Na margo saueru- mozem hovorit za 7 majitelov, ktory sauer maju, polujeme viac- menej spolu a o tych zbraniach mam prehlad. Zbrane su v praxi pouzivane od 3 do 7 rokov, zatial vsetky bez problemu ci nejakej zavady, su roznych kalibrov a modelov. Co sa tyka poistneho systemu na saueri, je presne taky ako ma 95% vsetkych ostatnych loveckych gulovnic, cize to co pise valdo je velmi negativne podane zovseobecnenie v neprospech saueru. To, ze niektore gulovnice to dotiahli dalej ako napr. mauser, neznamena, ze sauer je nebezpecny. Mne padol aj z posedu, par krat pri otvoreni dveri auta a cuduj sa svete, nevystrelil.
Co sa tyka poistky. Mne vyhovuje. Verim, ze niekomu nemusi, najma pri vybijani treba davat bacha,mohli by vyspekulovat polohu, pri ktorej by sa dal pri zaistenej zbrani otvorit zaver. Na druhej strane, poistku som ocenil pri strelbe v nepohodlnej polohe, kedy som bol rad, ze nemusim nikde prehmatavat, prst potlaci poistku hore a hned prechadza plynule na spust, ktora je na saueri uz v zaklade fakt vynikajuca a ma dobry rozsah nastavenia. Pouzivam aj napinak, ktory mam spraveny skutocne na fuknutie, nejake oneskorenie rany som si nevsimol, spravidla ma prekvapi, velmi zalezi aku ma clovek techniku spustania. Keby som si mal znova vyberat zbran, resp. dalsiu opakovaciu gulovnicu, bol by to tuhy suboj medzi sauerom a mauserom. Ale asi by som bral nieco tensie kalibrom a odlahcene na celodenne posliedky, kedze plnohodnotnu gulu uz doma mam. Cize by opat vyhral sauer, asi highland, v pripade ak by vsak mauser spravil verziu s okolo 3kg vahy, urcite by som ho vyskusal. Aj ked na mna posobi prilis mohutne, mam rad tensie pistalky :) Kazdopadne Sauer a Mauser je co tyka opakovaciek na trhu top, ziadnou z nich clovek nespravi chybu, je to ako suboj Mercedes vs BMW.
Zaujima ma aj to rozpadnutie zaveru, neviem si to predstavit, zaver co- vypadol z puzdra zaveru zbrane alebo ako?