Dobrý deň,
dnes ráno som na jednej českej televízii sledoval diskusiu kde v istej rannej relácii boli ako hostia dvaja predstavitelia českých poľovníkov a v rozhovore pekne rozobrali akú funkciu poľovníctvo skutočne má, že to nieje len o komerčnom zabíjaní zveri ako si drvivá väčšina nepoľovníckej verejnosti myslí . A odprezentovali tam aj nejaké akcie či už chovateľské prehliadky alebo kynologické akcie, na ktorých sa budú venovať hlavne propagovaniu dobrého mena poľovníctva. Zaujalo ma aj to že obidvaja títo páni boli veľmi dobre pripravení argumentovať na akúkoľvek otázku. Keď si pomyslím že tu po internetových portáloch chodia články s fotkami ako nejakí mladí tzv. "poľovníci" tancujú s ulovenou zverou, ktorá má v papuli cigaru tak si myslím že SPK by nejaká osveta v TV alebo aj na internete hlavne v kategoriách ktoré sledujú nepoľovníci určite prospela. Toľko môj názor a túto tému som založil preto aby som zistil koľko nás takých je.
baviť sa v tomto kontexte o tržnej cene les. pozemkov je úplná hlúposť a zavádzanie, nakoľko táto cena je len bonitovaná cena "lesných pozemkov" v prípade že by ich chcel predať (vtedy sa berie v úvahu napr. to na čo odkazuje príloha, plán LHP a možná ťažba a teda aj ZISK), TOTO ale nemá NIČ spoločné s výkonom práva poľovníctva na týchto pozemkoch alebo jeho prenájmom, tu je a bude rozhodujúca schválená bomitácia raticovej zveri a zaradenie revíru, 423ha sa len zdá veľa, MMasska nám ale pozabudol napísať aká je celková výmera uznaného revíru, a čo ak 423ha nie je ani 1/2 alebo požadované 2/3 podľa výmery ?, hlavným zavádzaním stavu ale je, že REVÍR sa PRENAJÍMA VŽDY v CELOSTI so súhlasom min. 2/3 vlastníkov podľa výmery, buď sa prenajme, alebo vlastníci založia PO a poľujú, zákon je k vlastníkom spravodlivý len jednotliví vlastníci si ho musia naštudovať a navzájom SPOLUPRACOVAŤ a to je a ešte dlho bude na Slovensku obrovským problémom, podľa mňa to mnohí pochopia až potom čo sa budú hádať vyše roka a OLÚ im určia na rok iné PO/PZ na ochranu a výkon poľovníctva v "ich" rozhádaných revíroch ... ◄ reagovať
Edu:-)),taková výměra, když se budeme bavit o lesních pozemcích, má TRŽNÍ cenu v závislosti na druhu a stavu lesa od 0,30 €/m2 do cca.0,70€/m2, takže např.při tržní ceně cca. 0,50€/m2 je cena 423ha €2.115.000,--, což má k miliardě SK hooooodně daleko:-))Chce to trošku o tom vědět, než něco vypustíš:-)) odkaz ◄ reagovať
MMasska: jestli máte minimální výměru honitby 500 ha jako v ČR, tak si k sobě sežeň pár lidí s pozemkama nebo jedoho dalšího (s poloviční výměrou než je ta tvá) a máš honitbu pro sebe :-) S takovým množstvím hektarů jsi to ty, kdo může rozkazovat, jen musíš začít chtít. ◄ reagovať
Edu, ja som ho pochopil tak, že je voči niekomu na území, nad ktorým je uznaný revír, v menšine a ten niekto s ním máva a odmieta komunikovať, pretože u nás väčšina zvyčajne menšinu neuznáva ako partnera, ale z pozície momentálnej sily ho válcuje a naše poľovníctvo je toho skôr vizitkou ako výnimkou. Ľudia zvyknú mať k pôde aj iný vzťah ako len hľadieť za čo ju teraz speňažiť. Niektorí ľudia chcú na vlastnej pôde hospodáriť, hoci aj vo väčšom celku ako niečí partneri a zachovať ju tak pre svoje potomstvo s možnosťou ju zveľaďovať. ◄ reagovať
MMasska ak máš 423 ha tak si miliardár . Na čo ako miliardár sa zapodievať nejakým revírom ? Môžeš poľovať kam ukážeš prstom na celom svete . To určite pochádzaš z nejakej šlachtickej rodiny ! ◄ reagovať
mackoalex aj my sme boli vlastnici pozemkov ja konkretne mam 423 hektarov a co kedy chce ma odstavi a budem mat len nepolovnu ploch malo na revir ◄ reagovať
Apple, vďaka a asi máš pravdu , že som pravdepodobne prvý predseda poľovníckej organizácie na slovensku bez poľovného lístka a to vďaka novému zákonu o poľovníctve. ◄ reagovať
