dnes je štvrtok,  12. marec 2026,  meniny má Gregor,  spln: 3. marec 2026,  dnes východ slnka: 06:08,  dnes západ slnka: 17:43
huntingland.sk termovizia pixfra
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Prikrmovanie a lov zveri v blizkosti posedov - diskusia

autor: jano1
pridané: 6.10.2012 15:23
zobrazení: 16 802
hlasov: 0

Dobry deň,vedel by mi niekto povedat či prikrmovanie a lov zveri v blizkosti posedu je dovolené?????

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Zobrazené 1-40 z 53
Solirov
a to je skoda.. aky to bol pocit ked som dokazal prekabatit diviaka, alebo si spravne sadnut, davat bacha na vietor a mat aj kus stastia. u nas sme zatepleny posed nemali, tie co boli boli otvorene a sluzili na prekonanie terennych nerovnosti a zlepsenie vyhladu. Osobne mam so zateplenym posedom problem, lebo z neho nepocujem ani hovno. Ale najradsej som si sadol ku stromu a potom ak sa nic nedialo a viac sa rozvidnelo tak pusku na plece a hajde sa tulat.. z nohy na nohu, potichu. A vtedy to bol zazitok, ak sa mi zadarilo. Lebo som na to musel aj rozmyslat, aj sledovat, aj ukazat nejake schopnosti a byt lepsi ako ten diviak.. Pre mna je polovacka na diviaka top, pretoze je to u mna ta najinteligentnejsia zver v lese..
lubenko
Michal,kludne ma môžeš oslovovat menom,ja som nereagoval na tvoj prispevok s ktorym však plne suhlasim vo všetkom maš pravdu,mojim prispevkom som chcel poukazat na to že vetšina polovnikou už pomalu ani inak ako s posedu a na vnadiskach nepoluje
miso111
Myslím pán Krátky, že aj priemerne inteligentnému človeku je jasné, že v mojich komentároch nejde o zateplené posedy ale o tie "pochutiny" vysypané v ich bezprostrednej blízkosti :))) ...a okrajovo i o diletantov, ktorí bez problémov aplikujú takýto lov i na ostatné druhy zveri zakázanými spôsobmi. Howgh! :)))
Hekler
aj vlk ((:, ale najlepšie by bolo keby pracovníci lesných úradov v teréne viac pracovali ako poľovali
lubenko
no najlepšie by asi bolo zrušit zateplene a lebo kryte posedy:):):):):),aby aj mladi polovnici vedeli čo je to reuma :):):):)
Hekler
lubenko, podstatnejšie v tomto prípade sú písmená a), d) a f) odstavca 3 § 65
miso111
...no celkom tak to nie je. Najmä keď vidím ten hnoj, ktorý na "vnadisku" ostáva po daždivom období. Jednak "vnadič" ohrozuje zdravie zveri, a na druhej strane kŕmiť vo vegetačnom období, keď je dostatok prirodzenej potravy je minimálne na zamyslenie :) Toto leto a jeseň boli žiarivím príkladom. Pri enormnej úrode ovocia som mal v starých sadoch oveľa viac možností "selektovať" diviačiu zver ako na ktoromkoľvek vnadisku a za plného denného svetla, keď "vnadiči" ešte len sedeli doma a prikrúcali baterky na pušky :))) Ale to je len motanie sa stále dookola a k ničomu to nevedie. Mám na celú vec svoj názor, ustálené spôsoby lovu a som s nimi patrične spokojný. Na to aby som niečo ulovil žiadne vnadisko nepotrebujem. Vystačím si s tým, čo ma naučili starí jágri, ktorí mnohí diviaka ani poriadne nevideli :)))
Edu
Rudo :-D
findula
Edu uber necelou stovku
Edu
miso111 aj vtakov treba premerať sem tam najmä keď niekto tvdrí ,že má väčšieho . Ak má tvoj pan poľovník strelených cez 2000 diviakov môže prirovať k Findulovi . To prikrmovanie hromadou krmiva sťahuje zver od susedov . Bud tam tu kopu nasypeš a budeš posudzovaný ako neetický poľovník alebo ju tam nenasypeš budeš etický ale zver v revíri mať nebudeš . Taká je realita .
