dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

6,5x55 SE skúsenosti a postrehy - diskusia

autor: hunter2010
pridané: 28.12.2012 16:27
zobrazení: 130 615
hlasov: 1

Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

jazer
Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 401-440 z 642
mibe74
no u nas nastastie nikoho hospodar z lesa nevyhadzuje. kolega mal 7x57 a kupil si 7mm rem mag. a 7x57 ma uz par rokov v skrini zamknutu. so 7mm rem mag dosiahne dalej...serax ten vas dotycny neviem, ako presiel cez kontrolne strelby...ja by som mu ani povolenku nedal...
serax
BLEIKER- zas to neprekrucaj, ale mi povec, ze keby si mal v reviri takeho "sikovneho" strelca so 7RM, ktory roby bordel a same problemi, ci by si s nim nerobil poriadky?? Tak ako ide sem tam, ale uz si musi davat pozor naco stiela, kde a ako, to je proste taky kazisvet!! 90% naco strielal sa ani nedohladalo a to co sa naslo, tak malo strasne poskodenu divinu, ja len pisem co som videl na margo tej 7RM a verim, ze v spravnych rukach to vie byt vsetko OK, ale ked s tym striela babrak, tak je to strasne zle!!!
BLEIKER
Blaser-lenže u vas stou 6,5 nemožeš ist do lesa,hospodar by ta vyhodil!Ale zas to máš na srnčie a škodnú,vidíš mne na to stačí 22-250.
Lisiak73
Zdravím.Tým,ktorým je kaliber 6,5 prislabý,odporúčam toto odkaz .Zver spravidla hinie v ohni a dohľadávanie býva len sporadické.
serax
mibe74 - presne tak, je to babrak!! ale niekto pisal, ze ked mas dostatok energie, tak ti postacuju aj horsie umiestnene rany a ta zver to ma za sebou. Ale mozu zakazat, ked mu hospodar povie, ze s tym nebude strielat a ze mu ani povolenku nevypise, tak moze, my mame svoj revir, cize tak.
hunter2010
Nad tou 30-06 som rozmýšľal. Ale som tenký a dlhý ako špageta :D Mám 70 kg tak sa bojím, že to so mnou bude poriadne škubať.
BLEIKER
MIBE74-tvoj posledny komentar mi hovorí z duše a myslím to vážne,ako vždy.
mibe74
Bleiker mas uplnu pravdu-s tym svedskom som si nebol isty...
serax
BLEIKER - Asi tak pre niekoho aj hufnica je slaba :)
Blaser300WM
Kubko, mam aj 6,5x57, ci ten sa nepocita? Kolko losov si s tym tvojim ulovil ty?
mibe74
zrejme si ma nepochopil, ale to nevadi...s nijakym kalibrom-teda, pokial ma zakon neobmedzuje ma nik nemoze z lesa vyhodi-to by som mu hned vysvetlil. nech dotycny skusi v 7mm rem mag ine strelivo a uvidis, ze sa to zmeni. mozno mu nesedela zbran-teda nech si da upravit pazbu. na 7mm rem mag by som vinu skutocne nezvaloval. ked nevie strielat a je babrak, tak to mu naozaj nic nepomoze..jedine trening na strelnici...
BLEIKER
No do frasa to tu mame odbornikov,ktorym už je aj osma malo a minimum je 30-06.Neviem na čo sa ludia,ktorý strielaju magnumove kalibre hlasia do temy o 6,5x55SE.Ak si niekto mysli,že ma pracdu,nech si ju ma,da sa žit v omyle aj cely život.Sam som odporcom malých ráží,ale nemienim sa prisposobovat DILETANTOM,ktorý nevedia strielat.A k tomu Svedsku MIBE74-to bol zlý príklad,u nich je to národný kaliber a tretí najpoužívanejší na losov.Len u nas na tých rujných jelienkov potrebuju niektorí hufnicu.STASTNY NOVY ROK!
Blaser300WM
Tebe za chvilu zakazu vsetko pod 7 mm a ako rychlo budes zhanat inu hlaven, orech a zasobnik. Co robi 7 RM s divinou prosim Ta? Daj vediet, nech neumrem sprosty.
serax
