dnes je štvrtok,  19. marec 2026,  meniny má Jozef,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:53,  dnes západ slnka: 17:54
termovizia nocpix
ODIMON
Chyba! Skúste sa prihlásiť znova a skúste to ešte raz.

prebíjanie guľovnicového streliva - diskusia

autor: iboo
pridané: 7.1.2008 2:02
zobrazení: 77 402
hlasov: 3
vaše skúsenosti, postrehy,dosiahnuté výsledky,možnosti nákupu komponentov na Slovensku

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

BLEIKER
zekon-ahoj kamarát,vitaj spat v týchto pohnutých časoch,ked viacerí uvažujú o odchode... .Ale k téme-rado 100-21.08.-20:06nechcel som povodne reagovat,ale musím.Zmojho pohladu jeden absolutne výstižný komentár k danej téme,plne vystihujúci problematiku prebíjania.Je totiž niekolko dovodov,prečo chce niekto prebíjat.Na Slovensku najčastejší-ušetrit.Aj to je v poriadku,pokial sa jedná o športového strelca,ktorý potrebuje velké množstvo streliva na trening a kvalitu na pretek-ale to sem nepatrí.Potom sú takí,ktorí nakúpia prebíjacie komponenty-ako uvádzaš-pokial možno čo najlacnejšie,čosi prebijú,akosi to lieta,nič viac nemusím kupovat a ide sa polovat.Dalšou skupinou sú takí,čo síce toho vela nevystrielajú-čo je aj drvivá vačšina polovníkov u nás,takže by nemali ekonomický dovod prebíjat a oni napriek tomu nakúpia kvalitné vybavenie a prebíjajú-častokrát s maximálnou precíznostou-je to totiž ich koníček,únik z reality všedného dna relax navyše okorenený nutnostou íst to vyskúšat na strelnicu,ako to lieta.Niekto relaxuje v krčme,niekto za lisom.To,že to možno stojí viac ako tá krčma-je fakt,ale organizmus to vníma trochu inak.A manželka je určite tiež rada ked je chlap doma-když si chlap hrá,tak nezlobí!I ked to niečo stojí.Poslednou skupinou sú v očiach niektorých polovníkov divní ludia,čudáci?To sú tí,čo sa neuspokoja,ked im to z 3-5rán lieta na 100m do 3cm,ale sú to maximalisti a chcú z toho laufu vyžmýkat pomocou streliva nalaborovaného na svoju hlaven maximum.Prípadne zistia,že na 100m je to super,avšak na tých 300m a niektorí aj daleko viac-že MMasska-im to už tak nelieta a laboruje sa znova.No a ked už majú super rozptyl,možno zistia,že zasa ranivost a stop efekt nie su optimálne-a nové navážky na seba nenechajú dlho čakat.Avšak aj toto je uplne v poriadku,len prebíjanie nesmie plnit iba jednu jedinú funkciu pri výkone polovania-ušetrit.Na to tento "šport" nebol vyvinutý.
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 1-40 z 319
zbojnik1
Vkladám sem komentár od znameho...Zdravím,mám problém s kolísaním rýchlosti strely pri rovnakej prach. navážke. Plnil som 30-06 prachom RS52 /50grs/ a časť nábojov som osadil strelou SB .30 147grs FMJ a časť strelou .30 DM111 147grs. Pri strele SB boli rýchlosti v rozsahu 860 až 890,pri DM111 830 až 860. Jeden by povedal,že zle navážený prach,alebo vadná váha,ale v tej istý čas som robil aj patróny 8x57JS,rovnaký prach,miesto a váha a tam sa rozdiely pohybovali v jednotkách,od 760 do 770. Riešil niekto podobný problém,nielen v kolísaní rýchlosti pre jeden druh strely,ale aj anomáliu v rýchlostiach medzi dvoma váhovo a typovo rovnakými strelami? Len dodám,že puška je Enfield P17 a rýchlosti boli merané garmin-om.
zbojnik1
ahojte nemá niekto skúsenosti s prebijaním 6,5x57 chcel by som skúsiť prebíjať tento kaliber
sailormoon81
može byt lebo som chcel siery zo španielska, ale nedalo mi to vložit do košíka ani len lis alebo čokoľvek v suvislosti s prebíjaním v belgicku..
lorgarius
Reakcia na príspevok od sailormoon81, 20.10.2024 o 18:23
ahoj, nova legislativa sa prijmala v 2021, u nas rezonovala hlavne zakazom/obmedzenim pouzivania olovenych striel a brokov. nemyslim, ze tam bolo obmedzenie na predaj striel z jednej EU krajiny do druhej. mozno to ma nieco s povodom striel ? Grauwolf ma pri strelach z USA ako Hornady, Barnes, Sierra, Berger, poznamku ze tieto nemoze posielat mimo Nemecko. pri strelach vyrobenych v EU ci v Srbsku taketo upozornenie nema.
