Zdravim.ake mate skusenosti z 22 hornetom na skodnu a ake strelivo sa vam osvedcilo v praxi.
Jan 2222-vidíš,ty si mal problém s líškami a sú tu takí,čo s tým bez problémov by vystrelili na takmer 40kg kus....Tá tvoja skusenost len potvrdzuje ten obrovský rozdiel a účinok striel,ktoré sa v tomto kalibri používajú.Pri WIN.JHP3,0g vynikajúci stop efekt na škodnú pri dobrej rane a zásahoch na ostro,ako ty popisuješ.Pevný plášt ktorý sa netriešti a prestreluje s vynikajúcou ranivostou.Ale niektorí si nedajú povedat a chcú vymysliet teplú vodu-namyslím tým priamo teba.Je fakt,že 222R je univerzálnejší a nákup novej zbrane v 22Hornet je velká investícia s uzkym zameraním. ◄ reagovať
pridam moj skormny nazor mam hornet lovim snim lisky a este ani jedna neodbehla ostali po komorovej rane na mieste vsetky som striel okolo 100m alebo do 100m strelivo winchester na dlhsiu vzialenost u nas nieje moznost strielat...hornet na lisku do 100m bohato staci ked chete strielat lisky nad 100m tak 223je urcite lepsia alebo 243w a je to vybavene ale to potom nieje o loveni a o pozitku stoho s akym kalibrom lovim lisky ....to mozem rovno chodit zo sedmicku a nepotrebujem 223 ani iny kaliber a tu robotu mi spravy gulovnica rovnaku....hornet by som ohodnotil ako uzasny kaliber kazdy kto ho ma vie co dokaze ale nestriel by som snim za kazdu cenu a za vsetkych okolnosti ranu treba dobre umiesnit na komoru a upech je zaruceny ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pepko28, 28.3.2020 o 20:46 :
No záleží od strelca ja napríklad len s 22lr spokojne straky, sojky, vrany strielam do 150m . Da sa aj ďalej ale tam už netrafím stále lebo veľkú rolu zohráva vietor. 22hornet by ťa mohol posunúť ešte ďalej ale nie každého. Všetko je to o tréningu ja teraz v rámci nudy v karanténe s 22lr strielam na 250m do futbalovej lopty je to neskutočná zábava. ◄ reagovať
222 Rem v zmysle zákona spĺňa požiadavky ( 100m= 1000joulov) pre lov raticovej zveri LEN SRNČEJ, Hornet22 NIE (nedosahuje v 100metroch 1000 joulov ). No a balistiku má prvý výraznejšie lepšiu, oproti druhému, čím ale nedehonestujem Ho22, pretože výhody a nevýhody vidím ako pri Ho22, tak aj pri 222 Rem. ◄ reagovať
Tiež zastávam zhodné stanovisko s tým agresívnym prachom a jeho pôsobením na vývrt hlavne. Je zaujímavé, že jazdené Hornety ( a novému sa to po čase používania stane ) majú naozaj NAJČASTEJŠIE poškodený vývrt hlavne tesne za nábojovou komorou v dĺžke asi 10-15cm ( 20) a odtiaľ až po ústie hlavne je hlaveň váčšinou pekná. K uvedenému dochádza po čase používania aj napriek tomu, že zbrań je po poľovačke pravidelne správne a riadne vyčistená. ◄ reagovať
Dodatok: Hornet 22 polopl. strelivom SB drvivou väčšinou prestrelí líšku, kde vstrelový aj výstrelový otvor je naozaj malý a žiadúci vo vzťahu ku kožušine. Pokiaľ je zasiahnutá lopatka - kosť, je to stále dobré. Čo sa týka odbiehania líšky po zásahu, drvivou väčšinou ju nájdeme max. do 30m od nástrelu. Menej je prípadov, keď padne v ohni - teda hneď na mieste. P.s- podľa prvej vety "silu" tá "nerozbytná gulička" má a to nemožno poprieť. ◄ reagovať
