tak ssa konečne dostal k pár slovám o puške. Zatiaľ som z nich nestrielal, takže len taký testík na sucho. WBY Vanguard S2 270 win., schránka . Hlaveň je 22". Puška je dobre vyvážená v ruke celkom dobre sedí. Chod záveru je po vyčistení, odmestnení a znovu natretý vazelinkou slušný. Záver je dvojpolohový pri posuve nezadrháva. Chod je hladký aj pri prebíjaní. Schránka: náboje do schránky idú zasunúť veľmi dobre a ľahko (lepšie ako pri mojom zoltánovi :-))) ). Aj do nábojovej komory ide náboj zo schránky ľahko, neseká, nepoškodzuje špičku náboja. Poistka: Je trojpolohová. Je trochu húževnatá. Pri používaní je trochu počuť, ale nie je to hlučné. Ak si dám pozor, viem ju odistiť potichu. Spúšť: Je bez napináčiku, nastaviteľná, ale netreba s ňou vôbec nič robiť (nastavenie spúšte je porovnateľné s blaserom, trochu jemnejšia ako pri rossleri. To pre tých, čo to vedia porovnať.) Chod spúšte je vynikajúci, mne však trochu vadí, že má v prvej fáze asi 2-3 mm voľný chod. Ale dá sa na to veľmi ľahko zvyknúť. Povrchová úprava je matná (aj pažba, aj černenie). Pažba je orech, štandard drevo na konci s gumovou bodkou. Úprava pažby je veľmi dobrá. Opracovanie je hladké, rybiny klasické, veľmi presne rezané, povrchová úprava je matná ( pravdepodobne olej) . Celkový dojem je zatiaľ dobrý, uvidím ako sa bude správať pri strelbe, ale zatiaľ je to veľmi slušná flintička pomer cena kvalita 30:70 :-))).
Pri druhom modely WBY Vanguard S2 YOUTH plast 308 win., krátka hlaveň. Pri tomto modeli je mechanika totožná z dlhou verziou. Mne plast nesedí, takže kvalitu neviem posúdiť. Pažba je však trochu štíhlejšia, dobre sa drží v ruke. Rybiny sú trochu ostrejšie, cítiť ich v dlani, ale veľmi ľahko sa dajú upraviť aj doma v kuchyni, hubkou. Je to neporovnateľná alternatíva remingtonu 770. A ešte trochu o ostatných modeloch. Pri zásobníkovej verzii som zatiaľ skúšal len zásobní. Ten je plastový, celkom dobre upravený v zbrani drží dobre. Nemá žiadne vôly (nehrkoce :-) ). Carbine totožná s Youthom, len lepší plast v sivej farbe, bez rybín. Pažba je trochu mohutnejšia. Zatiaľ toľko. Ak sa dostanem k strelbe pridám aj z toho trochu slov a samozrejme aj terč :-).