nie strelivo, jednoducho mu povedali, ze ho s tym kalibrom nechcu v lese ani vidiet!! a uz ked obhajujete 7RM,tak poviem jedno, ten doticny uz posral a postrielal tolko kusov, ze je ro uz neunosne a ma taky skveli kaliber ako je 7RM!? Ja poviem jedno, ked je zly strelec,tak moze mat 10,3 aj neviem co a bude to na prd!!! A zase dobry strelec zdrzanlivi ako bol nas predseda, ktory mal 6,5 ale aj 9,3ku, tak tan s tou 6,5 nastrielal tolko, co ja som zatial ani nevidel!!! A predctavte si, ze mu to padalo a bol spokojny, nato naco strielal a na velke kusi kancov a statnych jelenov nosil 9,3ku, v skratke!!!
mibe74
zakazali strelivo??? tak to by som normalne chcel vidiet...skus hornady a budes prekvapeny
petokk
Len na okraj dopíšem, že mňa sprdli skoro všetci známy, že som si obstaral najkktskejší kaliber 308W, ale 7x57 podľa nich je ok :) U nás sa proste "nenosí" no. Tak si neviem predstaviť čo by povedali na ten 6,5x55, čo je aj podľa mňa trochu slabšie.
serax
No keby som mal foto, tak uvidis a sam to aj vies, vsak si to mal, jeden kolega strelivo RWS ID Classic, zakazali mu to pouzivat v nasom reviri. Zeby tebe nieco nezakazali:)) ja lusknem prstom a mozem mat hlaven aku chcem!!! A ja netvrdim, ze 6,5x55 je super raz na vsetku zver!!! Ja na vysoku vitalnejsie kusi mam 9,3x62!!! Ta 6,5 naco ju mam a naco ju pouzivam, tak nato je super. V skratke majster sveta Blaser300WM :)) Vsetko dobre v novom roku.
mibe74
tusim vo svedsku, alebo kde-niekde som to cital, ze oni na jelene mozu pouzivat len kaliber od 10mm a vyssie...to uz je sila
mibe74
serax-no vidis, ze si to pochopil. 7mm rem mag u nas ma jeden polovnik a funguje. strelivo accubond...
Blaser300WM
Tebe za chvilu zakazu vsetko pod 7 mm a ako rychlo budes zhanat inu hlaven, orech a zasobnik. Co robi 7 RM s divinou prosim Ta? Daj vediet, nech neumrem sprosty. Mne to vychadza tak, ze ked strela energiu nema, len tazko ju odovzda.
serax
mibe74 presne tak ide o odovzdanie energie kusu na ktory sa striela.
mibe74
sam som zacinal s 30-06...pod to by som ozaj nesiel. vzdy je lepsi prebytok vykonu, ako jeho nedostatok. jouly nezabijaju-je to len matematicky vypocet. dolezie je, aku ranivost dava strela. nanic by ti napr. bol celoplast, alebo strela minimalne sa deformujuca, aj keby mala 1000000 joulov, ked ti neda dobru ranivost a zver neusmrti. serax-na kaliber by som vinu nezvaloval, len na nespravne zvolene strelivo-tvoj prispevok je nanajvys blby...
serax
Blaser300WM to, ze si mal 7 Rem Mag. nieco naznacuje!!! Dany kaliber by som nechcel ani zadarmo, to co som videl co tento kaliber robi s divinou, tak dakujem pekne!!! Zakaz pouzivanie v reviri!!!
Blaser300WM
Som na to zvyknuty, ze ju mam. Tu pravdu.
mibe74
Blaser ma recht...
Blaser300WM
Tie Jouly su na papieri fajn, ale v praxi sa nejak stracaju. Mame aj kalibre, ktore maju este famoznejsiu balistiku. Pre srnca, prasa a lanstiaka je 6,5 dobry kaliber ale ziadny problem nema aj vacsi kaliber. Pre zaciatocnika je podla mojho nazoru vzdy lepsie zacinat s prebytkom vykonu, hoci neviem ci sa da hovorit o prebytku, ked chcem ulovok usmrtit. Pod 30-06 by som urcite nesiel. Sam som zacinal so 7 Rem Mag a myslim, ze som chybu neurobil. Vsetko mensie ako 30-06 je sice dostacujuce na lov v nasich podmienkach, ale nechapem, preco by som sa mal uspokojovat, ze to staci. Idem zver ulovit a nie jej davat sancu na dlhe dohladavanie. Blaboly, ze 8x57 je kladivo ani nekomentujem.
mibe74
Bleiker volakedy mal otec mosina 7,62x54R a do jelenice vystrelil 7 ran-slovom sedem az nakoniec padla..strelivo lapua poloplast...kazdy zasah je specificky-ja osobne by som si maly kaliber nikdy nekupil
