Zdravím Vás páni. Nedá mi pripojiť sa do diskusie, nakoľko som mal možnosť vyskúšať skutočne veľa druhov a typov značiek a možnosť porovnať aj výkon svietidiel. Každú chvíľu sa objaví niečo nové a výkonnejšie, začínalo to spájaním monočlánkov za sebou, potom kača lampou potom prišiel Nextorch 6-9, fénix 9-11, ultra-fire, olight 20-30, tiablo A9-10, wolf eyes atď. Veľa závisí od ceny a kvality a aj od výkonu /lumenov/, ale nie vždy svietidlo ktoré má viac lumenov aj ďalej do svieti. Momentálne čo je na trhu pre poľovníka najvýhodnejšie je podľa mňa wolf eyes x beam, nakoľko má dobrý výkon, zoom optika a možnosť dvoch farebných lediek. Z vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že na farebnú červenú alebo zelenú ledku, zver tak nereaguje ako keď zasvietite bielim svetlom, nakoľko tieto ledky fungujú na inej vlnovej dĺžke, ako biele svetlo.Zdôrazňujem farebnú ledku, nie farebné sklíčko/filter/, lebo zver nemá vyvinutý farbocit, takže vidí čierno-bielo a preto je úplne jedno aké máte sklíčko na bielom svetle. Samozrejme, že aj mne sa stáva, že keď zapnem zelenú alebo červenú ledku tak zver odskočí na pár metrov, ale za pár sekúnd je zver späť a potom si môžete skutočne prezerať aj celé stádo. Čo sa týka svietidiel s bielim svetlom v cenovej relácii od 60-100€ by som odporučil: Tank007 typ 736, Olight M21-X L2, Olight M22 Wariorr, Wolf-Eyes Defender-III XM-L2 CR, a s tých výkonnejších do 200€, Wolf Eyes Night Hunter XM-L U2, Olight M3X Triton XM-L2 a môj asi najobľúbenejší typ Wolf Eyes X-Beam White/Red alebo Wolf Eyes X-Beam White/Green. Ale možno o mesiac bude zasa niečo lepšie.