dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

9,3x74R - 9,3x72 - diskusia

autor: Chiko
pridané: 28.5.2012 23:13
zobrazení: 23 694
hlasov: 0

ake su vase prakticke skusenosti s timto kalibrom?? Ake je najvhodnejsie strelivo?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Zobrazené 1-40 z 107
fanda
9,3x74R jsem měl a upřímně už nechci, na můj vkus zbytečné a kopavé když už ta 8x57R bohatě stačí, pro fajnšmekry 8x72R.
citra
kaliber 9,3x74R - Vaše názory na kaliber 9,3x74R pri guľobroku. Poprosím skúsenosti.
idominik
RWS 9.3X74 R EVO/18.8 - Zdravím,máte někdo zkušenosti s touto střelou v této ráži? Děkuji
spanik
Chlapci všetkým vám ďakujem za vaše rady,uvidím čo tam nakoniec naládujem,michal89 plne z tebou súhlasim,že to už nebude mať to čaro,ale ja som špekulant a chcem z tým dočiahnuť trošku ďalej.
pepies
Rado ked by som to nemal odskusane nedával by som to sem a ludom to funguje k spokojnosti a strela je monolit a 8,5g.
michal89
pchať Evo Green do tohto kalibru a vytáčať to do takých rýchlostí je prznenie tej ráže a kaliber stráca to čaro..
kettner11
Peto 873m/s je podla mna na 9.3x72 R pri normalnej strele dost velka rychlost co sa premietne 100% na presnosti. A pokial nedas tvrdsiu strelu tak divina bude ako utlcena lopatou. Mam to odskusane.:-)
Durell
Napadla ma jedna vec. Otec má trojak 8x57JR, pred x rokmi bol problem zohnať do toho náboje Tak vyťahal strely z 8x57JS a dal si ich zbrúsiť na bezhrotovú brúsku. Ale jeden dobrý prípravok do lisu a tie strely sa dajú skalibrovať na vhodný priemer . No stále tu zostane ten zvýšený prietlačný odpor ktorý by sa dal porovnať podľa profilu drážkovania . Ten sax bude najlepšia volba. Robí ich aj DEGOL,
spanik
Pepies dík,každá rada dobrá však uvidím pre čo sa nakoniec rozhodnem,no najprv musím mať rohanu doma.
spanik
Durell dík za odpoved,ja som bol v tom,že to bude moderná hlaven,len komora bude 9,3x72r,no zbrojar mi povedal,že dal vyrobiť u lothara origo starú hlaven,čiže stúpanie drážok a priemer vývrtu,a už to má skoro hotové čiže sa to nedalo zmeniť a ja som už objednal gule,ktoré,tiež už došli,čiže budem museť špekulovať aby to fungovalo.
pepies
Ja osobne by som sa bál už kvoli rozdielnemu diametru a firma SAX robí 8,5gr strely aj do 9,3x72R a s použitím prachu RS40 sa to dá našlapat na nejakých 873m/s a tlaky do 1700bar.Tu by som videl najschodnejsiu cestu ako experimentovať.
Durell
Principialne by to šlo, original drážkovanie je 8,75/9,25 Priemer strely je 9,57 mm pre olovennú strelu. Išiel by som s velkou opatrnosťou na štartovaciu navážku a pomali dvíhal. Origo nová hlaveň by nemala mať problem v starej zbrani by som mal trochu obavy . Moderné 9,3 majú vývrt 9,00/9,28 a tie 0,03 mm by nemali robyť taký strašný problem . Prever si tie rozmery dražkovania ak máš 9,3x72R komoru v hlavňovine pre moderné 9,3 bude to úplne bez problemov. Spraviť len zodpovedný reloading
spanik
Chlapi chcem sa spýtať či môžem naládovať strelu RWS evo green 11,9g do hlavne 9,3X72r,je to nová hlaven ale originál 9,3x72r.Dík.
mibe74
myslim, ze volakedy v minulosti sa vyrabali do 9,3x72R aj 14,5 gramove poloplaste, ale to asi najdes uz len u zberatelov...strielaj normalne fabricke strelivo...ked to prebijes, dajak extra tym vykon nenavysis no a stratis to caro pouzivania tohoto kalibru...dole to napisal Walter dobre...
