dnes je nedeľa,  15. marec 2026,  meniny má Svetlana,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:01,  dnes západ slnka: 17:48
termovizia nocpix
ODIMON

Kvóta na lov vlka - diskusia

autor: sumcar
pridané: 22.10.2013 8:20
zobrazení: 217 301
hlasov: 6

Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.

Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

dusanbe
jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 481-520 z 2 357
goret
Sever Poľska je prevažne nížinatý. V podstate aj celá severná Ázia (Sibír) je jedna veľká nížina a pozrite si ako vyzerá Aljaška odkaz . Vlk z nížin (rovín) je ten druh vlka, ktorého málo členitý terén donútil loviť v početnejších kolektívoch (svorkách). A svorka, čím je početnejšia, tým je menej plachšia, aj človečia :)
ander2
čítali ste?
Lysec
M98 - kríženie vlka s domácim psom je reálne (ved je to vlastne ten istý druh) i keď odborníci aj "odborníci" tvrdia, že k tomu dochádza len výnimočne tam, kde sú vlci vystrieľaní a nemajú k páreniu dosť vlastných súkmeňovcov.Tvrdia tiež,že najlepšia ochrana pred hybridmi je mať len čistých vlkov - ktorí psov vydrhnú.Lenže prípad kríženia popisovaný kanadským zoologom Mowattom v jeho knihe "Nehaňte vlka" mi ako výnimočný vôbec nepripadá (beta vlk z kompletnej svorky sa po dlhšej dobe dvorenia,spáril so sučkou eskym.saňového psa).Eskymáci a severní Indiáni vraj úmyselne uväzovali mimo obydlí honcujúce sa sučky svojich saňových pov, lebo krížence získavali silu, skromnosť a vytrvalosť vlka.Karpatský vlk bol použitý ako genetický základ pri vyšľachtení tzv.čs.vlčiaka atd.Takže ja tomu verím ,navyše ak sa v mieste kde sa prípad stal dlhšiu dobu vlk neloví (o čom však silne pochybujem).Svoje mohol zohrať aj hlad (sám som na snehu sledoval, ked v noci po spoločnej poľovačke niekoľko vlkov sledovalo pofarbené stopy po ťahaní a odvoze ulovenej zveri niekoľko km až na hlavnú Ľubochniansku dolinu).Tvrdeniu, že existuje nejaká forma nížinného vlka neverím. Existuje len rozdielny terén, ktorý vlkovi vyhovuje a taký ktorý mu nevyhovuje,resp.vyhovuje menej.Prví vlci sa napr. vo V.Fatre objavili v r.1982.Popritom už niekoľko rokov predtým sa usadili v Kremnických vrchoch, Ziari a na Orave,čiže všade naokolo.Môj názor je taký, že príčinou ich "meškania" bol príliš členitý terén V.Fatry i keď potravy tam bolo pre nich určite viac ako napr.na Hornej Orave.Zrejme ani vlk neznáša , ked mu pri behu v strmých svahoch príliš vykrúca "členky"...A zabudol som dodať, že o prirodzenom pôvode niektorých populácií vlka (napr.v SRN,ale aj ČR) sa dosť pochybuje.Takže ak sa jednalo o vlka z umelého odchovu tak to nie je strata plachosti,ale synantropné správanie, lebo ten vlk plachý nikdy nebol...
m98
Lysec - z Poľska hlásia pozorovania zdivočelých psov s vlkmi. Zmeny v správani a stratu plachosti.Pozorovania cez deň a v blízkosti obydlí. Popísany prípad zo spoločnej poľovačky, keď k ulovenému kusu prišiel vlk a začal ho žrať. Vedcov prekvapil objav malých enkláv nížinných vlkov uprostred Karpát. Čo Vy na to?
Lysec
M98 - inak tá pani zoologička sa po niekoľkých rokoch zamestnania na Správe NP V.Fatra preslávila bonmotom : "Tak už som konečne aj ja videla medveďa vo voľnej prírode !"....