miso111
:))) ...môžeš mi veriť :)))...alebo nemusíš :))))))...nehodlám sa zapájať do polemík typu, "ktorý chlapec má väčšieho vtáka a ďalej dociká" :))) Na to by si už mal mať dosť rokov a rozumu aj Ty, nemyslíš? Ak chceš reagovať, tak sa prosím venuj podstate môjho príspevku a nie chobotinám :)
Edu
miso111 viac ako Findula ? :-D Okial vieš kolko diviakov mám strelených ja ? Povedz číslo a ja ti povim či ma ten polovník viac diviakov strelených ako ja. Ako Findula je uplne vylúčené !!!
miso111
Edo ja nehovorím o vašom PZ ale o love na vnadiskách ako takom. Mňa nezaujíma koľko sa lovilo diviakov v minulosti ale o totálnej stupídnosti selekcie na "vnadiskách". Prečítaj si to znovu a podstatu príspevku nájdeš ako nič. Mňa učil loviť diviaky PÁN POĽOVNÍK, ktorý ich za život zvalil viac ako sme ich my dvaja videli :) Mne len vadí, že dnes bez problémov začnem dostávať rozumy od totálnych diletantov, síce starších ale poľujúcich snáď od platnosti nového zákona :))) Pre nich je najlepší poľovník ten, kto postaví zateplený posed a vynáša do revíru celoročne haldy krmiva, aby zver náhodou neodišla ku susedom :))) A najviac ma vedia pobaviť reči aké jelene oni takýmto prikrmovaním "dochovali" :)))...ale môžu pokojne spávať pretože aj v biblií je napísané "blahoslavení chudobní duchom, lebo ich je kráľovstvo nebeské"...
Edu
miso111 ja len že z tých starých jágrov bolo veľa takých čo nikdy živého diviaka nevideli. Keď u nás prešiel cez chotár diviak a našla sa jeho stopa pred 30 rokmi hovorila o tom celá krčma mesiac . Pred 20 rokmi sme ročne strielali v našom Pz 1 či dvoch diviakov dnes sa ich striela 100. Kmeňový stav stnčej narástol tiež o stovky % . Počet poľovníkov sa pritom v našom pz zdvojnásobil . Takže keď sa PZ bude pridržiava planu chovu a lovu I . a bude mať v napísane 10 ks srncov či bude členov 5 alebo 50 je jedno strielať sa ich bude 10. Zakon hovorí že lovit sa môže 1hodinu po zapade slnka . Zakazje však zver oboznať pri baterke či noktovízore . Netvrdím že zver nemá mať i pokoj . Nech ju kvazi má cez noc ale hodinu po zapade sa nesmie striktne prisvietit to nedáva veľkú logiku . Hodinu po západe sa lov končí samozrejme . Zákon je zákon a kolko polovníkov si prisvieti je už iná vec.
miso111
Polvolením lovu diviačej zveri na vnadiskách sa defacto umožnil lov akéhokoľvek druhu zveri (pretože sme na Slovensku!). Ale do toho radšej kutrať nejdem. Ruka v ruke s týmto lovom však ide, ako už bolo uvedené, používanie všetkých možných zakázaných prostriedkov aké len lovec môže zohnať. Kontrola ich používania a celkovo ulovenej zveri je v týchto podmienkach absolútne nereálna. Oháňanie sa selekciou je tiež riadna stupidita, pretože to čo na vnadisku "precízne" vyselektujeme, následne vybáchame na 3-4 spločných poľovačkách. Zákonom sa aspoň ošetrili kopy krmiva vysypané pred posedmi. Hold Slovensko je krajina neobmedzených možností. Ak niečo nie je možné, pritlačíme na zákonodarcov, dobre to zdôvodníme a oni nám to odklepnú. Starí jágri, ktorí ma kedysi prakticky zaúčali do tajov lovu, vábenia a etológie zveri sa musia v hrobe krútiť ako miešačka. Tomu diviakovi je určite jedno, kde ho poľovník "vyselektuje", ale nie je to jedno každému poľovníkovi. Nie každý totiž dokáže diviaka vymakať pri kalisku, na chodníčku z kukurice alebo inde v lese. Týmto stráca poľovačka všetko to napínavé čaro lovu diviakov, ktoré si pamätám z minulosti. Diviaka (a nie len diviaka) tým pádom dokáže vyvaliť každý trtko, ktorý si postaví najlepšie zateplený posed a vysype pred ním "trambus" kukurice, siláže, repy...atď. :))))) Lovu zdar všetkým vnadiskovým "selektovačom" :)))))
Edu
Pod snehom sa lahšie vyhrabe bukva či žaluď ako tam kde je holomrazom zamrznuté na kosť . Lubenko jeden z najrýchlejších :-D
dede
To, že v BA je momonetále viac snehu by som prirovnal k prírodnému úkazu. A taktiež by som to neporovnával dobou trvania snehu vo V. Tatrách v BA tým chcem povedať, že aj ten čas núdze vzhľadom na potravinové možnosti ( vyhrabanie si potravy spod snehu ) sa nedá porovnať.
