriadnych členov“? To v akej spoločnosti tu žijeme? Pri všetkej úcte, načo tu potom máme SPK, SPZ , SKJ so svojimi orgánmi ( Predsedníctva, Prezídia, DR SPZ, DR SKJ, Kynologickú radu a nevieme čo ešte)? Alebo tieto ústredné orgány sú len pre vzájomné služby medzi jednotlivcami? Stačilo tejto frašky! Netvárme sa už konečne, že sa nič nedeje a o ničom v Bratislave na ústredných orgánoch nikto nevie. Mladí ľudia- zapálení pre kynológiu- sa na nás všetkých bavia ako na osloch. Čo vlastne raz chceme odovzdať ďalším generáciám kynológov? Bordel, anarchiu, aroganciu, faloš, stupídnosť a bastardov? Je náš hlas, hlas poľovníkov a kynológov Slovenska, ktorí urobili kus práce preto , aby poľovníctvo a kynológia tejto krajiny patrili k najlepším vo svete len na to, aby ho raz za niekoľko rokov v takomto slušnom počte využil ten alebo onen jednotlivec napr. vo voľbách či na riešenie vlastnej kariéry v rôznych oblastiach života?!



Spoliehať sa na to, že sa niečo zmení po budúcej konferencii klubu chovateľov slovenských kopovov, ak prebehne podľa scenára z roku 2009, je nielen naivné, ale priam hlúpe... Aké dôvody máme na tento názor? Úplne stačia príklady za posledný rok:




  • Zákaz štartovať členovi KCHSK na vrcholovej súťaži len preto, že si dovolil vysloviť kritiku na predsedu klubu. Pritom toto právo mu priamo vyplýva zo stanov klubu!

  • Šľachtenie bastarda najprv „Nízkonohého slovenského kopova“, potom „Malého slovenského kopova“ a nakoniec „Tatranského duriča“ aj napriek tomu, že výbor KCHSK v roku 2012 neodsúhlasil tento „ chovateľský zámer“ pána predsedu klubu (osem členov výboru hlasovalo proti návrhu predsedu klubu použiť slovenského kopova na šľachtenie kríženca a len dvaja členovia hlasovali za jeho „chovateľský“ zámer!

  • Odstúpenie tajomníka a hlavného výcvikára výboru KCHSK na protest proti nerešpektovaniu takmer jednohlasného výsledku hlasovania proti „chovateľskému“ zámeru pána predsedu

  • Očierňovanie týchto bývalých členov výboru na verejnosti po ich odstúpení z výboru

  • Odstúpenie tretieho člena výboru KCHSK na protest proti postupom predsedu klubu

  • Priebeh ŠSSK v Nižnom Petrovci 7.-8-sept. 2013

  • Priebeh KSD v Marikovej 26.-27.okt. 2013

  • Nedostatočné informovanie členov KCHSK o vrcholových akciách klubu, resp. informácie o akciách až niekoľko týždňov po ich uskutočnení na stránkach Spravodaja či webovej stránke klubu

  • Ustanovujúca schôdza „Klubu Tatranského duriča“ na konci októbra 2013 v Humennom pod vedením predsedu nášho KCHSK?!



Toto je len niekoľko príkladov z tohto roku. Niektoré udalosti zo života klubu od poslednej konferencie nepovažujeme za vhodné uvádzať v tomto liste, nakoľko sú v príkrom rozpore s poľovníckou či kynologickou etikou a morálkou.



Vážená pani predsedníčka DR SPZ!



Dôrazne žiadame kompetentné orgány SPZ a SPK, aby bolo ukončené ťaženie proti nášmu najstaršiemu národnému plemenu - slovenskému kopovovi - prácou pána predsedu KCHSK. Žiadame Vás o spoluúčasť na zverejnení zoznamu riadnych členov KCHSK k dátumu 1.marec 2013 na webovej stránke KCHSK , prípadne žiadame poskytnúť zoznam členov KCHSK osobám podpísaným pod týmto listom pri zachovaní zákona o ochrane osobných údajov. Pripomíname, že podávať sťažnosť pre neriešenie našich oprávnených požiadaviek na niektorých členov výboru KCHSK prostredníctvom DR KCHSK je z našej strany zbytočným mrhaním času. Po rozhovore s predsedom DR KCHSK p. MVDr. Martinom Hirňákom nám bolo vysvetlené, že chápe a rešpektuje naše požiadavky, ale vzhľadom na aktuálnu situáciu vo výbore klubu nám osobne nevie poskytnúť žiadnu relevantnú odpoveď.



Za kladné vybavenie našej žiadosti ďakujeme.



Kynológii a Slovenským kopovom zdar!



MUDr.Jozef Matta v.r., Ing. Ján Pilát v.r., František Homola v.r.,



Miroslav Gáfrik v.r., Ing. Miroslav Valaštík v.r., Ing. Ján Hudák v.r.