Lysec
Priatelia, treba reagovať priamo v tých diskusiách.Ak im nebudeme oponovať priamo v nich, tak verejnosť nadobudne dojem,že pravda je na strane tých naivných blbečkov !A pre hurkyho - my jágri vyrážame do revíru ešte za tmy a za tmy sa vraciame ,ale páni pseudoochranári bud nechcú zavčasu vstávať, alebo sa po tme boja.
m98
K 17.1. 44kusov. Z toho 4 úhyn. Na pobavenie odkaz
pali1
však tu je ten problém - že behá po lesoch za vlkmi....
lubenko
vieš hurky oni tí pseudoochranáry vidia len to čo chcú vidieť,myslíš že Baláž ,Kaliský ,Lukáč ,Grichová vidia niečo viacej??????
hurky
Keď som čítal ten článok od pána ochranára chodila mi po rozume len replika z Černých barónov - "Chce se mi zvracet!" On chudák behá po lesoch za vlkmi 15 rokov, a to prosím pekne ako profesionál v pracovnej dobe a stretol ich iba 4krát. Chudáčik. Zjavne robí niečo zle. To ja som ich za posledných 10 rokov stretol viac krát. A to chodím do lesa iba vo voľnom čase, kedy sa musím v prvom rade venovať rodine.
aparapi
Nie som poľovník, ale článok je podľa mňa veľmi tentenčný píšuci o zdecimovanej populácii vlka u nás: odkaz
lubenko
zas dezinformácia od Korzar ,vlk bol usmrtený bud diviakom ,lebo jelenom ,nie strelnou zbranou,len dajaký trofejoman mu zobral hlavu
hurky
odkaz
m98
K 8.1. 41 kusov. PO-20,Zi-11/2,KE-6,BB-4.
lubenko
prečo sa loví vlk ,paní zoologička moc nezvladla a to že len vdaka vlkovi u nas nieje mor ošípaných nezvladla vôbec
m98
odkaz
Lysec
Sneh zmizol a už sa rozbehla aj Žilina...
Hekler
už skutočnosť že si dá niekto meno Zmrd podľa mňa naznačuje, že je asi hlupák ... tak prečo sa jeho názormi vôbec zaoberáte ?
m98
K 1.1. 37 kusov. PO - 18, Zi- 10/2, Ke- 5,BB-4.
Lysec
Zmrd - To, že sa všetky europske ochranárske zákony, vyhlášky a smernice všeobecne, a teda nielen u nás porušujú (nielen poľovníkmi, ale aj poľnohospodármi, lesníkmi,zberačmi lesných plodov, developermi atd....) najlepšie svedčí o tom ,že tieto predpisy sú (ako výplody chorých dogmatických mozgov) nerealizovateľné a teda rôznymi záujmovými skupinami obyvateľstva neakceptovateľné !) Inými slovami stoja za ho..no! Naši ochranári si zrejme ešte stále nezvykli na "západný" režim súžitia OP a normálnych "smrteľníkov" : ochranári sa tvária ako je všetko až punktičkársky chránené a "smrteľníci" sa tvária,že to všetko aj dodržujú !!!
igman
ako dokáže jeden ...čudný človek /zmrd/ nič nehovoriacimi žvástami oživiť diskusiu, nereagujte naň a verím že vyšumí nepíšem často do diskusií ale toto ak je dospelý človek tak zbohom rodina.Psychiater by možno vedel čo mu chýba alebo čoho má naviac.
m98
Dve možnosti- polícia alebo psychológ. Dá sa aj paralelne. Ak by sa zhoršovalo určite psychiater. Neváhaj.
Zmrd
Klasika, nikoho nic nemusi trapit a do nicoho sa nestarat. "Ja som zeleny s puskou na pleci a tvrdo makam na plneni planu." Moralka ci usudok "vyvolenych" su nad vyhlaskami a zakonmi. A ze si poriadok spravit nechcete, je uplne normalne, kedze ruka ruku myje. Vsetci co sa ozvu su ekopsychopati, nevzdelanci a samozrejme z mesta nevytiahli paty. Skvele argumenty v cierno-bielom svete :D
WolfHunter
o moje ego sa milý zmrde nestaraj kto kho zastresuje ta trapit nemusí predloz dokazy o tvojom ciernom odstrele zatial tu len drístaš a rýpeš o nič iné ti nejde ...
