No, nevím, zda kolegové, kteří vyjádřili negativní názor, zmíněný puškohled vůbec vlastní (nebo vlastnili), spíše je to takový názor "odhad" bez vlastní zkušenosti.. Já ho mám, takže si dovolím malé posouzení.
Kromě kulovnice, kterou využívám z 90% pro lov černé zvěře (zbylých 10% na srnčí, pokud si pro něj "potřebuju sáhnout" na větší vzdálenost než 100-130m), lovím s kulobrokem Uherský Brod v ráži 7x57R/16. Původně na něm byl puškohle Zeiss Jena 4x32, který mi absolutně nevyhovoval - malé zorné pole, malé zvětšení a osnova "tlusté Téčko", prostě pravý opak Meopty, kterou mám na kulovnici. Chtěla jsem tedy pochopitelně optiku novou a měla jsem na ni několik jasných požadavků:
1. variabl (jednak zvyk z Meopty, druhak si myslím, že je to lepší než pevné zvětšení)
2. maximálně x 50 (na kul. mám x 56 a to už mi na "štíhlý" Brod připadalo moc "dělo")
3. světelný bod
4. osnovu jako má Meopta, kterou mám na kul. tj. kříž a uprostřed tečka, která zůstává viditelná i při zhasnutém bodu
5. zadní ohnisková rovina, protože opravdu není příjemné mít při zvětšení např. 10x na srnci na vzdálenost třeba 150 metrů místo malé tečky tenisák :-)
Všechny tyto parametry splňoval Pentaflex (a tuším ještě nějaký Docter).
Jelikož s kulobrokem lovím z 99% pouze srnčí zvěř a lišky, tj. se jedná o lovy ráno, navečer, na sněhu, za měsíce, na šoulačce (zbylé cca 1% jsou naháňky), nebyla pro mě nezbytným požadavkem extrasuprová světelnost (jednak u nás černá zvěř pouze přechází v době řepek a kukuřic - jsme převážně polní honitba - druhak jak už jsem uvedla na tyto lovy chodím s kulovnicí) a hlavně se mi nechtělo dávat za optiku několik desítek tisíc.
Pentaflex Cazorla 2,5-10x50 PI jsem zakoupila v září roku 2012, nastřelen byl na tři rány (přičemž ta třetí byla víceméně pro ověření, že druhá nebyla náhoda :-) a od té doby drží nástřel BEZ nutnosti korekce, a to vozím zbraň "volně loženou" na sedačce auta a jezdím po "vytlučených polňačkách". Nejsem žádným extrémním střelcem, lovím s kulobrokem okolo 10ti kusů ročně (srnčí, liška, výjimečně černá), vzdálenost od cca 20ti kroků (liška brokem) po cca 120 metrů (srnec letos).
Co se týče mých dosavadních zkušeností s touto optikou. Zorné pole je dostačující (ve 100 metrech 3,29 až 12,73), bod je příjemný a neoslňující (bohatě postačuje stupeň 1 nebo 2), obraz ostrý. Někomu nemusí vyhovovat tzv. autofokus (nemá klasické doostřování jako např. Meopta, ale jen dioptr.korekci). Už na cca 20-30 kroků při zvětšení 2,5 lze v pohodě lovit na naháňce aniž by byl puškohled "plný prasete" (ikdyž, toto nemohu objektivně posoudit, jelikož jsem ulovila pouze tři selata cca 35kg, z toho dvě stála a třetí šlo spíše rychlým krokem nebo pomalejším klusem, takže nevím, jak by to vypadalo, kdyby šlo o šedesátikilového lončáka v trysku :-) Co se týče světelnosti, tak přestože jsem neočekávala zázraky, tak ani tady není Pentaflex žádným šmejdem, mám s ním uloveny dva kusy černé (poprvé jsem šla na lišku a podruhé jsem neměla patrony do kulovnice, tak jsem musela s KB), lončačku na vzdálenost lehce přes 100m (dva dny po úplňku, měsíc za mraky, solidní viditelnost) a 15kg sele na cca 80m (čtyři dny před úplňkem, na vnadišti stín stromů, poměrně "mizerná" viditelnost).
Podtrženo a sečteno, za ty peníze je puškohled nad očekávání, takže záleží, za jakých podmínek budete převážně lovit. Pokud potřebujete optiku na lov hlavně v noci za nízké viditelnosti, asi bych doporučila spíše nějakou "dražší" značku (Zeiss, Docter, Swaro..) Pokud však budete lovit podobně jako já, tj. za "běžné" viditelnosti, rána, večery, sníh atd atd.. pak není důvod puškohledu nevěřit. Dobrou volbu a Lovu zdar.