sailormoon81
neviete, je nejaká nová legislatíva ohľadom nákupu striel z iných kraján EU? Stretol som sa s tým, že nechcu posielat zo španielska, holandska, belgicka. V minulosti bez problému..
army9
Reakcia na príspevok od zbojnik1, 7.6.2023 o 8:36
Prebil som si 11,7g . Zatiaľ len pár kusov zveri ale som spokojný . Pri zásahu lopatky alebo inej kosti to dosť rozbíja , ale cez rebra je to v pohode . Odbeh bol minimálny .
zbojnik1
chlapi strieľate niekto hornady sst 308win ? neskúšali ste to prebíjať?
mmmmm
Reakcia na príspevok od alex31, 28.12.2022 o 19:27
alex: mas to v sprave.
alex31
Karol vopred ďakujem.
MMasska
Reakcia na príspevok od alex31, 28.12.2022 o 12:27
Niekde mam aj tabulku od sauer 202 len by mi to bolo treba pohladat. Ale ak si pamatam dobre tak twist na sauer 202 v diametri 8x68s je 1:11. Ak by ti bolo treba aj tabuľku tak to môžem zajtra pozrieť.
alex31
Zdravím vás priatelia,vedel by mi niekto poradiť aké je stúpanie drážky v kalibri 8x68s zbran Sauer202.Ďakujem.
zbojnik1
Reakcia na príspevok od zekon, 20.12.2022 o 17:25
vyskúšam aspoň budem vediet presnú dĺžku a otestujem aj ostatné strely ktoré mám...odtlačok je na začiatku strely ale o komori ako sa o ňu oprie inak je strela nedotknutá. po vytiahol som strely delaboračny kladivom o 3mm a už to funguje aspoň sa mi nestalo žeby ostala strela narazená na komoru.
zekon
Reakcia na príspevok od zbojnik1, 12.12.2022 o 8:56
pozeral som tú strelu a podľa mňa je to dlhé... ak je otlačok na strele znamená to, že sa to oprelo o drážky... ale to si vieš ľahko skúsiť ak rozrežeš na jednej nábojnici krček zasunieš do nej na kúsok strelu celé to vlož do komory a zavri záver potom opatrne vybi a zmeraj komplet dĺžku... minimálne z toho budeš vedieť aký max. OAL môžeš pre túto strelu použiť
Turbiak
Reakcia na príspevok od zbojnik1, 12.12.2022 o 8:56
zbojnik1 - čo je to za zbraň ? najskor by pomohlo upraviť vývodky zásobníka aby sa to nepriečilo - resp. chcelo by to presne vidieť na ktoré miesto to ,,udrie,, či na čelo komory hlavne alebo ešte predtým ...
zbojnik1
zdravím páni, potreboval by som poradiť mám nové strely sierra flat point a majú zahrdľovacie drážky tak som ich osadil do nábojnice pone sústrel slušny len pri rýchlo prebíjani sa mi vzpriečia pri vyberaní medzi komorou a zásobníkom. na strele ostane otlačené miesto kde narazila na hranu komory a ostala tam. skúsil som aj iný zásobník a nepomohlo robý to len v mojej puške ako by ste to riešili?
army9
Reakcia na príspevok od kobolpeter, 22.11.2022 o 10:19
Ja som kúpil sadu od LEE . Dokupiš matrice , nezabudnúť na quick trim na skracovanie nabojnic . Matrice odporučam celokalibračné trojdielna sada kde je aj zaškrcovacia . Taktiež kniha prebíjanie od Leitnera je výborná pomôcka. Všetko to má strobl . Ja som si spravil v 308mičke Hornady SST 180grs/11,7g a Lovex D073,6 42,9 grs . Zatiaľ spokojnosť .
xwolf
Jednoduchšie bude, keď zájdeš niekam do obchodu, napr. k Jedličkovi do Zelenča pri Trnave. Náradie má na sklade, detto komponenty. Poradí ti pri výbere, sám dlhé roky prebíja.
zbojnik1
ja nabíjam geco nábojnice s060 od lovexu 38grain a 10,7gram strela od nosleru balistic tip a federaly zápalky a maximálna spokojnosť tie strely sú výborne nerozbíjajú sú presne a ci strieľam na 200 alebo na 100 tak je tam minimálny rozdiel v balistike. par nábojov som dal kolegom poľovníkom a ani jeden nepovedal zle slovo najväčší kus ulovený bol jeleň ulovený na nejakých 140 m a prešiel 6 krokov mäso nebolo vôbec podliate aký vstrel taký vystrel. jediný problém je zohnať nosler strely v poslednej dobe
kobolpeter