Zmrd
WolfHunter, mily Zmrd narazal na cierny odstrel vysokej a diviacej a to, preco su tito "polovnici" kryti v zdruzeniach aj na okrese a kolko takychto "dravcov" SPZ zastresuje. Ta poznamka o vlkovi co nechce prist zrat, bol iba metaforou a posteklenim tvojho asertivneho ega :D
Lysec
Ešte som zabudol, že musel by byť povolený aj lov vo výsledku ochranárskeho štiepania vlasov - v tých smiešnych UEV...
WolfHunter
máme lokality bez srnčej...nemame splnene plany u vysokej zver je v pohybe v behu ...je pozorovaný úplny ubytok prírastku u diviakov...pred pár týždnamy bola po dedinou pozorovaná svorka ...myslím že bola zaznamenana na mobil...bolo narátaných 10ks... zver sa koncentruje do obrovskych stád vobec sa nezdrziava pri krmelcoch tak vychadza navnivoc pripravene objemove krmivo...pozorovania vlka su ovela castejsie od roku 2014 kedy u nas bolo zavedene pohranične pasmo nikto sa nepýtal... každe dva roky sa u nas vlk ulovil vždy tu boli...len tento rok im padlo za obet niekolko desiatok oviec lupili na obed pri dedine akoby sa nechumelilo...pribuda úhynov ...čo viac treba neviem kde su ake pomery a situacia ale u nas je to zle zimoviska su prázdne zver sa tlačí ostrovčekovito pribuda škod ohryzom lúpaním...toto sme chceli?
Lysec
Jozef - stav vlčej populácie môže byť a určite aj je lokálne rozdielny.Ak u vás vlk ohrozuje norm.km.stavy jelenej či srnčej zveri, tak nemám dôvod tomu neveriť.Mne sa zase javí,že u nás určite stav vlkov za ostatných 5 rokov poklesol.Normálne mysliacim ľuďom sú príčiny viacmenej jasné, ale ochranári si asi myslia, že vlčice prešli na antikoncepciu ...
WolfHunter
myslím že sa zhodneme na tom že za súčasných podmienok je to len mlátenie prázdnej slamy časy udavačstva tu už boli asi niekomu chýbajú...tiež nebudem v danej téme pokračovať rozumiem čo ste chceli povedať avšak prečosa tváriť ako slniečkar ked denodene vidím kam nas dostal pohlad cez ružove okuliare ...to nevysvetlujte mne ale zveri ktorá nemá pokoja lebo ho má vlk!
Lysec
Wolfhunter - nepochopili ste ma.A nemám chuť to dalej rozvádzať,všetko má svoju príčinu,ja za tú rozhodujúcu považujem reštrikčný právny stav v poľovníckom manažmente veľkých šeliem, ked je pre poľovníkov výhodnejšie radšej byť slepým a hluchým ako svedomitým...Ale jedno môžem za seba -pre lepšie pochopenie- povedať : ak by bola ročná kvota lovu vlka 100 ks a rysa 30 ks a doba lovu oboch od 1.10. do 31.1. bol by som prvý, ktorý by za upytliačenie vlka či rysa udal aj najlepšieho kamaráta ! Stačí... ?!
WolfHunter
Lysec...doteraz som s Vami vo všetkom suhlasil ale tento príspevok mi nedá?!...tu nejde o právny stav ale o to že sme niečo mali čo fungovalo vlkovi sa darilo roztopašnosť a nadutosť aktivistov od roku 2011 ale dospela do štadia kedy sa o nas bez nas rozhodli s vlkom robit to čo s kormoranom bobrom medvedom ...nikto sa nikoho nepýtal ani vlastníka ani prenajimatela polovneho pozemku na suhlas tvrdošijne si niečo presadili pásma byrokracie obmedzenia nie všetci ale zopár aktivistov za bohovskej podpory minstra životneho prostredia riaditela šop...ten zákon o ochrane prírody ktorý potreboval prekopať prepracovať dnes napchal viac škody ako užitku docieli tak rozbroje medzi rezortami to aby ktosi mo mojom bezomna rozhodoval a na to stačilo len to že chce zabalit to do krasnych slovičok ako všeobecny europsky a vy to ešte okroeníte tym aby za zakonom ošetrila táto bezočivosť?! ja si vas nemsierne vážim ale nečakajte že sa tu budu polovnici žrať medzi sebou len preto že ktosi narobil bordel a nas 60 000 si nevie poradit s nejakou bielou vranou čergovským trampom či durom od zasuviek?§ Nehnevajte sa ale tu prestalo ist o vlka tu ide o to že ktosi si vydupal tolerovanie v lese a stamadial nas ide obmedzovať dirigovať nám čo a ako robiť?! zase ideme objavovať objavovane a jeden problem sa nevyriešil medved a odme tvorit další vlk? čo ešte treba aby kompetentny pochopili že tak ako nie je všetko všetkych nemože si niekto len tak bez akejkolvek zodpovednosti cez media peticie presadzovať čosi čo ak sa vymkne čo sa už x krat stalo on nič on občan!