Spomínam na prípad spred veľa rokov na poľovníckej chate. Bolo to v noci, tma ako v rohu a "nacvičovali" sme streľbu. Zbraň bola ZKK 8x57JS Zeiss 4x30,5 T a ZKW 465 5,6x36R Bushnel 4x32 "nitka". Terč bol zasvietená položená baterka oproti nám ( z tmy do svetla vidíš, opačne nie ). Vzdialenosť asi 50-60m, streľba z ľahu. Baterka mala sklo priemeru asi 6-6,5cm. Stávka bola kto ju zruší, platí všetko... :-o)) strielali sme raz jeden, raz druhý a nič... baterka stále svietila aj po 5 ranách, ktoré sme každý "vypálili". Prišli sme k svietiacej baterke a tá bola všetkými piatimi ranami z 22-ky pekne do kruhu zasiahnutá bez toho, aby bola zasiahnutá žiarovka. Chýbalo jej akurát čelné sklo... nikto nevyhral... :-o)) a to aj napriek tomu, že je to pravdivý prípad :-o)) ◄ reagovať
mibe74 ak to píšeš mne tak ti možem povedat že vela chodím z Hornetom a strielam hlavne líšky.Skusenosti mam také že vačšinou po komorovej rane padá v ohni.Poškodenie kože je minimálne a skutočne sa dá strielat bez problémov 1OOm.Strielam lacné CZ-SB a som velmi milo prekvapený.Poviem len tolko k tomu výkonu, strašne sa smejem ked tu niekto podcenuje tento cal. ◄ reagovať
Gringo, pokial viem, prestreluje aj strelivo SB 2,9 gr.klasika poloplast, pricom lisky dobre farbili a zhasli max. do 40 metrov od nastrelu.Ale najzaujimavejsie je to, ze toto strelivo bolo napodiv presne (stryco mal dlhe roky Horneta a tak som mal moznost vyskusat). ◄ reagovať
Dobrý večer prajem. Už druhú sezónu poľujem na líšky z CZ 527 AMERICAN 22 HORNET kupoval som ju novú a nastreľoval na RWS T-MANTEL. Toto strelivo som používal rok bolo presné, spoľahlivé, kožu samozrejme neničilo. Podarilo sa mi líšku streliť aj na mäkko, spravila asi 5 m spadla zodvihla chvost na chvíľu a zhasla. Starého lišiaka sa mi podarilo uloviť na 150 m po zásahu sa len otočil a pokračoval iným smerom pomalým krokom, našiel som ho po cca 30 m v kríku pri el. stožiari rana bola za lopatkou. Prvú sezónu som strelil 11 líšok večšinov ostali v ohni alebo len do 5 m. Túto sezónu strieľam HORNADY V-MAX 35gr. Chcel som vyskúšať aj toto strelivo(zvedavosť+priaznivá cena) Presnosť ostala na kožuchu len 2 dierky rovnakého priemeru z ôsmich kusov mi odbehla len jedna ale tú som strelil šikmo za lopatku po cca 40 m padla. Zdá sa mi že Hornady sú kus hlučnejšie(asi). S puškou a kalibrom som maximálne spokojný veľmi som sa tešil keď som ju kupoval a mám radosť vždy keď ju beriem von. ◄ reagovať
janko22.. ak ti po hornete líšky utekali tak , ze si ich nenasiel, mal by si viac casu strávit na strelnici a v prípade , ze by ani to nepomohlo, doporucujem ti zavesit flintu na klinec a venovat sa inemu fachu... na lisky ten hornet urcite má .. problem bude niekde inde ...skus uhádnut kde ? ◄ reagovať
jan2222- kazda situacia je ina ja tu pisem moje skusenosti a moj nazor na hornet ze tebe sa paci 222 tak strielaj 222 ale tema je hornet..... mne neodbehla ani jedna a to strielm iba za lopatku strelivo winchester strela hollow point je to drahe strelivo ale ucinne taka mala expanzivka treba skusit a porovnat...videl som lisku strelenu 30-06 tahala creva zasebu a utekala takze ono je tazko sa hadat a dotahovat... ◄ reagovať
