Apple:Neuvažuješ zle, aj to svedčí o tom, že je zákon nejasný a čo človek to iný výklad, pričom ku ktorému by sa priklonil súd treba krištálovú guľu. Ja skúsim podať svoj, zdeformovaný, právnický :D Základný rozdiel pri verejných činiteľom a občanoch je ten, že pokiaľ občan môže robiť všetko to, čo zákon nezakazuje, verejný činiteľ môže robiť len to, čo mu zákon povoľuje. Toto by nahrávalo tvojej úvahe, avšak osobne si nemyslím, že každé povolenie musí byť taxatívne a presne vymenované(to nie je ani v zákone o PZ, väčšina hlavných áno, ale mnohé fungujú odvodene), preto zákonodarca používa širšie popísané ustanovenia, ktoré zahrňujú situácie, ktoré taxatívne nevymedzil a teda neboli právomoci strikne oklieštené len na predpokladané situácie. Rozoberne slovko kontrolovať v kontexte daného §, keď by som ho mal popísať ako ho vnímam ja. V § 29 sa nám vyskytuje hneď 3x. Prvý krát v ods.1 písm.b- zastaviť v poľovnom revíri dopravný prostriedok na
vykonanie kontroly osôb a priestorov dopravného
prostriedku...tu je však podmienkou oprávnenia výkonu kontroly dôvodné podozrenie z pytliactva. Ďalej je to ods.11 písm.c) kontrolovať dodržiavanie zákazov, postupov a príkazov ustanovených týmto zákonom a následne ods. 12 -osoba kontrolovaná členom poľovníckej stráže je
povinná uposlúchnuť výzvu poľovníckej stráže a strpieť vykonávané úkony. Naschvál som to takto vypísal, pretože podľa môjho názoru zákonodarca slovom kontrolovať nemyslel len činnosť pozostávajúcu z pasívnej kontroly vecí, ktoré zaznamenáva, ale práve s poukazom na ods.12, kde sa hovorí o kontrolovanej osobe sa kontrolou myslí aj kontrola osôb a ich dodržiavania zákonov, ktoré môže PS v rámci svojich právomocí kontrolovať. Navyše v zmysle dikcie je PS povinná toto robiť, čiže ak by neskontroloval vozidlo, či neporušuje zákaz jazdiť po lesných cestách, tak vlastne kontrolu nespravil. Taktiež nemôže bez kontroly, ktorá je viazaná na zastavenie vozidla zistiť, či vôbec k porušeniu došlo(vozidlo bez povolenia neporušuje zákaz samo, ale je viazané na vodiča), čo by malo za následok, že kontrola dodržiavania § 24 ods.2 písm. l)(zákaz jazdiť v lesoch) by bola možná len v prípade ak by boli osoby v motorovom vozidle dôvodne podozrivé z pytliactva a to určite nebol legislatívny zámer. Pasívna kontrola bez zastavenia auta, pozostavajúca len z dokumentovania auta s následným zisťovaním, či daná EČV má alebo nemá povolenie, s prihliadnutím na objektívnu zodpovednosť tiež neprichádza do úvahy, pretože tá bola schválená neskôr ako zákon o poľovníctve a teda v tom čase s ňou zákonodarca nemohol počítať. V prípade ak by toto znenie ods.12 a teda povinnosť kontrolovaného uposlúchnuť výzvu a strpieť úkony chcel zákonodarca dať len v súvislosti s kontrolou pri podozrení z pytliactva ( oprávnenie pri zastavení vozidla) dal by to logicky buď hneď za dané písmeno alebo predmetný celý odsek. Naopak, zákonodarca dal za bodkočiarku v ods.1 písm.b) PS možnosť kontrolovať okrem iného aj povolenie na vjazd, čím rozšíril pri podozrení z pytliactva veci, čo môže PS kontrolovať. Tým,že povinnosť kontrolovaných osôb uposlúchnuť výzvu, zaradil až na koniec, v poslednom odseku daného §29, vzťahuje sa podľa mňa na celý §29, pretože v danom odseku nie je nijak špecifikovaná intenzívnosť (zúženie) jeho použitia len na niečo z oprávnení (napr. osoba kontrolovaná v zmysle odseku 1 § 29 resp. kontrolovaná pri dôvodnom podzrení z trestného činu a podobne). Čiže PS to povolené má a nie je povinnosťou zákonodarcu dané povolenie presne vymedziť na x druhov prípadov kedy ho môže uplatniť. Toľko môj názor.