lubenko
Edo si strašne rychli:):):):)
lubenko
dede je mi to jasne len škoda že to nerozlišuje zakon
Edu
dede to máš pravdu i logičnosť . Ale obdobie núdze definuje zákon ako november,december ,januar,februar. Čie je to správne môžeme polemizovať i keď ako sám vidíš v Bratislave je viac snehu momentálne ako v Tatrách . Možno ani nejde o výšku snehovej pokrývky ako o obdobie ked sa v prírode nachádza najmenej potravy prípadne je zem zamrznutá na kosť alebo sa srnčia zver zgrupuje na repkoviskách kde je potrebné podávať srnčej zveri vlakninu a soľ atď.
dede
Edo - rozlišoval by som obdobie núdze vo V Tatrách a na Juhu slovenska pri pohľade na potravinové možnosti.
Edu
Ono o etike bolo popísané vela . Tomu diviakovi je jedno či ho poľovník strelí pri kúpaní sa na blate ,na políčku ,chodníčku z kukurice alebo vnadisku . Bud je jeho lov dodržaný podľa plánu chovu a lovu I alebo nie je . Mne by bolo tiež jedno či ma niekto zastrelí vo vani ,v kuchyni ,pri chladničke alebo ako vychádzam z dverí . Mimo obdobie núdze je lov zveri na vnadisku povolený ako uviedol lubenko.
lubenko
Hekler,skor by tu bolo treba doplnit § 2 pismeno a :):):):),mimo tohto obdobia je lov možny
lesniromantik
a jaký je rozdíl pro zvěř? odkaz odkaz- odkaz odkaz
Hekler
vážení, prestante si mýliť krmne válovce a vysipané krmivo pred posedmi s vnadiskami podľa zákona, doporučujem dobre si prečítať aj poslednú vetu § 61 ods. 1 zákona
goret
možno to bolo tým, že až taká úplna tma nebola :) inak z 1 km vzdialenosti uvidite svetlo okamžite, ale zvuk k vám doletí temer za 3 sek.
premvadasz
ja tiez nechapem preco sa niekto o 22.00hod ked je tma jak v rohu mota zo psom v reviri????
goret
jano: "co by ste robili na mojom mieste????" Zájdi to tej predajne a kúp si niečo na osvetlenie pre seba. Neosvetlený by si sa o 22:00 nemal po revíri motať, ani po domácom a niežeto po cudzom.
batuska
Edo pisem o tom preto, ze poznam i ja takuto kuchynu a problem o ktorom pises tam nevznika, skor naopak. Chce to asi vyladit rozlohu a skor vytvorit viac mensich ako jednu rozlohou velku. Myslim ze by to mali byt useky, kde zver nachadza ukryt a rozloha kazdeho useku by nemala byt vacsia ako 2-3 ha. Tu je predpoklad, ze i srncia, ktora je silne teritorialna prekracuje tieto hranice a nebrani to robit selekciu.
Edu
Vlasto takýto pokus o kuchynu bol i v našom PZ časť kde sa nemohla lovit srnčia zver nazvalo zopár ludí komorou. Ostatok to odsúhlasil . Za neuveritelných 15 rokov nelovenia nám v komore zver totálne zdegenerovala . Niet tam jediného chovného srnca a často vidiet prestarnuté srny motajúce sa bez srnčiat .
batuska
Nedokonalost zakona je v tomto pripade asi ucelova. Absenciou vysvetlenia pojmov krmelisko a vnadisko vznika dojem, ze kazde krmelisko je automaticky vnadisko, pretoze zakon o polovnictve to neriesi. A to ostatne stoji na etike jednotlivca. Myslim, ze by nebolo na skodu, ak by kazdy revir musel mat vyhradene oblasti o nejakej min. rozlohe i s ochrannym pasmom, takzvane kludove zony (tato oblast by mohla tvorit napr. sumarne 1/4 plochy reviru). Tu by sa zriadovali krmelistia a zver by tu nachadzala utocisko v case nudze a vystavba posedov,vnadenie, ako i vykonavanie polovnickeho prava v tychto zonach by bolo protizakonne. Moj priatel hovori, ze kazdy revir by mal mat svoju kuchynu. Vyvstava i otazka - preco platit najom za revir, kde nemozno polovat...ale polovovnictvo nie je predsa len o strielani...
