Skúsim k tomu podať môj výklad, resp. ako daný § chápem ja: §29 ods. 1 písm.b) zákona o poľovníctve hovorí: Člen poľovníckej stráže je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený b) zastaviť v poľovnom revíri dopravný prostriedok na vykonanie kontroly osôb a priestorov dopravného prostriedku, ak je dôvodné podozrenie, že osoby nachádzajúce sa vo vozidle lovili zver bez povolenia na lov zveri (§ 53) alebo že sa preváža neoprávnene ulovená zver alebo neoprávnene privlastnená zver, alebo neoprávnene privlastnené zhody parožia; na tento účel môže požadovať od osôb predloženie dokladu totožnosti, povolenia na lov zveri alebo zberu parožia zveri (§ 53), dokladu o pôvode zveri a dokladu oprávňujúceho na jazdu po lesných cestách,
V prvom rade treba uvedené ustanovenie chápať ako oprávenie- čiže predmetnou výzvou člen poľovnej stráže nepôjde nad rámec zákona, na druhej strane, zákon mu nedáva prostriedky donútenia, aby daná osoba túto výzvu splnila, resp. som v zákone nenašiel inštitút donútenia či pokuty v prípade, ak by dotazovaná osoba výzvu neuposlúchla. Odopretie výzvy však teoreticky môže vzbudzovať podozrenie, že posádka vozidla spáchala trestný čin a tým vzniká oprávnenie obmedziť ju na osobnej slobode a vyrozumieť PZ. Taktiež aj samotné zastavenia vozidla by nemalo byť zo strany člena poľovnej stráže svojvoľné, ale musí si vedieť odôvodniť na základe čoho mu vzniklo podozrenie, že že osoby nachádzajúce sa vo vozidle lovili zver bez povolenia na lov zveri (§ 53) alebo že sa preváža neoprávnene ulovená zver alebo neoprávnene privlastnená zver, alebo neoprávnene privlastnené zhody parožia. A len v súvislosti s týmto podozrením je oprávnený vyžadovať doklady, ktoré sú uvedené v danom ustanovení zákona, resp. aby preveril oprávnenie na zber zhodov či lov, ak zhody či zver v aute nájde. Čo sa týka kontroly vozidla a batožiny, myslím si, že rovnako ako u PZ sa jedná o kontrolu vizuálnu, čiže poľovná stráž by nemala nejakým spôsobom vozidlo inak prehliadať. Po tom, ako zistí, že osoby nemajú povolenie na lov zver resp. vezú upytliačenú zver, má povinnosť ich obmedziť na osobnej slobode v zmysle § 85 ods. 2 Trestného poriadku a privolať PZ. Čo sa týka zveriny nájdenej v kufri- v rámci predchádzaniu škodám by bolo vhodné zver odobrať, navyše v písmeno d) daného § umožnuje členovi poľovnej stráže odobrať osobám uvedeným v písmenách a) až c) strelnú zbraň alebo iné predmety, ulovenú alebo prepravovanú zver, zhody parožia a bezodkladne vec oznámiť Policajnému zboru, avšak treba myslieť aj nato, že táto zver a zbrane sú dôkazom v trestnom konaní. Ideálne je vyrozumieť o tom PZ, aby na miesto prišli rovno s príkazom na prehliadku vozidla a danú zver zaistili ako dôkaz, detto zbrane či iné vecné dôkazy. Priveľmi iniciatívny prístup člena poľovnej stráže, by mohol dokumentovanie dôkazov zmariť. Ak by to povaha veci vyžadovala, je možné tieto veci v zmysle §29 ods.1 písm.d) zákona o poľovníctve osobám odobrať a následne odovzdať PZ v rámci vydania veci, ale vzhľadom na judikatúru je podľa môjho názoru bezpečnejší postup ako som uviedol vyššie.