Už som v témach na tento kaliber popísal toho viac, ale kedže vidím že táto téma je znovu aktuálna tak sa ešte zapojím. Vulkan od Normy strielam tretiu sezonu, pred tým som aj iné strely skusil ale pri Vulkane som ostal, kto skusil pochopí prečo :) Stagstalker má zrejme s tou dlžkou hlavne zrejme pravdu pre tie ťažšie strely, samozrejme zavisi tam aj od twistu. Moja hlaveň má 60cm a na strelnici na 100m z továrenským Vulkanom sa 7 vystrelených rán dotýkalo, doslova vytvorili jednu nepravidelnu dieru, sám som bol s týmto nástrelom prekvapený, škoda že nemám foto ako dokaz. Momentálne mám zakupenu aj jednu krabičku Oryxov a jednu včielku som poslal jeleňovi 2.VT za lopatku a po 50m odskoku rezignoval, avšak farba takmer žiadna, poškodenie zveriny tiež prakticky žiadne, priestrel. Oryx som strielal aj z 8x57js, veľa poľovníkov tu uvádza že oryx je tvrdá strela, ale je to zavádzajuca informácia, oryx sa otvára už pri nižších dopadových rýchlostiach ako Vulkan, lenže Vulkan sposobuje vacsi hydrodynamicky šok, aj z prispením dutinky a tiež z neho aj sem tam šrapneliky uletia :) kdežto oryx drží pokope a pýta si lopatku na okamžity učinok, v osmičke mi tie oryxi z 51cm hlavne lietali ozaj pomaly a ajtak sa výborne otvárali. Co sa farby aj smrtiaceho učinku týka je vhodnejší Vulkan, ak strielame na lopatku, prípadne nevadí že kus odbehne aj do 100m tak je lepší Oryx, ktorý takmer vobec nepoškodzuje divinu.