Zaznelo tu vela veci, ktore maju zmysel, odborny vyskum, podlozene cisla a podobne. Tu si treba uvedomit, ze ale taketo podklady vyzaduju cas a aj ked budu predlozene, budu nasledne aj spochybnene, cize vsadzat len na jednu kartu sa nemusi vyplatit. Podla mojho nazoru, v prvom rade treba byt otravny a pisat. Ale nie tu, ale na prislusne institucie, najma europsku komisiu, ministerstvo, ochranu prirody, jednotlivym europoslancom,proste vsade. V dnesnej dobe elektronickej posty, vam to zaberie menej casu ako napisat prispevok sem na forum. Treba vyplakavat, posielat udaje z praxe, pripojit fotky strhnutej zveri a neustale dokola popisovat skutocny stav. Moja dobra kamaratka pracuje v EU komisii a ma na starosti problematiku zivotneho prostredia, temu "zdruzenie Vlk" so mnou viac krat konzultovala, sam som jej daval podnety ako na to ci ono reagovat, su tam z nich vsak uz zufali, neustale im totiz vypisuju a posielaju desiatky mailov so ziadostami o stop lovu vlka ci medveda, pricom ako sama povedala, vsetkym cislam, ktore im poslu sa snad ani neda verit. Ale kedze su vytrvali, nakoniec sa im spravi jeden ustupok, potom dalsi a takto to ide dokola, bohuzial tam o tomto nerozhoduje len jeden clovek a mnohi politici v EU, ked vidia ten simulovany akoze "tlak verejnosti", ktori dokazu taketo ochranarske zdruzenia demagogiou a neustalym bombardovanim ziadostami navodit, si na tomto buduju kampan. Staci si pozriet ich web stranky s udajmi, ktore tam prezentuju. Treba sa poucit a robit toto iste, len s nasim pohladom na vec, inac poznaju len jeden nazor a nemaju sa potom moznost ani priklonit k inemu, ci inym argumentovat. A treba to robit najma masovo, s poukazom na vyvodenie zodpovednosti u organov ochrany prirody ci EU, zato, ze nekonaju ked sa inej skupine obcanov sposobuje skoda na dobytku, zveri, ci v pripade medveda aj na ludskom zdravi. Poukazanie na negativa nema rad ziaden politik ci komisar :) A k tomu medialnu masaz. Takto proste funguje "pretlacanie" a lobbing v praxi. Skoda, ze organizovanie takychto aktivit nerobi SPK, ta by si mala zobrat priklad zo zdruzenia legis telum, ktore neskutocnym sposobom zapracovalo pri okresani Lipsicovej novely o zbraniach a strelive , ale aj aktivitach EU pri snahe stazit a obmedzit vlastnictvo a drzbu zbrani. Keby nebolo ich, mame to teraz velmi tazke. SPK nieco sice alibisticky napisalo a tym to haslo, proste slabota. A to legis telum spolupracuje s podobnymi zdruzeniami aj v zahranici a svoj tlak koordinuju a vysledky poznat. Proste chyba nam skupina ludi, co by vedela vyuzit potencial 55tisic polovnikov s rodinami a ludmi fandiacimi polovnictvu, je to neskutocna sila a hlas, ktory je pocut. Pricom organizovat sa v dnesnej IT dobe je lahke.