Walter
"LENON - keď tú pôvodnú muníciu prelaboruješ pointa 9,3 x 72 R zmizne". To určite áno! Možno aj flinta, alebo nedajbože strelec,.. neodporúčam prebíjať moc ťažkými strelami a neoverenými navážkami. Treba si uvedomiť, že je to nízkotlaký náboj pôvodne na čierny prach a k tomu sú stavané staršie zbrane.
Walter
Príspevok presunutý z diskusie Trojak 9,3x72R -16 16 (autor: ponik007).
Vlastním ho viac rokov, ľahučká presná zbraň, strela maximálne šetrná k divine s fabrickým strelivom S&B a RWS
dumoulin
Sellier Bellot zvysil Laboraciu 9,3x72R v 100M na 1614Joulov
Leon
nevím jestli je u vás taky k dostání ale podle mě to je taky slušná flinta
sako80
Baxik asi dobre nepozeráš do kalendára :)
baxik
Sako sak si ho nedavno ak ma pamat neklame ponukal v akcii ci?
sako80
bettinsoli môžeš v tomto kalibri vynechať, majú ho v ponuke ale už 1,5 roka neni k dispozícii a ani tak lahko nebude
joki15
12/9,3x74R - Zháňam guľobrok v takomto kalibri vie mi niekto niečo poradiť v takej to raži čo sa tyká kvality pušky ? cenovo by nemala zbraň presahovať 1 700 eur. Sám som pozeral a našiel som dve zbrane jedna je značka Sabatti Forest a druha je Bettinsoli tu sú aj odkazy odkaz a odkaz je medzi nimi aj finančný rozdiel a preto zisťujem že čí je ešte na trhu niečo lepšie kvalitnejšie do ceny 1700e
dede
LENON - keď tú pôvodnú muníciu prelaboruješ pointa 9,3 x 72 R zmizne.
Leon
dá se sehnat munice co zákonné limity splňuje ale S&B stačí a u srnčího to je dírka dírka bez podlitin a čuníci slyší velmi dobře kamarád to má v trojáku
michal89
potrebnych 1500 Joulov pre koho? :D zakon poznam ale ajtak ma zaujimaju ucinky hlavne na dospelu diviaciu a jeleniu zver, ze srncia pada v ohni to viem.
dede
OROĽ - termín kladivo si mohol vypustiť lebo sa urazia zástancovia 9,3 x 62, 74 R. Čo si napísal je pravda.
orol
Je to kladivo najlepšie tak do 100-120m. Zver padá ako podťatá v ohni, mnohokrát padne na brucho a ostane s roztiahnutými behmi do strán. PokiaĹ si pamätám, žiadne podliatie, poškodenie, strelil som z toho pár kusov srnčej a nejakú líšku. Absolútne príjemná streĺba, žiadne "bomby", spätný ráz ako hornet. Strel. SB ale nedosahuje v 100m potrebných 1500J.
lanus
michal89 - Keď na L.f. zadáš do okienka "Hledej" : 9,3x72R ;dostaneš 62 výsledkov;
michal89
vela ludi asi tymto kalibrom neloví :)
Hekler
iboo,+3
michal89
ma niekto s touto rážou prakticke skusenosti?...
michal89
no aj mna by zaujimali prakticke skusenosti s touto razou, zatial je ich tu dost malo. A hlavne by som potreboval zohnat chlapa co by mi tuto raz vedel naloborovat a prebit :)
pandur1
Belson, nikdy som toto neriešil a ani sa o tento kaliber nezaujímal, ale vďaka za info. Rád si prečítam niečo nové. Ani o tej impale som nevedel, ale niekde tu už bola zmienka o nej v tomto kalibri, tak som zamachroval :-))). Vďaka za dobrý koment.