orol
Píšeš že bola tma ako v rohu a na 1 km si videl posed a z neho zasvietiť?? Trochu čudné... P.s- Pred dvomi týždňami pršalo a hrmelo, nebol to záblesk hromu na 1 km? Netreba sa v noci motať po hore a je pokoj.
jano1
vedel by mi niekto poradit co by robil v takej situacii ako som sa ocitol pred dvoma tyzdnami,bol som so psom vecer v reviri bolo asi 22:00 hod vecer,samozrejme bez zbrane,bolo asi 10 dni pred splnom este aj zamracene,tma jak v rohu.v tom sa z posedu vzdialeneho odomna asi 1km rozsvietil luc z halogenu a padol vystrel.je to v poriadku???co by ste robili na mojom mieste????
jano1
Presne tak aj u nas sa jeden z najmudrejších polovnikov na svete vyhovara na SELEKCIU.Nebudem toho debila menovat,dokonca ma aj malu predajnu polovnickych potrieb,kde vo velkom predava rozne svietidla na "prisvietenie".takze u nas sa len selektuje a prisvecuje....
goret
a je tu aj hľadisko bezpečnosti
Edu
jarodt poznám ešte mlatenie hlava nehlava na spoločných polovačkách kde ša ženie psami všetká zver v lese . Čakanie na kalužiskách kde sa striela pri baterkách obyčajne tiež do príde , lovenie pri kombajnoch ,!Kedže ako si napísal diviak je nočná zver za použitia nedovolenej baterky . Potom je tu ešte pár dní cez spln kedy zver vychadza velmi opatrne ked náhodou nie je zamračené . Nejaké humánne a zároven selektívnejšie lovenie oproti vnadisku osobne nepoznám pri love diviačej zveri .
jarodt
lubenko, tým by som si nebol 100% istý. Ináč súhlas s Dedem. Vykonávanie selektívneho lovu na vnadisku je čo vlastne ? Kde v odbornej poľovníckej literatúre je o tom nejaká zmienka ? Ak v zmysle zákona môžeš na vnadisku loviť iba diviačiu aj to v čase mimo obdobia núdze. Polož si otázku aká zver je diviačia, s malými výnimkami sa jedná takmer vždy o nočnú zver, málokedy vyjde za plného denného svetla a aj keby vyšla, po paru skúsenostiach - ak bude mať to šťastie, že prežije - sa z nej stane zaručene nočná zver. Ako posudzuješ chovnosť diviačej zveri v noci ? Môžeš ju vôbec loviť v noci ? Alebo tak ako zrejme s nadsázkou /verím/ píše goret je selekciou lov na najmenšiu machuľu ? Vskutku zaujímavé zistenia. Ak ju chceš uloviť za priaznivého svetla a posudzovať ako tak chovnosť a pritom dodržiavať zákon, vyžaduje si to o čosi viac vedomosti a skúsenosti, ako len rozoznanie najmenšej machule v noci. A čo tak poznať zvyky a etológiu diviačej, jej denný režim, kalužiská, miesta prechodov, miesta výskytu sezónnej potravy, atď. Staré dobré poľovníctvo pomaly ale isto vymiera, dnes je in vykonávanie selektívneho odstrelu z posedu na vnadiskách a samozrejme nielen diviačej. Nikto sa už nad tým ani len nezamýšľa, dokonca Edu ani nič lepšie nepozná, všade sa to toleruje, postupne sa to stáva úplnou samozrejmosťou a už len čakám, kedy sa to aj uzákoní.
Edu
Goret velmi správne si to popísal i v ramci zakona .
dede
Goret- aký poľovnícky um potrebuješ na vnadisku ? Aj nepoľovník - strelec dokáže vystreliť na zver ktorá sa tam sýti na jednoducho získanej potrave.
goret
ok, len som chcel zistiť prečo je podľa teba selekcia na vnadisku smiešna
Zobrazené 1-40 z 53

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.