Ja hovorím z praxe, nepolemizujem. V praxi normálne funguje, že prenajatú zbraň, môže používať aj majiteľ aj nájomca, už som to na polícii niekoľkokrát prediskutoval, nemali s tým doposiaľ žiadny problém, dôležité je mať pri manipulácii so sebou všetky potrebné doklady, dokonca mi tento spôsob doporučili viac ako spoluvlastníctvo k zbrani, ktoré je finančne náročnejšie. Navyše spoluvlastníctvo je úplne iný právny inštitút, zakladá práva najmä v oblasti so zbraňou ďalej nakladať (predaj, nájom,výpožička) a nie len v oblasti užívania, nebudeme hádam robiť spoluvlastníka z osoby, ktorá chce len príležitostne cudziu zbraň používať a ktorý možno nemá doma ani podmienky nato, aby tam zbraň mohol držať. Prenajatím zbrane len vzniká nájomcovi pri manipulácii so zbraňou rovnaká zodpovednosť ako držiteľovi/vlastníkovi, papier s guľatým razítkom tento proces len legalizuje a nájomcovi umožňuje danú zbraň užívať, "register"(asi myslíš evidenciu zbraní) s tým nič nemá, má len evidenčný účel pre potreby PZ. Navyše zákon o zbraniach a strelive jasne hovorí, že "Držiteľ zbrojného preukazu, ktorému je zbraň vypožičaná alebo prenajatá, je povinný mať pri MANIPULÁCII so zbraňou okrem zbrojného preukazu aj preukaz zbrane a potvrdenie o vypožičaní alebo prenajatí zbrane.", čiže preukaz zbrane má so sebou len keď s ňou manipuluje, nie neustále. Žiadny nájom hnuteľnej veci bez vzájomnej dohody nemôže právo vlastníka obmedziť absolútne(vo význame tvojej vety "vlastník nemá právo ju užívať, lebo to užívanie (držbu) vykonáva niekto iný."), to je blud, čo v prípade, že zbraň prenajmem viacerým osobám naraz tak, aby ju užívali podľa potreby, s tým, že zbraň im budem spolu s kartou odovzdávať ja? Zákon to nevylučuje a je to aj technicky možné a zároveň logické, že v danom čase môže so zbraňou manipulovať vždy len jedna osoba. Podmienky trvania nájmu, užívania zbrane, odovzdávania či vrátenia zbrane, ale aj podmienky skončenia nájmu si môžem s nájomcom upraviť zmluvou v zmysle Občianskeho zákonníka a do toho ti zákon o Zbraniach a strelive nebude nič hovoriť, pokiaľ jeho ustanovenia budeš pri manipulácii so zbraňou ako nájomca spĺňať.