Plne súhlasím s Bleikerom. Som toho názoru,že mnoho poľovníkov resp.znalcov zbraní a kalibrov si kupuje 30-06tku napr. kvoli jej sile.A to uz nespominam jeho vynikajucu presnost a balistiku. Je to podla mna naozaj ,,poctivý,, chlapsky kaliber. Ale jeho plný výkon sa ukaze iba pri dostatocne dlhej hlavni, co je predpokladam cca 60, min vsak 56cm, co je uz dnes bezne zauzivany standard. Ale 52 cm??, hmm... Ak si odratam podla Bleikrovho prepoctu z ustovky bezneho fabrickeho streliva cca 420joule z 3865 tak mi vyjde na ustovke iba nieco cez 3445, co urobi zo springfielda uz iba bezneho ,,hráča,,. Ved podobnu energiu v hlavni ma napr. 308 Win so strelou Sellier&Bellot SPCE 11.7g. vystreleny zo 60cm hlavni. Takze kolegovia. Co sa teda stane ak si kupite CZ 557 v kalibry napr.308Win??? Lahko sa dostanete na vykonnostnu uroven napr. 7x57. Este dobre ze ju nevyrabaju aj v tomto kalibry... :-))) To by sme sa vykonovo dostali uz niekde k .243Win s nejakym lepsim strelivom. Ano, niektore raze potrebuju k tomu aby plne prejavili svoje prednosti,ako napr. Sprg, 6.5x55SE dhlsiu hlaven. Naopak, su kalibre, ktorym vyhovuje trocha kratsia hlaven. Inak, je to z mojho pohladu trocha zvastny tah, hodit na novu zbran tak kratku hlaven. Na strelive S@B sme si uz tak trocha zvykli na ,,čajíčkove,, laborácie, energeticky viac či menej poddimenzované oproti bežne dostupnej konkurencii, ale čo viedlo CZUB k takému počinu to netuším. Možno sa to ešte dozvieme. Každopádne ja som bol veľmi, veľmi zvedavý na CZ557. Nie som sklamaný,pretože si ju neplánujem kúpiť, aj keď verím, že táto zbraň zažije na trhu úspech.