odpoved pre Masska o 8,46. Samozrejme,že sú aj takéto prípady aké opisuješ ty, ale myslím si,že iba ojedinele a drvivá väčšina revírov bude v budúcnosti uznanávaná pre vlastníkov poľovných pozemkov ktorý o to požiadajú v zmysle § 3,4 a 5 zákona 274/2009. ◄ reagovať
alex, držím ti palec, bolo zaujímavé sledovať vývoj u vás. a máš taktiež unikátne prvenstvo - si zrejme prvý a jediný jediný predseda PO bez poľovného lístka! ◄ reagovať
Macko, ja tým vlastníkom prajem v ich vlastných alebo najatých PO dobrých poľovných hospodárov. Predseda nemusí byť nejako veľký odborník po poľovníckej stránke, ale dobrý manager. ◄ reagovať
MMasska vyhlási ,že vlastní 423 ha pozemkov a hned to všetci berú ako samozrejmosť ???takato výmera má približnú hodnotu miliardy sk respektíva 30 000 000 euro . Možno však niekolko násobne viac. zakladat si tu revír to by bolo naozaj humorné . Keby tento majetok ktorý má nepochybne po šlachticovi predal može si iba z mesačného uroku prenajat hociajaký najlukratívnejší revír na Slovensku . Neviem na čo by to síce robil :-D ale napríklad . Myslím si však ,že MMasska iba žartuje . ◄ reagovať
Odpoved pre Hekler o 11,09. Samozrejme,že sme si po podaní žiadosti o uznanie revíru založili poľovnícku organizáciu podľa §33 . ◄ reagovať
Heker, nevieš náhodou aké precento Slovákov je rado v cudzom zadku a či sa poľovnícky priemer tomu vymyká, príp. ako veľmi? Mne sa zdá, že si ako poľovníci držíme slušný slovenský priemer a teda ho aj udržujeme na pomerne slušnej úrovni. Podobne držíme slušnú úroveň v pokrytectve a pomstychtivosti. ◄ reagovať
Každopádne Rakovský z Kočoviec tiež nebol žobrák ! Aj keď ho urobili červený samozvanci žobrákom ! To čo sa spálilo na dvore knihy v koži až po umelecké diela včetne obrazov nie je hriech to je barbarstvo !!! Smutná historia :-((( ◄ reagovať
žiaľ máš úplnú pravdu a percentá pokrytcov a pomstychtivcov narastajú každým dňom ako sa blížia ukončenia zmlúv o nájmoch v roku 2013... ◄ reagovať
edu, dík, asi som bol včera netrpezlivý... niekoľko postrehov narýchlo: jeleň bol strelený v rozpore so zákonom. bola to spoločná na diviaky. veterinár sa zrejme dopustil tiež trestnej činnosti vystavením takéhoto dokladu, pretože na obhliadku ho má volať hospodár, a je zrejmé, že pri kuse ani nebol. jeleň mal byť na výrade so založenou značkou. nebol, zjavne sa tajil odstrel. veterinárny odstrel sa môže vykonať až po odsúhlasení. taktiež by bolo zaujímavé vedieť, či bol riadne evidovaný. lebo ak áno, následne z toho vyplývajú ďalšie veci. kus bol ponechaný v lese, strelec si vzal len trofej a vytešuje sa z nej. vraj pôjde i na prehliadku. no bude zaujímavé, ako dopadne, lebo sa jedná o chovného 14toráka. počínanie vedúceho poľovačky je tiež v hrubom rozpore so zákonom napr aj tým, že na kus nebola založená značka a nebol na výrade. to samé čo sa týka tela, ktoré ostalo v lese.... no hrôza!!! vyjadrenie toho, čo sa sám označuje za riaditeľa spz a spk je úplne bláznivé. no čo iné mu ostáva, keď nemá záujem pomenovať veci pravým menom! a kto je strelec? pracovník olú RS zodpovedný za poľovníctvo! to ponúka aj odpovede na mnohé otázky... servilnosť, strach. obavy z pomsty! držím palce chlapcom, ktorí dokázali dvihnúť hlavu a ozvali sa. ◄ reagovať
Apple veru je to k zamysleniu ! Toto nie je normálny stav ! Tento zhluk porušovní predpisov je naozaj smutný . ◄ reagovať
štatisticky je v EU min 6% populácie "debilných" (niekde aj viac) tak prečo by OLÚ v RS a dané PZ boli na Slovensku výnimkou, sú to len mikročlánoky spoločnosti, a vyzradilo sa to, tragédia nie je tých 6%, ale to že niekto z tých 6% má pol. lístok a povolebnú funkciu ... ◄ reagovať
Ten jeleň nemal žiadnu chorobu :-D Možno mal nejakú chorobu strelec :-D ◄ reagovať
