Marco2204 mýliš sa dnešný mauser je totiž uplne iný ako na guľovniciach spred 60 rokov KONSTRUKCE M 03
Celková koncepce zbraně je založena na ověřených konstrukčních uzlech doplněných o některé výjimečné novinky, které výrazně zvyšují bezpečnost a pohodlí při ovládání zbraně. Kulovnice M 03 využívá klasický závěr typu Mauser, tedy válcový otočný odsuvný, ovšem vybavený šesti uzamykacími ozuby připravenými přenášet i nejvyšší zatížení nejvýkonnějších ráží určených k lovu těžké zvěře
Tu si počítaj viac
odkaz
Marco2204 kto ti povedal že rosslera musíš nastrelovať po výmene hlavne ??? Vieš čo je to Weaver ??? To asi na tom tvojom zhačku nemáš :-D Nuž tak si počítaj : Uzamykání závěru do hlavně a jeho výhody
1. Primární výhodou uzamykání závěru do hlavně je dosažení naprosto přesné závěrové vůle a eliminace jejího pozdějšího vzniku. To je velmi významný prvek, který má pozitivní vliv na přesnost střelby.
2. Další výhodou je vysoká pevnost uzamčení, kdy je síla výstřelu přenášena přímo z hlavně na závěr bez zprostředkovatele, tedy pouzdra závěru.
3. Tím, že pouzdro závěru nepřenáší žádné síly, je možná jeho výroba z lehkých slitin a tím je následně snížena hmotnost zbraně.
4. V neposlední řadě vzniká technická konstrukce umožňující snadnou a rychlou výměnu hlavní.
V čem bych viděl pozitiva možnosti výměny hlavně? Například v ekonomice, že mám prakticky dvě a více kulovnic v jedné a v praktičnosti, kdy používám stále jednu pažbu, na kterou jsem zvyklý, tedy s možností přesnější střelby než při používání dvou různých zbraní. Například moje osobní volba by padla na .243 Win. nebo ještě lépe 6,5 x 65 a k tomu druhou hlaveň 8 x 57 JS. Jednu z prvně jmenovaných ráží, kterou bych nazval jako "letní", bych používal především k lovu selat a srnčí zvěře, při využití skvělé balistiky k střelbě na dlouhé vzdálenosti, druhou 8 x 57 JS "zimní" k lovu vyspělejší zvěře černé a zvěře vysoké. Při kombinaci s montáží Weaver a dvou puškohledů, například pro léto stačí universální 2 - 9 x 42 a pro zimu 3 - 12 s objektivem 50 nebo lépe 56 mm, nevzniká ani nutnost nastřelování po výměně hlavní. Když ke každé hlavni použiji samostatný puškohled na montáži Weaver, mám nastřeleno vždy pro každou hlaveň a není nutno plýtvat náboji a časem na přestřelování při výměně hlavně. Výhodou je, že investici při pořízení další hlavně nebo hlavní je možné rozložit a dokoupit později.
Zbraň je dobře vyvážená a velmi příjemně padne do ruky. Vzhledem k nižší hmotnosti se také pohodlně nosí.
viac tu :
odkaz
PS verím Ti že nevieš prečo by 60 ročná zetka nemohla konkurovať rossleru !!! Ale Ty žial toho nevieš oveľa viac !