V-Max stále prestreloval líšky. Je presné a účinné, ale líšky s ranou za lopatku - plúca - odbiehali cca. 40m pritom silne farbili. Výstrel cca. 1-2 cm. Spokojnosť. ◄ reagovať
Zdravím priaznivcov tohto už pomaly zanikajúceho kalibru, tiež mám horneta, používam ho už skoro 20 rokov a nedám na tento kaliber dopustiť, po viacerých experimentoch so strelivom som tak ako GARON aj ja prešiel na strelivo Winchester Super X, 45 grein a som s ním velmi spokojný čo do presnosti aj účinnosti, pohodová strelba a ľahká zbraň na nosenie aj na dlhšie vychádzky. Aj na cvičnú strelbu je lepší ako malorážka a strelivo je cenove dostupné. Starí horári ich tiež radi nosili ako služobnú zbraň, predsa len pri celodennom nosení je ľahší ako nejaká ZH a pod., a nebáli sa s ním streliť aj ľahšie kusy raticovej, aj keď sa to ani vtedy nesmelo. Pre tých ešte nerozhodnutých vrelo doporučujem tento kliber ako zbraň na cvičnú strelbu a škodnú. Lovu zdar! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od MMasska, 28.3.2020 o 20:54 :
Chudak lopta:-) ◄ reagovať
Dneska nastrelenie 22 horneta strelivo 35 grain V MAX od hornady. Zbraň cz 527 lux, optika vector veyron 4-16x44
◄ reagovať
My sme neobjavili nič, čo už bolo objavené! Zákony okolitých krajín jasne potvrdzujú, že Ho22 je vylúčený z použitia pri love všetkej raticovej zveri. ◄ reagovať
EDU: na to keď chce niekto nelegálne loviť zver resp. pytliačiť si nekúpi Hornet ale výkonnú guľovnicu aby mal istotu aj pri nepresnejšom zásahu že zver nájde a nie použiť Hornet pri ktorom si musí sakra zvážiť kde, ako a na akú vzdialenosť vystrelíš a to že musíš byť dobrý a rozvážny strelec ani nehovorím. Hornet má opodstatnenie nie pre pytliaka ale pre už vystrieľaného poľovníka ktorý vie tento kal. využiť. Takže EDU zdrž sa nevhodných a urážajúcich komentárov na adresu majiteľov Horneta že kto ho používa je podľa teba pytliak.. ◄ reagovať
Okrem joule tu máme ešte i zákon . Ten za posledných 70 rokov nedovoloval používať hornet na inú zver ako škodnú . Je smutné ak sa niekto chvastá ako ma v praxi odskúšaný hornet na našu všetkú žijúcu zver . S takou praxou by som sa osobne nechválil . Takže zhrnuté a dúfam jasné je ,že hornet je použiteľný iba na škodnú zver . Tam však postačuje i malokalibrovka prípadne guľovnica či brokovnica .LESLOV kde v praxi Ti to ukázalo že hornet má na to :-D ??? Na čo také ? Na záver iba dodám ,že hornet s oblubou používali a používajú pytliaci z dôvodu že sa dá utlmiť tlmičom . Iný prínos tohoto kalibru nevidím v poľovníckej praxi . Dnes ked je líšči kožuch bezcenný je uplne jedno čím ju poľovník odloví . ◄ reagovať
BLEIKER: súhlasím že jouly ešte nikoho neusmrtili. Preto podľa tabuliek a platného zákona 22 Hornet je " slabý a nepoužiteľný " ale prax dokazuje že Hornet na to má... ◄ reagovať
BLEIKER ja si myslím že si MG42 dobre nepochopil, resp. MG42 sa zle vyjadril a myslel tých 40-50kg/100m ako 400-500J/100m aspoň si myslím ◄ reagovať
Ja som presvedčený,že som ho pochopil presne,píše 40-50kg/100m.Tu nie je čo diskutovat,JOULY ešte nikoho neusmrtili a okrem toho,že je to mimo zákon,tak 50kg kus čiernej strelený na 100m na komoru nájdu v susednom revíri za týžden podla zápachu.Toto polovník nemože napísat,čo tu hlása MG42!!! ◄ reagovať
