laco11 23.8.2020 o 18:50
...je mi jasné, že v časoch mojej mladosti bola v Európe besnota a vakcíny neboli, ale chcem iba poukázať na to, že "vyštrílac" nevieme a chcem, aby si aj poľovníci na poliach uvedomili, že líška je živočíšny druh a v prírode má svoje poslanie. Samozrejme, že sa nebránim jej lovu a nikoho za to neodcudzujem, len neznášam chválenkárstvo a ľudskú nenávisť k predátorovi, ktorý skutočne nie je príčinou úbytku drobnej zveri. Určite líška nemôže za už skoro isté vyhynutie jarabíc, na poľovanie a bohaté výrady, ktorých ako chlapec nemôžem zabudnúť. Ja vítam zobudenie sa pána ministra pôdy a jeho prosby o vytváraní vetrolamov, rôznych alejí, úhorov a všeličoho možného čo v mojej mladosti bolo normálne a prirodzené a poskytovalo biotop pre drobnú zver a aj líšku v prirodzenej symbióze. No pán minister zabudol, že žijeme vo vysoko komerčnom prostredí, v ktorom už nikto nie je ochotný robiť niečo zadarmo. Aj dnešný veľko poľno gazdovia iba natŕčajú ruky k štátu, že bolo sucho a málo sa urodilo, ale neuvedomia si, že to sucho je tu aj preto, že všetci rozorali medze, ktoré boli prirodzeným vodozádržným prostriedkom. Prečo našim starým otcom vyhovovalo tolerovať aleje stromov, kríkov a zarastených medzí keď gazdovali na svojom, im tá pôda nechýbala? Teda hovorím, že líška aj keď u nás nie je riadne poľovne obhospodarovaným druhom si zaslúži našu pozornosť a aj pri love sa jej musíme zmocňovať s poľovníckou nóblesou, ktorá by mala byť vlastná každému poľovníkovi.