BLEIKER
blaser300WM-mne zas pride velmi velmi divne,ak niekomu nestačia pri tomto kalibri hodnoty 2200J a rýchlost 700m/s a to v 200m pri použití kvalitnej 2-jadrovej strely akou NP je.Nehovoriac o balistickom koeficiente,ktorý je famozny.Pozri sa v ulovkoch na toho mladeho čo s 8x57strelil daniela špicáka s osmou a dohladaval ho 3km!
mibe74
hunter2010 zober vacsi kaliber...napr 300 win mag
mibe74
no vacsi kaliber dava trochu viac istoty, ale dolezite je, ako je zver zasiahnuta. A hlavne je potrebne zvolit spravne strelivo. Znamy, co ma 6,5x55 SE pouziva tusim Sako a pada mu to...ja osobne by som taky kaliber nechcel...
mogonar
Kaliber je to paradny. Ja so s nim nad mieru spokojny, srncia vsetko v ohni a diviacia do 50 m. Treba sa len naucit strielat, a hlavne netrieskat po vsetkom co sa mihne bezhlavo a bez rozumu. Potom rozmyslat ci som trafil a ako... Vtedy uz nepomoze ani 30-06...
Blaser300WM
Nevyrovna sa a nie je to porovnatelne. Tebe to kupili, len aby Ta to nekopalo privelmi. To nie je zhadzovanie, to je konstatovanie.
6petka1
Blaser ja som napísala svoje skúsenosti na danú tému neviem prečo máš potrebu to hneď zhadzovať. Poľuje brat aj otec a s väčšími kalibrami takže mám to s čím porovnávať. Ja nehovorím že to je to najlepšie, ja len hovorím že sa to vyrovná iným zbraniam a účinnosť je porovnateľná.
Blaser300WM
Aj to HOVORÝ velmi vela naznaci. A tvoje oblubene kradnute maskace ani nespominam. :o))))
snipko
Pre niektorych je škoda sa aj vyjadrovať. Nakolko to čo napíšu hovorý samo za seba.
Blaser300WM
Ked budes vlastnit nejaky vacsi kaliber a budes mat moznost porovnania, potom sa prihlas, lebo takto to vyzera, ze kazda liska svoj chvost chvali. Maximalne spokojnych ludi so svojim vercajchom a strelivom je tu takmer 100%, to by som ako argument ani nespominal. Ale je tu aj jedna tema, co by bolo, keby bolo...
6petka1
Ten kaliber mám a ako som už v inej téme spomínala vôbec nieje pravda že musíš mať neviem aký veľký kaliber... Jeleniu zver nemôžem nejako objektívne zhodnotiť, zatiaľ som z nej len dostreľovala už postrelené kusy....ale mám už veľa kusov dospelej diviačej zveri (neboli to rany na hlavu) a zatiaľ vždy maximálne do 100 metrov. Používala som české SB ale tento rok som prešla na normu. Taktiež všetci čo s touto rážou poľujú v mojom okolí sú maximálne spokojný.
Blaser300WM
Uz z tvojho nicku slopko musi byt kazdemu jasne, ze ty to vzdy dokazes. Pardon snipko. @hunter2010 Pri vysokej a dospelej diviaciej, ked nezasiahnes chrbticu alebo hlavu mas takmer vzdy problem. Mam 6x57, co je nieco podobne a nepamatam sa, ze by som nedohladaval pri zasahu na komoru. Nejakych kancov som pri pouziti tohoto kalibru aj nedohladal.
snipko
Ja som nikde nepisal o strieľaní na strelnici. Tu ide vyslovene o schopnosť správne zasiahnúť životne dôležité orgány zveri. A na to nepotrebujem žiadny výkonný magnum kaliber ani nič podobné.
findula
snipko střílet na střelnici a na živou zvěř je velký rozdíl.Zásah velkou nebo větší ráží mi dává daleko větší naději úspěšného usmrcení zvěře než tento zmiňovaný kaliber.Bavíme se o ranách,které nejsou umístěny v oblasti hrudního koše./V měsíci december použití ráže 6,5x55 3x na mufloní zvěř.Tři berani dohledáni v okruhu 800metrů,při použití ráže 30-06 Spriengfield dva berani dohledáni v okruhu 100metrů.Nejde o neumění střelců ale vyvarování se zásahu toulců
Zobrazené 401-440 z 642

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.