lubenko
zmrd je len a len zmrd
Lysec
Zmrd - Ved to je tá tragédia,že OP svojou zvrátenou logikou dosiahla stav, ked kolegovia v PZ za nepriznanie úlovku napr.jelienčaťa kolegu bez pardonu vyhodia z PZ ,ale ak by nepriznal úlovok vlka či rysa nič sa mu nestane,ešte mu budú potajomky závidieť.Opakujem to už po neviem koľký krát : kým sa právny stav manažmentu veľkých šeliem nedostane do takej polohy,že poľovníci sa budú za ich nelegálny lov udávať navzájom ,dovtedy bude u nás s veľkými šelmami len zle a horšie ,až kým sa nezbadáme.Samozrejme právnymi vinníkmi budú (anonymní) poľovníci ,ale ako to pomôže veľkým šelmám ?!
WolfHunter
Milý zmrd kedy konečne pochopíte vyrývači ty a tebe podobný že vlk bude tam kde mu to vyhovuje a nie tam kde ho chceš ty LOZ VLK Groubauer atd...dnes si vytvoríš anonymný nick a vypytuješ sa tu kraviny stovky kusov do mrazaku možu ladovať na bitúnku nie pri selektívnom love ktoreho problematika ta nemusí zaujímať kedže celkova formulacia príspevku od teba je jasná ako facka chceš sa odbavovať chod na aktivisticke forum si naozaj len obyčajný zmrd ...ak si polovník tak nám robíš hambu ak nie ako maš uvedene v profile tak sa do toho nestaraj blbečkovia tvojho kalibru vlkovi svojou zadubenosťou akurat skomplikovali exsistenciu a mnohým vam nedošlo že to že sa vás v lese toleruje...zatial neznamená že budete mudrovať na základe ja chcem...to možeš doma na svojom nie v prípade vlka to je torchu komplikovanejšia záležitosť a nič pre obmedzencov vid tvoj úžasny príspevok
Zmrd
Mna by skor zaujimalo, ake ma SPZ kvoty na polovnikov, ktori su zvyknuti strelit kde-co nacierno. Vlci k nam totiz z Cergova nechcu stale prist a tie stovky kusov vysokej a ciernej predsa musia nejak dostat do mrazakov.
Lysec
Na vlka sa smie poľovať len tam, kde nie je vyhlásené územie europskeho významu .Do UEV však zahrnuli prakticky celý 3 až 5.stupeň OP, a v článku sa spomína ,že to v UEV je.Len ,aby sa nakoniec neukázalo, že bola zrazená autom,čo sa dosť často stáva...Ale ak bola strelená aspoň tí debili vidia ,kam vedie ich (takmer) totálna ochrana vlka.A strelec a ev. aj jeho kamaráti sa smejú spoza bučka... A tiež si nemyslím, že ak bola strelená,že zostalo a zostane len pri nej...Bohužiaľ.Ale takto to asi má byť.Veď keby chceli ,aby to tak nebolo,tak by nerobili zo Slovenska "papierovú" rezerváciu,ale štát kde sú nadšenie a pragmatičnosť v OP rozumne vyvážené !Ked sa nebude dať inak ,tak treba pracovať na zrušení našich napodobenín "mikronárodných", kvázi "parkov" ..A myslím si, že s ohľadom na obmedzenosť našich pseudoochranárov nám ani nič iného nezostáva!
Huskyman
Myslel som že sú zakázané len spoločne poľovačky
Huskyman
V 3. Stupni sú zakázané len spoločne poľovačky
goret
Sinko, ale nie na vlka.
sinko
To musel byt riadny k..... keď tam tu vlčicu nechal, pokial viem tak sa v 3.stupni poľovať môže
Zobrazené 481-520 z 2 357

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.