Dodatok k textu zo dňa 23.12.2013:


Prosíme členskú základňu KCHSK o zasielanie svojich dát o členstve v klube (meno, adresu) na email zriadený pre tento účel: kchsk.zoznamclenov2013@gmail.com



Na vedomie:



FCI



JUDr. Ivan Gašparovič, Prezident Slovenskej republiky



JUDr. Róbert Fico, Predseda vlády Slovenskej republiky



Ing. Tibor Lebocký, CSc., Prezident SPK a SPZ, Bratislava



Ing. Dana Vančurová, Predsedníčka DR SPZ, Bratislava



Ing. Jozef Jursa,CSc., Prezident SKJ, Bratislava



Ing. Jaroslav Kubaľa, Predseda DS KR SPZ, Bratislava


počet zobrazení: 15 925
počet hlasov: 28
okruh tém: poľovné psy
 

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Tapusik, 16.12.2013 o 21:29

Čo dodať priatelia? Z histórie vieme, že v 9 storočí kráľ Svätopluk, knieža Nitrianskeho kniežatstva a najvýznamnejší panovník Veľkej Moravy poľoval s kopovmi a sokolmi / kopov - pes využívaný na durenie zveri /. Kráľ Matej Korvín v 15. storočí poľoval v Karpatoch s čiernymi psami strednej veľkosti, s hnedým pálením na hlave a na hrudi. Mária Terézia - kráľovná Uhorska, Česka, Chorvátska a Slavónska vydala vo svojich dekrétoch v 18. storočí zákaz kríženia kopova - psa čiernej farby s hnedým pálením, strednej veľkosti s inými psami. Museli sme čakať dlhé stáročia, kým prišiel "panovník" z východného Slovenska, aby to " konečne dal do poriadku" a krížil ho hlava - nehlava. Zrejme chce písať novú históriu Európy. Bože, osvieť mu rozum, ako aj tým, ktorí ho " korunovali". Hanba a nič len hanba...

dať hlas príspevku | počet hlasov: 38

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-86 z 86 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off pacenko, 13.12.2013 o 18:47

Pán Martin-R, pevne pochybujem o tom, že ľudia ktorým na tomto plemene záleží a snažia sa niečo spraviť s momentálnou situáciou v klube(ktorá podľa môjho názoru nie je ideálna) kazia jeho reputáciu v zahraničí. Nekazia meno a reputáciu nášho národného plemena ľudia, ktorí sú poprednými funkcionármi KCHSK? Práve tí, o ktorých sa tu v tomto otvorenom liste píše. Tí, ktorí toto plemeno ZBASTARĎUJÚ,KRÍŽIA ho a vytvárajú si vlastné pravidlá ktoré samozrejme platia len pre „vyvolených´´? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Tapusik, 13.12.2013 o 18:27

Je smutné čo sa deje v KCHSK, ale pevne verím, že nás to všetkých povzbudí k zmene a oživeniu nášho klubu. Netreba sa báť povedať si svoj názor a za názorom si aj stáť. Je smutné, že ten ktorého sa to najviac dotýka mlčí. Páni a dámy nečítajte len a ticho nad tým krútite hlavami, že či je to možné, je to možné... Prajem veľa úspechov... Lesu a Slovenskému kopovovi zdar ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off jozef, 13.12.2013 o 17:56

Reputáciu kopova v zahraničí to nepokazí lebo už by sa tak dávno stalo...je silná základňa poctivých chovatelov čo so psami pracujú a to neovplivní ani zlé vedenie klubu! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Martin-R, 13.12.2013 o 17:48

Sledujem túto situáciu už dlhšiu dobu a veľmi ma zaujíma, akým smerom to bude mať tendenciu byť vyriešené. Zamietnutím pod koberec, tváriť sa, že sa nič nedeje, alebo konštruktívne prešetrenie prípadu a vyvodenie dôsledkov. Alebo nejako inak? Som zvedavý... V každom prípade to môže (ak sa už tak nestalo) pokaziť reputáciu nášho plemena doma i v zahraničí. Verte, toto naše plemeno je uznávané v okolitých krajinách a je tendencia k väčšiemu rozšíreniu, tak si to nepokazme! Prajem veľa úspechov a Lovu zdar! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off misakp, 13.12.2013 o 17:00

Konecne sa nieco pohne v klube a budu tam ludia ktori maju zaujem pracovat z nasim slovenskym plemeno a nebude to o kseftoch.Vsetky podujatia v ramci klubu sa usporiadavaju na vychode a tu o zapadne slovensko nikto nema zaujem.Dufam ze sa to zmeni ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off stefa, 12.12.2013 o 21:51

Podľa rozdeľovníka tento otvorený list dostala aj FCI, predpokladám, že v nemčine. Mohli by ste mi, prosím, poslať kópiu do mojej pošty? Ďakujem. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

zobrazené 81-86 z 86 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov