1. dusab o 7:20:..... U týchto dvoch kalibrov to nejde ani technicky a ani v teoretickej, ani inej rovine. dusab, asi ti uniklo, že telo náboja 9,3x72R má priemer o cca 1 mm menší, než osmička. Do čoho sa má vystrúžiť nábojová komora, do vzduchu?...... Mimochodom - technická slovenčina na slovíčko - hlaveň sa môže "presústružiť" tak akurát zvonku. Vývrt sa nerobí na sústruhu, sústruženie a vystruhovanie nie je to isté..... Prevádzkové tlaky a silové namáhanie baskule nie sú v tomto prípade témou. Namáhanie záverového mechanizmu je v prípade 9,3x72R cca polovičné. Pri stranovom tlaku na úrovni cca 60% tlaku osmičky (norma CIP plus ujo Pascal), menšom priemere komory a rovnakých vonkajších rozmeroch v oblasti komory ("mäso"), sa netreba báť ani stranového namáhania v oblasti max. tlaku...... 2. Tentoraz súhlasím s Blaserom300WM (výnimočne :-) )..... nezmysel......michal89, ak trváš na uvedenom kalibri, najjednoduchšia cesta je, ako tu už bolo napísané, prehlavnenie. T.j. zakúpenie príslušnej hlavňoviny, okontúrovanie, výroba nábojovej komory a osadenie do pôvodnej objímky. Neviem ako upravuje vývrty hlavní tu spomínaný Spurný, ale pochybujem, že vlastní potrebný špeciálny stroj, skôr si myslím, že si to nechá urobiť. Viem o dvoch malých výrobcoch hlavní v ČR, ktorí vedia prestrúžiť vývrt, ale toto pri tejto kombinácii kalibrov nejde (rozmery komôr) a osobne by som to takto ani neriešil. A ak trváš na priemere 9,3mm, osobne by som volil kaliber 9,3x74R. Prehlavnenia zbrane v osmičkovom kalibri sa netreba báť, namáhacie sily sú v takom prípade len o pár percent väčšie...... Inou kapitolou je však spätný ráz..... V takom prípade je však lepšie rovno kúpiť zbraň v tomto kalibri. Ak máš záujem o prehlavňovanie, môžeš sa mi ozvať na súkromnú schránku.....