Ja som to už vysvetlil ako som to myslel, takže už sa k tomu nebudem vracať a opakovať sa.. Každý máme názor a ja nikomu neberem postoj k danej veci aj ked s ním nemusím súhlasiť.. ◄ reagovať
Leslov nič v zlom, ale čo sa týka tretieho, štvrtého a piateho riadku, sú to nevyzreté a iracionálne názory, ktoré sú naviac nereálne. P.s- to potom podĺa teba aj „malorážkoví si môžu nárokovať", aby mohla byť povolená na srnčiu, či ako povieš ?? ◄ reagovať
Sám si dobre uvedomuješ,že zákon nemože zniet tak,že začiatočníci a fušeri nemožu.Tak potom je to "ale" uplne nepodstatne.Ak by si mi to napísal do pošty,tak to beriem,tu na skle to nemalo ani nemá čo robit.A čo sa týka vystrielanosti-je fakt,že strelnica sa s lovom v terene nedá porovnávat uplne.Pretože strielat sa učí na strelnici a nie na zver.Ovládat dokonale svoju zbran,mierit,dýchat ,spúštat a "vidiet"ranu po odpálení-teda mat odhlad sa musí -teda mala by sa vačšina tiež naučit na strelnici.Jedine vediet si počkat na ranu a prekonat polovnícku horúčku musíš v teréne.Aj ja by som si rád vystrelil v revíri na rozne vzdialenosti a pod roznymi uhlami-bohužial to nejde,prečo,vieme všetci.Takže neostáva nič iné len tá strelnica a vystrelit v teréne na škodnu vždy,ked je to čo len trochu možné.A napriek tomu ,že som zástanca menších až stredných ráží,tak Hornet jedine na škodnú-zver totiž nie je terč,ktorý ti bude stát tak,ako ho na strelnici postavíš,ten sa ti pred ranou nestočí,ako mne srnec na 9 metrov,ktorý bol absolutne v klude.Vyrušila ho prichádzajuca líška.Nič potom nepomože,žiadna vystrielanost,keby som strielal Hornetom,bol by som ho hladal neviem kolko.Takto ostal na nástrele.Preto Hornet iba na škodnú . ◄ reagovať
BLEIKER súhlasím s Tebou a aj s názorom že Hornetom sa nesmie loviť resp. je to nesprávny lov, ale.. Ja som netvrdil že JA osobne Hornet používam na lov inej zveri než škodnej. Ja len tvrdím že zmenou zákona by sa Hornet naozaj uplatnil pri love zveri ako srnčia a mláďatá ostatnej raticovej zveri, samozrejme na rozumnú vzdialenosť a rozvážnym( nie začiatočníkom ale už vystrieľaným ) strelcom. A práve tu je ten potenciál využitia Horneta inak než na škodnú. Samozrejme taká zmena zákona nie je platná takže je to v rovine úvah ale myslím že nie vymyslených ale potvrdených z praxe hlavne od najstarších poľovníkov ktorý už nie sú medzi nami. Ja nikoho nenabádam k tomu aby Horneta v tejto dobe s momentálne platnou legislatívou použil inak než je dovolené zákonom. Vždy ale budem tvrdiť to čo som už napísal vyššie alebo inokedy, za svojím názorom si stojím. Toľko k danej veci, mal som potrebu to raz a navždy vysvetliť ako som to myslel aby tu neboli pochybnosti o tom čo nie je pravda a aby ma niekto neprávom a bez dôkazov obviňoval že som pytliak len pre to že mám Horneta. Ak niekto z tohoto príspevku nepochopil to ako som to myslel tak nech túto stránku už nenavštevuje. Lovu a Lesu ZDAR! pozn. BLEIKER nič v zlom ale neporovnávaj strelnicu s lovom v teréne.. ◄ reagovať
