iboo
BLEIKER, 22.8.2013 o 19:51 zekon-ahoj kamarát,vitaj spat v týchto pohnutých časoch,ked viacerí uvažujú o odchode... .Ale k téme-rado 100-21.08.-20:06nechcel som povodne reagovat,ale musím.Zmojho pohladu jeden absolutne výstižný komentár k danej téme,plne vystihujúci problematiku prebíjania.Je totiž niekolko dovodov,prečo chce niekto prebíjat.Na Slovensku najčastejší-ušetrit.Aj to je v poriadku,pokial sa jedná o športového strelca,ktorý potrebuje velké množstvo streliva na trening a kvalitu na pretek-ale to sem nepatrí.Potom sú takí,ktorí nakúpia prebíjacie komponenty-ako uvádzaš-pokial možno čo najlacnejšie,čosi prebijú,akosi to lieta,nič viac nemusím kupovat a ide sa polovat.Dalšou skupinou sú takí,čo síce toho vela nevystrielajú-čo je aj drvivá vačšina polovníkov u nás,takže by nemali ekonomický dovod prebíjat a oni napriek tomu nakúpia kvalitné vybavenie a prebíjajú-častokrát s maximálnou precíznostou-je to totiž ich koníček,únik z reality všedného dna relax navyše okorenený nutnostou íst to vyskúšat na strelnicu,ako to lieta.Niekto relaxuje v krčme,niekto za lisom.To,že to možno stojí viac ako tá krčma-je fakt,ale organizmus to vníma trochu inak.A manželka je určite tiež rada ked je chlap doma-když si chlap hrá,tak nezlobí!I ked to niečo stojí.Poslednou skupinou sú v očiach niektorých polovníkov divní ludia,čudáci?To sú tí,čo sa neuspokoja,ked im to z 3-5rán lieta na 100m do 3cm,ale sú to maximalisti a chcú z toho laufu vyžmýkat pomocou streliva nalaborovaného na svoju hlaven maximum.Prípadne zistia,že na 100m je to super,avšak na tých 300m a niektorí aj daleko viac-že MMasska-im to už tak nelieta a laboruje sa znova.No a ked už majú super rozptyl,možno zistia,že zasa ranivost a stop efekt nie su optimálne-a nové navážky na seba nenechajú dlho čakat.Avšak aj toto je uplne v poriadku,len prebíjanie nesmie plnit iba jednu jedinú funkciu pri výkone polovania-ušetrit.Na to tento "šport" nebol vyvinutý.
zbojnik1, 26.11.2025 o 10:55 Vkladám sem komentár od znameho...Zdravím,mám problém s kolísaním rýchlosti strely pri rovnakej prach. navážke. Plnil som 30-06 prachom RS52 /50grs/ a časť nábojov som osadil strelou SB .30 147grs FMJ a časť strelou .30 DM111 147grs. Pri strele SB boli rýchlosti v rozsahu 860 až 890,pri DM111 830 až 860. Jeden by povedal,že zle navážený prach,alebo vadná váha,ale v tej istý čas som robil aj patróny 8x57JS,rovnaký prach,miesto a váha a tam sa rozdiely pohybovali v jednotkách,od 760 do 770. Riešil niekto podobný problém,nielen v kolísaní rýchlosti pre jeden druh strely,ale aj anomáliu v rýchlostiach medzi dvoma váhovo a typovo rovnakými strelami? Len dodám,že puška je Enfield P17 a rýchlosti boli merané garmin-om. ◄ reagovať
zbojnik1, 9.6.2025 o 7:54 ahojte nemá niekto skúsenosti s prebijaním 6,5x57 chcel by som skúsiť prebíjať tento kaliber ◄ reagovať
sailormoon81, 21.10.2024 o 15:14 može byt lebo som chcel siery zo španielska, ale nedalo mi to vložit do košíka ani len lis alebo čokoľvek v suvislosti s prebíjaním v belgicku.. ◄ reagovať
lorgarius, 21.10.2024 o 8:58 Reakcia na príspevok od sailormoon81, 20.10.2024 o 18:23 :
ahoj, nova legislativa sa prijmala v 2021, u nas rezonovala hlavne zakazom/obmedzenim pouzivania olovenych striel a brokov. nemyslim, ze tam bolo obmedzenie na predaj striel z jednej EU krajiny do druhej. mozno to ma nieco s povodom striel ? Grauwolf ma pri strelach z USA ako Hornady, Barnes, Sierra, Berger, poznamku ze tieto nemoze posielat mimo Nemecko. pri strelach vyrobenych v EU ci v Srbsku taketo upozornenie nema. ◄ reagovať