termovizia nocpix
dnes je pondelok,  15. december 2025,  meniny má Ivica,  spln: 5. december 2025,  dnes východ slnka: 07:35,  dnes západ slnka: 15:47
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Geco - a rozne druhy ich striel - diskusia

autor: off rado857
pridané: 21.11.2011 16:31

Strelivo Geco vaše postrehy a skúsenosti s praxe. Dakujem

počet zobrazení: 93 258
počet hlasov: 4
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

správca MMasska, 16.11.2015 o 23:09

Odpoveď na TikkaHunter, 16.11.2015 o 18:38 > Bol som oslovený aby som sa vyjadril aj ja, tak napíšem svoj názor: V prvom rade je veľká škoda že to strelec nepofotil. Namor676 to laicky napísal veľmi stručne a jasne, ja dám okolo toho trochu omáčky. Hneď po smrti sa zver začína rozkladať doslova niekoľko minút po zlyhaní životných funkcií. Po zástave srdca nastáva stav algor mortis, smrtiaci chlad. Telesná teplota klesne každú hodinu o 1,5 stupňa Celzia, kým nedosiahne vonkajšiu teplotu. Krvné škvrny v prvých okamihoch po smrti začne úradovať gravitácia. Regulovaná cirkulácia krvi sa zastaví. Kým väčšina pokožky ostane smrteľne bledá, ťažké červené krvinky sa presunú do tých častí tela, ktoré sú najbližšie k zemi.Výsledkom sú fialové škvrny v spodnej časti tela (napríklad zver leží na pravom boku ), známe ako livor mortis. V tele sa hromadí oxid uhličitý a krv sa stáva kyslejšou. To spôsobí, že bunkové steny prasknú a enzýmy sa začnú nekontrolovateľne uvoľňovať do tkanív. Čiže ak v svaloch už neprúdi krv, tak už klasický hematom nenastáva.Potom nastáva rigor mortis posmrtná stuhnutosť . Ja tvrdím, že to nenastalo pri ťahaní, ale to spôsobila strela. Prečo?: výsledkom je že zver bola durená a krv bola nahromadené v svaloch a po náraze guľky nastal balónový efekt hydrodynamicky tlak , čím viacej tekutín v svalových vláknach tým väčší. Preto aj po takejto rane zver ostala v ohni, doslova explodovala. Nastal hemoragicky efekt a krvných riečištiach a to bol následok aj smrti. Zjavné by to bolo aj na pľúcach Keby to bolo po ťahaní tak by sa hematom nenachádzal len po rebrách, ale aj na lopatkách, stehnách, chrbte proste všade tam kde sa dostala do styku s kamením a ťahanou plochou. Stalo by sa to ak by sa zver ťahala hneď po ulovení, ešte teplá a napumpovaná krvou. Toto čo sa stalo v tomto prípade je zhoda náhod, už som to sám pozoroval vo viacerých prípadoch. Preto napríklad v Afrike je zver tvrdšia na ranu lebo jej svalové vlákna neobsahujú toľko vody a hydrodynamicky efekt je o poznanie slabší. To len na vysvetlenie . Lovcovi želám Lovu zdar a nabudúce to foť všetko čo sa dá, ľahšie sa to potom objasňuje.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 23

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 269 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off zdenislav1, 26.2.2015 o 18:50

Geco teilmantel - Máte niekto skúsenosti so strelivo 7x57r Geco Teilmantel 10,7 g ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Daniel8, 19.2.2015 o 22:27

Zdravim Vas. Nejake nove skusenosti s plusom v 7x64?