Tak toto si maximálne vystihol :D a nieže možno mal on ju isto ešte má by som dodal :D ◄ reagovať
Edu ... keď pre telku vybavil veterinárny doklad o zranení jeleňa tak pri mojej otázke by mal ten jeleň minimálne tri choroby prečo nebol požívateľný :P ◄ reagovať
Zverina bola v naprostom poriadku :-D . To sa opýtaj na OLÚ kde sedí strelec :-D ◄ reagovať
Dalsi curak co nevedel co ma robit od dobroty a u niekoho si zaplatil skusky a akyze je to polovnik ktoremu nevysi trofej jelena na stene tak si chlapec zastrielal.... V Husinej som bol 2krat na spolocnej neveril som vlastnym ociam ked som to kukal v telke. ◄ reagovať
edu ser nato ja nepisem ze poluju bezdomovci a chudoba ak si cital ja som ich nenazval chovatelmi ale mesozravcami ja pisem ze sa to ubera zlym smerom ale ako vzdy ty mas stale pravdu ◄ reagovať
treba sa opýtať tých hajzlov z komory kde dávajú peniaze, na ktoré sa im skladáme ◄ reagovať
MMasska odkedy sa uberá zlým smerom ? Akým by sa malo uberať podľa teba ? Veď sa vyjadri konkretizuj čo je zlý smer ? Prípadne aký lepší smer by si vedel odporučiť pre Slovenské poľovníctvo ? Naozaj si myslíš ,že ľudia s nadštandartným prímom poľovníkmi ktorí potrebujú ukradnúť kus mäsa aby sa nažrali ? Ja ten pocit vôbec nemám . Skôr opačný. ◄ reagovať
mackoalex,až do posledného príspevku som Ti rozumel na 100% ale môžeš mi vysvetliť ako vykonávate výkon práva poľovníctva "vo vašom uznanom revíri" keď sa odvolávaš len na §12 a tvrdíš že nie ste žiadne spoločenstvo, tu nechápem ako sa to dá, ak ste išli dôsledne podľa nového zákona museli ste predsa založiť poľ. organizáciu alebo sro. ? Ďakujem ◄ reagovať
Nerozumiem jednej veci keďže ten jeleň bol riadne ulovený aj keď asi mimo zákona čiže nebol nájdený ako úhyn a podľa fotiek bol už aj na výrade prečo ho tí páni "poľovníci" len tak pohodili do lesa ◄ reagovať
Hirko2 ako to je riadne ulovený mimo zákona ??? :-D To si ma pobavil :-D Na spoločnej poľovačke nemožno v súlade so zákonom strielať inú raticovú zver ako diviačiu . Poľovník môže uloviť poranenú zver ak má povolenie na sanitárny odstrel . Možno to nedáva zmysel , ale zákon to určuje takto . ◄ reagovať
Hej keď si to čítam znie to blbo myslel som to tak že to nebol najdený úhyn čiže zverina by mala byť v poriadku ... ospravedlňujem sa za zlé vyjadrenie :D hej viem poznám zákon ale keďže ho už ulovili tak prečo ho nezužitkovali? ◄ reagovať
apple tu je odkaz odkaz MMasska šokuješ ma pravopisom . A hlavne tou komunistickou poplašnou správou na základe ktorej sa pred štvrťstoročím vybíjala zver vo veľkom . Viď Inovec atď . Vybíjali ju ľudia ktorých si Ty označil za nejakých morálne nezávadných chovateľov . Také drísty o tom ,že by mala poľovať chudoba prípadne bezdomovci sú absurdné drísty ! Keď nemá poľovník na chleba určite sa nebude starať o zver ,prikrmovať ani selektívne loviť ! Bude sa snažiť z posledných síl naplniť svoj mrazák čím koľvek ! Prípadne predať upytlačenú zver.Také reči o slušnosti sú humorné drísty hodné myšlienky ako veľmi sa zaslúžili pionieri o svetový mier ! Goret hovoríš ,že frčí zhovaďovanie poľovníctva . Ja si myslím ,že poľovníctvo zaznamenalo i dobré veci za posledných 22 rokov . Najmä sa začali poľovníci vo väčšine lepšie odievať čím pochopili nejakú slušnosť a dodržiavanie tradíícii . Aj server lovu zdar prispieva často kritikou keď chýba zálomok ,zver je na opačnej strane , atd. k chápaniu slušnosti a tradícii v poľovníctve . Sú však veci ktoré sú zlé ba protizákonné či dokonca protiústavné . Na tie treba poukázať ako i na rodinkárstvo ,prípadnú korupciu ,predražené plomby a mnohé iné veci aby sa riešili . Zasáčovanie niekoho do rady zlých poľovníkov len preto ,že zarába viac sa mne osobne nezdá normálne ! ◄ reagovať
