dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

Weatherby VANGUARD - diskusia

pridané: 27.11.2013 23:19
zobrazení: 56 679
hlasov: 0

Vie mi niekto na základe svojich skúsenosi povedať niečo o týchto zbraniach ?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

Belson
Jednoducho rozptyl spôsobený kmitmi voľnej TENKEJ hlavne (do spomínanej kontúry č.3) je väčší, než keď je podopretá. Ide už len o to, že ako je podopretá. Napr. v USA známe O'Connorove uloženie znamená, že tenká hlaveň sériovej zbrane je na konci predpažbia podopretá vtmelenými podperami, ktoré vytvárajú predpätie 10-20 libier. Vertikálny moment na konci puzdra záveru sa tým zmenší o cca 50%, čo znamená signifikantné zredukovanie kmitov hlavne a tým aj rozptylu..... CT308W, len sa na to pokojne pozri, literatúry je až-až. Free-floating uloženie má zmysel u TUHÝCH (rozumej hrubých) hlavní, ktoré spomínaš (súťažné) a to je trocha mimo. Tu je reč o sériových loveckých zbraniach. Ale možno si u Weatherby nechajú poradiť, len treba skúsiť.....
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 281-320 z 353
pepies
Myška z Dojča ta tvoja 770je určite lepšia:-)
pandur1
čítaj dolu 25.1. 17:17
Mysho22
pandur1: Veď stačí strohá recenzia nemusí to byť román ala Rosamunde Pilcherová na dobrú noc :D
pandur1
Mišo, nemprovokuj :-))), odpíšem, len si musím nájsť trochu času a dať tomu nejakú fazónu. A hlavne čakám kým sa dostaneme na strelnicu.
Mysho22
pandur1: tak sa nehanbi a opisuj :D
pandur1
vivatvikend, viem Ti porovnať WBY s CZ, Rossler, Tikka, AZ 1900 a to z bežnej praxe, nie len to ýe som ich držal v ruke v obchode.
vivatvikend
ja by som navrhol, ak by to bolo mozne, aby sa stretli majitelia jednotlivych zbrani kazdej znacky povedzme do 1000€,nech vsetky pusky prejdu vsetkymi rukami.potom nech kazdy ohodnoti ktora zbran mala najlepsiu poistku,chod zaveru,atd.
pandur1
peters, už som ich dolu trochu opísal.
peters
Porovnať co je na ktorej zbrani odflaknute, nedobre vymyslene, system poistiek, ako ľahko- ťažko sa nabijaju/vybijaju atd. Ktoré časti sú plastové alebo hliníkové atd.. Kto ma značkové / LW/ hlavne , presnosť v dnešnej dobe dúfam ze nieje treba riešiť ani u jednej. Take praktické porovnanie zbrani v jednej triede je lepší vyraz ako test...
motaq
Rempo nezavisle to v SR asi nikdy uplne nebude ale zato to neznamena ze ten test nemoze byt objektivny. Len je dost tazke najst cloveka co to dokaze otestovat a aj k tomu napisat solidnu recenziu....
pandur1
chlapi, čo by malo byť v teste?
Rempo
nezavistlý test platený jednou zbrojoffkou, poprípade predajcom :-)))))
peters
vyzera to na dost slusnu zbran.taky sporter v .300WM by som bral. zas sa bude tazsie rozhodovat ktoru kupit v cenovej relacii 1000 EUR. či Weatherby, Browning, Savage, AZ, Marlin, Remington, Tikka, Rossler... chcelo by to nejaky nezavisly test ale kvalitou spracovania to asi bude plus minus rovnake a kazdy si vyberie podla oka a ako ktora sadne.
motaq
Rempo, poslal som ti to do posty....
Rempo
A v mensích kalibroch (Vanguard® Series 2 Sporter) budú tento rok? 223rem.,.22-250 Rem., .243 Win..?
motaq
pardon, na tento model som zabudol...
pista64
Aj WBY- Youth ma stúpanie v 308 1:10
millos
Aha, tak to som prehliadol. Vďaka. A ako je to s tými drážkami? 4 alebo 6? Pozrel si?
motaq
millos, tento model odkaz ma stupanie 1:10 aj v .308 Win.a vsetky modely WBY-X (to su novinky pre rok 2014)
millos
Lanus: ja som to nenasiel, iba 1:12 stupanie. Asi som slaby "hacker". A tie modely triedy MarkV boli ponukane pred par rokmi v Zelenci. S tym kanelom a ustovkou v 7mmRM to moze byt zaujimava muzika.
lanus
Pre zvedavých lenivcov ; (dúfam,že im to nebudem musieť aj prekladať) ":odkaz + klik na " SPECS (U niektorých modeloch má 308 Win. 1-10" twist !)
nofi
Som rád, že táto značka prišla na náš trh. V US je obľúbená, a asi právom. Prorovnávam ju k novej CZ, Rosler, Mauser 012 ... . Veľmi slušná braň za naozaj skvelú cenu!
millos
Ak máš chuť, príď ku mne, cca 30km nie je diaľka, 100m mám aj u nás na strelnici. Možno bude o stupeň teplejšie...he,he.
pandur1
milos frknem, len sa musím s tým dostať k Fraňovi. Dnes bol u nás dosť silný vietor a -4, takže sa nedalo.
pandur1
drážky pozriem zajtra
millos
Motaq: a tie drážky?
millos
