Dizzy jsem za zájem o zvěř trestala proto, že máme statek, tedy drůbež, prasata, ovce, kozy.Že honila kočku po střeše našeho domu, to by mně tak nevadilo, ale zakousnuté ovce, kozy a vyvražděné slepice už mně fakt naštvou.. V minulosti byla téměř všechna plemena využívaná na práci, bohužel vývoj jde dál a dnes již tu práci nemají................Sice jsem rozhodčí pro všechny lovecké zkoušky ( malá plemena i ohaře), ale nejsem aktivní myslivec a vůbec ne lovec.Takže lovecké využití pro bedlíky je u nás ''jen'' na dohledávky....... TAKŽE: vážená pani rozhodkyňa pre všetko: k vývoju plemena a scestnému posudzovaniu sa dostatočne vyjadril matej. práve vďaka takým rozhodcom ako ste vy, ktorí sa odvolávajú na akýsi vývoj, sa z viacerých plemien stali gaučiaci. neverím vlastným očiam, keď mi rozhodca napíše, že tvrdo potláča vrodené vlastnosti kvôli slepiciam a kozám!!!! tak chovajte sliepky a kozy, nie pracovné plemeno!!!! a ďalšia vec. mám foxa, ktorý je slušný po pracovnej stránke. no ak mu raz poviem, že mačku nesmie, tak mu môže chodiť okolo tlamy. a nepoužil som žiadne tvrdé potláčanie. pes sa vychováva, vážená, a vrodené pracovné vlastnosti sa rozvíjajú!!!! ...bohužel vývoj jde dál a dnes již tu práci nemají... áno, nemajú, lebo sú chovatelia, ktorí potláčajú vlastnosti, aby dobre predali spoločensky ,,žiadaného,, psa. v kluboch si presadia zrušenie pracovných skúšok do chovu, u nás je posledný prípad welšterriér. taký istý osud mal aj foxteriér. v čerty s vami, takými chovateľmi!!!! exteriér si vymyslíte svoj, zavediete ho silou, pričom vôbec nerešpektujete štandard krajiny pôvodu, preto na výstavách doslova zmetky dostávajú tituly!!! takým, ako ste vy, sa podarilo sprzniť nejedno plemeno, lebo bolo treba produkovať a nie chovať. a ešte máte bezočivosť sa tu oháňať akýmsi vývojom. kto vám vôbec dal právo určovať, že je objektívne nová vetva plemena, ktorá je v skutočnosti v hrubom rozpore so štandardom? alebo že bedlington je len na dohľadávku? to ste v ktorej príručke pre rozhodcov vyčítala, či to wikipédia uvádza??? alebo že nie je určený pre ,,lidové myslivce,,? ...je to plemeno pro obdivovatele jejich specifické krásy a úžasné povahy , ne pro širokou veřejnost '¨lidových myslivců'' ...za prvé, nemáte ani tušenie, kde je pôvod takého označenia, ináč by ste ho nepoužili, za druhé, kde beriete toľkú bezočivosť určovať, komu je určené? tie vaše zbastardené gaučiaky prosím už neoznačujte ako bedlinton terriéry, lebo so štandardom v krajine registrácie plemena nemajú nič spoločné!!! Čím sa líšite od vami kritizovaného chovu hraničiaceho s týraním? ...“ Ono nejde si vzít obrázek z pol. 19. století a tvrdit, že přesně takhle má bedlík vypadat..Právě proto se ty linie dělí na pracovní a výstavní :-) „... nože mi ukážte kde je štandard pracovný a výstavný, na ktorý sa odvolávate? Argumentácia hodná rozhodcu.... ale nakoniec, veď aj my tu máme zopár podobných