LESLOV-nikto nepochybuje o tom ,že máš praktické skusenosti a si ako sa hovorí už vyzretý a ostrielaný.Ale práve takýmito vyjadreniami,že vystrielaný polovník vie využit tento kaliber a pod. tu vždy rozpútaš nezmyselnú diskusiu.Nechápem,k čomu je to dobré.Je to to isté ,ako keby si na nejakom dopravnom fore napísal,že skúsení a vyjazdení vodiči vedia využit potenciál trabanta a bezproblémov s ním jazdia na červenú s 2 promile alkoholu v krvi!že sa to dá,o tom tiež nikto nepochybuje,druhá vec je,že sa to prieči zdravému rozumu.Vystrielam ročne cca 700 rán 22LR,400 rán velká gula-strelnica a cca 50-60rán v teréne.Neviem,asi ešte nie som vystrielaný,lebo ja neviem využit potenciál Horneta na nič iné ako na škodnú,napriek tomu,že ho v skrini mám a určite ho nepredám. ◄ reagovať
neviete niekto, kde sa daju kupit do horneta taketo naboje, aky mam na obrazuku? ja ich nikde nemozem najst. dakujem
◄ reagovať
Naozaj neviem kde je problém. Ten dvojstrel bol kontrolný nástrel z jesene minulého roka. To zhasnutie zvere bolo skoro furt rovnaké. Dostreľovať túlavého psa (veľkosti vlčiaka) z troch metrov keď má prestrelený hrudník, tiež nie je kto vie čo. Ale už to neriešim. Už nie je doma, idem do inej ráže. :-) ◄ reagovať
ok odskusaj preco nie mne to zatial funguje v pohode je pravda ze liska sem tam nadskoci ale dalej ako 10-15 metrou zatial nesla tak nech nova hracka funguje lepsie ◄ reagovať
Jan 2222 a ten hornet ti prestal fungovat v tomto roku ak uvadzas ze si ho mal niekolko rokou a dvojstrel na 10 nebol problem ? Ak si mal to iste strelivo a tu istu zbran potom tu nieco nepasuje. Leda ze fakt tie lisky asi budu odolnejsie co je blud nie ? ◄ reagovať
Zdravicko pani osobne mam horneta ZKW a je to jedinecna zbran , nedam na nu dopustit ◄ reagovať
MG42-u mna máš BAN až do odvolania a mal by si ho ihned dostat od správcu diskusie.Ten sa nejako vyparil či čo... ◄ reagovať
tiež mam horneta ZWK465 rok vyrobi 1949 ale je vo vinikajucom stave teda aspon hlaven samozrejme že drobne upravy na nom treba zrenovovať pažbu atd skusenosť s lovom lišok s nim ešťe nemam kedže ho mam len chvilku ale strlba s nim je vinikajuca na lišky som predtym použival 223remington učina a presna zbran ale koža vyzerala večinou ako po rane z springfilda tak sa tešim ake to bude s hornetom. určiťe nebudem mocť strielať na take dialky ako s 223 ale tešim sa ◄ reagovať
a to sa deje len pri hornete? pri ostatnych kalibroch nie? nedava to zmysel. ◄ reagovať
Súhlasím so snipkom. Hornet sa správa presne tabuľkovo. Čiže je to o takmer 40kg živej váhy na vzdialenosť 100 metrov. Meraných 100 metrov. A komorovej rane samozrejme.Na ďalej treba uberať. Ak sa na to nehľadí prídu problémy.Všetky ulovené líšky boli na strane výstrelu minimálne poškodené. S kúpou jazdenky opatrne. Všetky hlavne na českých zbraniach sú poničené. Údajne to má na svedomí aj prach v českej munícii, tuším je to Sm-H.Ale až taký odborník nie som aby som to mohol spravne posúdiť. Fakt je že na novej CZ 527 po čase hlaveň nejak stmavla... Pýtať za ZKW 700 eur je neskutočná suma.Lebo toľko nestal ani nový s optikou. A nikdy nikto ho nevyčistil... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.