Škoda, myslel som, že to bude identické ako Howa, a kto chce, objedná si z USA ak mu to tí "odrazu opatrní" amíci pošlú, alebo Nemecka. Pri magnume twist 1:10 som predpokladal, ale pri 308W trooošičku prekvapili...možno niektorých potešili. Nevadí, som fanda magnumov a LR, tak spokojnosť.
motaq
twist pri 308 je 1:12, 300 win mag 1:10
motaq
dvojdielne zakladne ano, ale Leupold robi montaz priamo pre Weatherby, ale jednodielna weaver napr. od Kozapu nepasuje, lebo Rem. 700 ma inak umiestnene diery na puzdre zaveru (predna a zadna zakladna su od seba inak vzdialene ako u vanguard...
millos
a v 308W twiste je to v 1:10? Predpokladám, že 4-drážkové, a v magnume 300wm 6-drážkové? Nechce sa mi behať po webe a hľadať. Pandúr, nebuď fajnovka, bež s tým frknúť nejakú sériu...nezamrzneš,he,he... som zvedavý ako to sype továrenské krmivo. Mimochodom, myslím, že by mali základne, alebo weaver lišta pasovať aj z Remingtona 700?
vivatvikend
Dakujem
pandur1
tak nie, aj lúčik aj schránka je kov.
pandur1
fuha si ma zaskočil, ale myalím že plast. Pozriem.
vivatvikend
Z coho je vyrobeny lucik?
pandur1
nevadí mam karbošku bošku :-)))
motaq
Trosku by som Risa poopravil, hlaven pri 270win ma 24" = 60,96cm.
pandur1
tak ssa konečne dostal k pár slovám o puške. Zatiaľ som z nich nestrielal, takže len taký testík na sucho. WBY Vanguard S2 270 win., schránka . Hlaveň je 22". Puška je dobre vyvážená v ruke celkom dobre sedí. Chod záveru je po vyčistení, odmestnení a znovu natretý vazelinkou slušný. Záver je dvojpolohový pri posuve nezadrháva. Chod je hladký aj pri prebíjaní. Schránka: náboje do schránky idú zasunúť veľmi dobre a ľahko (lepšie ako pri mojom zoltánovi :-))) ). Aj do nábojovej komory ide náboj zo schránky ľahko, neseká, nepoškodzuje špičku náboja. Poistka: Je trojpolohová. Je trochu húževnatá. Pri používaní je trochu počuť, ale nie je to hlučné. Ak si dám pozor, viem ju odistiť potichu. Spúšť: Je bez napináčiku, nastaviteľná, ale netreba s ňou vôbec nič robiť (nastavenie spúšte je porovnateľné s blaserom, trochu jemnejšia ako pri rossleri. To pre tých, čo to vedia porovnať.) Chod spúšte je vynikajúci, mne však trochu vadí, že má v prvej fáze asi 2-3 mm voľný chod. Ale dá sa na to veľmi ľahko zvyknúť. Povrchová úprava je matná (aj pažba, aj černenie). Pažba je orech, štandard drevo na konci s gumovou bodkou. Úprava pažby je veľmi dobrá. Opracovanie je hladké, rybiny klasické, veľmi presne rezané, povrchová úprava je matná ( pravdepodobne olej) . Celkový dojem je zatiaľ dobrý, uvidím ako sa bude správať pri strelbe, ale zatiaľ je to veľmi slušná flintička pomer cena kvalita 30:70 :-))). Pri druhom modely WBY Vanguard S2 YOUTH plast 308 win., krátka hlaveň. Pri tomto modeli je mechanika totožná z dlhou verziou. Mne plast nesedí, takže kvalitu neviem posúdiť. Pažba je však trochu štíhlejšia, dobre sa drží v ruke. Rybiny sú trochu ostrejšie, cítiť ich v dlani, ale veľmi ľahko sa dajú upraviť aj doma v kuchyni, hubkou. Je to neporovnateľná alternatíva remingtonu 770. A ešte trochu o ostatných modeloch. Pri zásobníkovej verzii som zatiaľ skúšal len zásobní. Ten je plastový, celkom dobre upravený v zbrani drží dobre. Nemá žiadne vôly (nehrkoce :-) ). Carbine totožná s Youthom, len lepší plast v sivej farbe, bez rybín. Pažba je trochu mohutnejšia. Zatiaľ toľko. Ak sa dostanem k strelbe pridám aj z toho trochu slov a samozrejme aj terč :-).
bezek
lanus mas uplnu pravdu.carabine v 308 je tiez moj favorit
lanus
pandur1 - Odpoveď je jednoduchá,lebo len na flinte s mech. mieridlami a silným nevariabilným puškohľadom (napr.8x56) môže byť výhodnejšie jeho bleskové zhodenie napr. pri dohľadávke v húštine . Ak máš flintu bez mech. mieridiel tak je ti "rýchlo-páčka " skôr na oštaru ! Inak dovezenie Weatherby VANGUARD rozhodne kvitujem !!! Konečne je k "maniu " presná ,trvanlivá,lacná aj vzhľadná pracovná flinta ; napr. model v prevedení CARBINE - .308Win. je v naších revíroch podľa mňa vzor univerzálnosti !!!
pandur1
Lanus, chybička se vloudila, ano je to 3-18. Tá rýchloupínacia montáž je na oboch flintách. QRW-čko mám na puške a ver, že sa mi ešte nezachytila ani v aute ani na oblečení ani na poľovačke. A prečo len na flinte s mieridlami? Presne, ako uviedol motaq, ak chce niekto pušku aj na posed aj na spoločnú a chce na to kolimátor alebo nadhánkový.....? Ak mám k puške kufrík, kde musím zložiť puškohľad dolu ? Je to vec vkusu.
Zobrazené 281-320 z 353

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.