Belson
pandur1, máš pravdu, Impala je výkonnejšia.....1. Česká munícia je povestná s tým, že si od maximálnych normovaných tlakov drží odstup väčší, než je bežné, aj keď náboj RWS bol len o nejakú stovku Joulov vyššie ...... 2. Impala používa ľahšiu strelu než S&B alebo RWS, tým pádom ide vyššie s rýchlosťou, ktorá "vytlačí" hodnotu kinetickej energie vyššie s druhou mocninou. Ale ako to v reálnom živote býva, nič nie je zadarmo. Pri rovnakej energii ide dole hybnosť strely. A čo je podľa môjho vkusu dôležité, už strela s váhou 12,5 g je na priemer 9,3mm priľahká na to, aby sa mi páčilo znižovanie jej váhy na 11,66g. Nízka prierezová hustota znižuje prienik strely cieľom. O stabilite ľahkej a rozmernej strely v reálnom prostredí nehovoriac (napr. bočný vietor). Kinetická energia je dôležitý a hlavný orientačný výkonnostný údaj, nie však jediný...... 3. Impala si vypomáha aj marketingovo. Na ich rakúskej stránke si pri predmetnom kalibri všimni, že údaje sú pre hlaveň s dĺžkou 650mm, kým muničky celého sveta udávajú balistické hodnoty pre normovaných 600mm, čo znamená, že porovnateľná hodnota kinetickej energie je u Impaly asi nižšie........ 4. Na spomínanom grafe si všimni, že náboj RWS má priemer strely 0,364“, čo je v súlade s normou CIP, kým Impala používa priemer 0,366“, čo je priemer zodpovedajúci kalibru 9,3x74R. Zvyšovať tlak v mieste maxima to síce nemusí, ale určite to zvyšuje priemerný vnútrobalistický tlak, čím sa síce úsťová rýchlosť zväčšuje, ale na bezpečnom používaní zbrane to určite nepridáva. Najmä v spojení so skutočnosťou, že staršie zbrane v tomto kalibri (ešte na olovené strely) sa vyskytujú s rôznymi priemermi vývrtu (túto informáciu mám od jedného amerického (!) zberateľa)...... Ale ako sa ešte za Husáka hovorilo, proti gustovi žiaden dišputát.....
pandur1
Michal a bixa v tomto kalibri by sa ti nepozdávala?
pandur1
Belson, oproti bežnému výkonu cca 2200-2300 J možno trochu viac Impala urobila náboj ktorý má skoro 3000 J, takže je to o trochu výkonnejšie. Tie náboje boli poloplášte so strižnou hranou, ten pán, od ktorého som mal pušku požičanú mal aj celoolovené, ale tie boli od výrobcu z Bratislavy J.Roth ( dúfam, že som to dobre napísal ).
iboo
Ďakujem :) tak to tak vyzera ked je za hrniec postaveny rusnovodic :D
dusab
michal preco chces 9,3x72R? Podla mna je 8x57JRS lepsia a univerzalnejsia volba.
Belson
pandur1: "Teraz sú výkonné náboje aj do toho kalibru"..... Kaliber 9,3x72R má normalizované nízke hodnoty max. tlaku aj výbuchovej energie. Keďže v moderných zbraniach sa nekomoruje, použitie tejto munície sa predpokladá v starších zbraniach. Osobne pochybujem, žeby si nejaký výrobca dovolil prekračovať normalizované maximálne hodnoty a riskoval, že sa nejaká staršia zbraň rozsype. Tipujem, že efektívnosť novšieho náboja bude v použití kvalitnejšej strely...... Mimochodom, aké strely mali tie pôvoné bystrické náboje? Celoolovené?
michal89
zase sa tema zvrhla... rad by som tuto temu ukoncil tym ze som gulovnicu v kalibry pred tym spominanom zavrhol. Len som chcel vediet ci to ide a po precitani niekolkych odpovedi budem radsej hladat nieco ine.
Zobrazené 1-40 z 107

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.