jozefpetr. Ospravedlňujem sa ,máš pravdu ,ja som si poplietol samostatnú a uznanú zvernicu. Je to tak ako si napísal a zákon je v tomtoprípade tiež jasne napísaný a postup ako si ho nápísal je v súlade zozákonom. ◄ reagovať
mackoalex, pocuj ale o tom to je si pisal ze nie ty co maju peniaze a moc? tak tu mas priklad ten co ma peniaze skupuje pozemky a urbarske spolocnosti aku uz ma nadpolovicnu vecinu tak si zvoli co chce a ty ze tam mas aj 100ha je nic lebo on ta nemusi ako vlastnika pody ci pozemku zobrat za clena zvisne obraba ornu podu ktoru ma v prenajme ale dal si odpisat ze prednostne pravo polovat bude mat on toto robi od katastra ku katastru a tym ze ma aj politycku moc za sebou podrzia ho aj statne lesy a roby velky revir lesny urad aby ostala celistvost pozemku tak mu schvaluje polovny revir o rozlohe 6890ha a obere o zdruzenie 4 polovne reviry a s pozicie moci sa tam striedaju jedny polityci za druhymi jeden minyster a tak a on si dalej skupuje pozemky tak aby mu to do dalsieho planu sedelo a tym ze je chudoba ludia predavaju a predavaju a ked sme sa spolcili a postavili proti tomu viac urbarskych pozemkov nemame celistvost co namieta lesny urad na samotny revir nemame rozlohu a statne lesy daju jemu lebo politycke tlaky a mi nepredame tak vihlasili nasu plochu za nepolovny pozemok tak ako proti vetru a moci a peniazom kto to nezaziva moze byt rad ale si myslim ze to postupne zazieu vseci lebo lov zacal byt lukratyvnym artiklom zbohatlikov ktorim nejde o zver ani o kvalitu chovu ale len o biznys a to sa v polovacke dobre toci vlada ktora bola teraz pri moci hned po zvoleni boli na polovacke v nemenovanom zdruzeni a tam hned udelovali statne zakazky majitelovi a jeho privrzencom za urcitych podmienok dotycny este nemal ani na tuto cinnost zivnost uz mal statnu zakazku ale stym ze ju musel cez svoju firmu ktoru musi este len zalozit a da ju vikonat firme blizkej ministrovi a zato este dostal priskub na tazbu dreva a vitorenie dalsieho reviru v statnych lesoch a takto sa to rozrasta a poziera okolite PZ budte radi ze sa to zatial nedeje aj u vas ALE TATO NOVODOBA RAKOVINA ZOZERE VSETKYCH! tak ako je to kto poluje a bude polovat LEN BOHATY A VPLIVNY ◄ reagovať
nič, ale hospodáriť vedia hlavne odborníci, tzn. lesníci, roľníci a poľovníci ◄ reagovať
Ja som ťa aj veľmi rýchlo pochopil, a chcel som lepšie rozvinúť tvoju myšlienku. Skús uhádnuť prečo? Ak v množnom čísle hovoríme o vlastníkovi revíru, zvyčajne máme na mysli nejaké spoločenstvo týchto vlastníkov. Je medzi nimi nemálo vlastníkov, ktorí ani nevedia čo vlastnia a ako sa na tom má správne hospodáriť. ◄ reagovať
konkrétne v našom prípade nie je žiadne spoločenstvo iba konkrétny vlastníci a to niekoľko stovák . ale sme to zvládli a teraz máme svoj revír podľa §12. ◄ reagovať
skutočný majitelia sú E čkový vlastníci podľa katastra a nie poľnohospodári pre ktorých ste platili nájomné . A čo je natom zlé že výška nájomného je naozaj dominantnou záležitosťou v tomto prípade, v západných krajinách oproti slovensku je to rázovo viac. A mal by si uvažovať v množnom čisle ak hovorýme o vlastníkovy revíru. ◄ reagovať
Macko, právo vlastníka rozhodnúť komu dá poľovný revír na svojich pozemkoch spravovať, je skutočne veľké a veľká je i zodpovednosť pri tomto výbere, v dnešnej dobe však častokrát meraná len výškou nájomného v eurách, pričom sa myslí viac na prítomnosť ako na budúcnosť. Tvrdeniu, že skutoční majitelia pozemkov nemali doteraz žiadny osoh z poľovníctva nerozumiem. Myslím si, že aby bol z nejakého pozemku osoh, tak vlastniť ho nestačí, treba na ňom hospodáriť a je na vlastníkovi, či si na to trúfa sám, alebo tým niehoho za úhradu poverí. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.