pozdravujem. chcel by som začať prebíjať 308 win. nemám s tým absolútne žiadnu skúsenosť. bavíme sa o cca 300 nábojov ročne na poľovné účely. Chcel by som poprosiť o radu akú zostavu na prebíjanie kúpiť, software na výpočet, poprípade ak má niekto skúsenosti s konkrétnou kombináciou strely prachu nábojnice. ide mi o presnosť a samozrejme o účinnosť náboja. nechcem aby to robilo velký bordel so zverinou. Mám asi nejakých 100 nábojníc norma a nejaké geco aj rws.
miso243
Reakcia na príspevok od PETAJKO, 4.12.2021 o 21:20
§27(6)Držiteľ skupiny A, skupiny B, skupiny D alebo skupiny E zbrojného preukazu môže prebíjať strelivo alebo jeho jednotlivé časti do zbrane, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane.
PETAJKO
Zdravím vás kamaráti dnes som si prečítal novelu zákona č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach ktoré bolo prijaté 2.12.2021 a dosť ma zarazilo zistenie: 3) Zakázaným strelivom je c) vyrobené strelivo alebo upravené strelivo, ak nejde o dovolenú výrobu alebo dovolenú úpravu. Nerád by som rozširoval nepravdu ale čo vy na to? Okrem iného je tam zmenená časť aj o tom že nočné videnie (noktovízor) a termovízia už nie sú zakázanými časťami zbrane.
zbojnik1
Ďakujem tie tabuľky mám lenže prach s060 je napísaný iba pri type 8x57ir nie is tam je uz len s062 a neviem či môžem použiť navažky ktore sú uvedené pre typ IR
sinko
Reakcia na príspevok od zbojnik1, 1.12.2021 o 7:24
odkaz
zbojnik1
zdravím mohol by mi niekto pomocť chcem si prebiť 8x57is ale mám prach iba lovex s060 a neviem sa dopátrať k navážke iba a nemám ani program neviete mi poradiť? ďakujem
dede
Reakcia na príspevok od pepko28, 9.2.2020 o 22:07
Nakúpiť možeš odfyzicky zdatnejšieho...
pepko28
Zdravím, zvažujem že si začnem prebijat náboje chcem sa opýtať ci by ste my vedeli odporučiť kde sa dá dobre nakúpiť, dik
Huskyman
zdravíčko, aký prach a návažku by ste mi doporučili na strelu lapua mega 156 grain kal.6,5x55, cz550, ďakujem
baranovo
Poradil by mi niekto ohľadom prebíjania 45-70 gov? Mám pár otázok hlavne okolo prachu.
brdo
Nájdem niekoho okolo BB,ZV,LC , kto prebije 7mmRemMag, a 9,3x62, strely a nábojnice mám. Kontakt pošta.
mirosz
Nájdem niekoho kto prebije 8x75RS kontakt pošta ?
matko2403
Chlapi,na akú rýchlosť laborujete hornady GMX 180gr ??
stibak
Zdravím nájde sa tu niekto kto by vedel pozrieť nejaké dáta na Quick loade?ďakujem pošlem do spravi
bulldog5
Zdravím, ak by bol niekto z okolia NR, LV alebo PN ochotný predať nejaké vzorky prachov V540 a RS52 bol by som vďačný. Ďakujem
Huskyman
Zdravím poprosil by som link na kúpu celej sady na prebijanie, ďakujem
dickobraz
Zdravým všetkých prebíjačov.Kúpil som si guľovničku Sabatti rover 600 7,62x39 a rád by som si dal prebit iné strely ako dostupné 8g.Zaujaly ma príspevky od pepies.Rád by som sa s ním skontaktoval.Môj mail torro1953@gmail.com
stefan49
Reakcia na príspevok od LESLOV, 6.12.2014 o 21:42
...alebo prilis vela krat pouzite nabojnice...aj tie maju svoju zivotnost!
baranovo
Reakcia na príspevok od pepies, 30.8.2018 o 13:20
So zapalkami S&B som dosiahol najlepší rozptyl. Takže dalo by sa polemizovať či ich darovať niekomuale ak ano tak potom sa hlasim lebo ja som musel kúpiť cci pre nedostupnosť.
pepies
Reakcia na príspevok od patrickf, 27.8.2018 o 21:37
Pato so slusnejsich prachov určite RS50 a zapalky S&B daruj niekomu koho nemaš rad a kup si CCI alebo Federal.
patrickf
Zdravím. chcel by som začať prebíjať kaliber 9,3x62. Aktuálne mám kúpené strely TOG 16g, (v budúcnosti možno budem skúšať aj niečo ťažšie do 18,5g) Nábojnice mám Norma a RWS. Zápalky budú S&B no nie som si istý ktorý prach by som mal použiť. Môžete mi prosím napísať skúsenosti a rady? Ďakujem
Pepes33
Zdravím Vás, kúpil som Sako 85 M bavarian v 8x57JS, chcel by som začať prebíjať túto 8 čku, no potrebujem poradiť od čoho sa odpichnúť. Najprv chcem skúsiť prebiť strelu hammerhead 13 g. Nemohli by ste mi poradiť aký prach by bol ideálny pod ten hammerhead, pripadne aké strely s akými laboráciami prebíjate Vy?
Zobrazené 1-40 z 319

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.