Bady vidím, že v tom Faktory arms sú ozaj „odborníci“. Čo veta to nezmysel. „Francjozefovská posedlost velkými puškohledy s okulárem 50/56 ikdyž je to přežitek, který nemá žádné fyzikální
opodstatnění“. Potom majú medzery vo fyzike aj optike, s čím ísť potom v noci na diviaky, podľa nich zoberieš puškohľad 4x20 na vzduchovku, potom uvidíš akurát veľké .....vieš čo. Neviem ako je to v Čechách, ale náš zákon hovorí, že pri love v noci na diviaky, okrem iného, musíš mať dostatočne výkonnú optiku. „220/223 R sa prakticky k lovu nepoužívají „ - najviac používané kalibre na lov srnčej a škodnej, výborná balistika aj na dlhé vzdialenosti.
Ten tvoj 7,62x39 v súčasnosti zákon zakazuje používať na raticovú (sparkatu) zver aspoň tu na Slovensku, aj keď viem, že sa používa a ešte s vojenským celoplášťom a viem si predstaviť to množstvo postrieľanej a nedohľadanej raticovej zveri.
Ospravedlňujem sa, že som odbočil od témy, ale nedalo mi nereagovať.
Súhlasím s danielom, podhľad v podstate nemá zmysel. Zásada je, že os puškohľadu má byť čo najbližšie k osi hlavni. Poľujem niekoľko desiatok rokov, moja skúsenosť z mladších dôb, keď som strieľal podhľadom, puškohľad mi rozbil obočie a hneď bola aj farba.HE,HE. Zamierenie cez puškohľad je presnejšie. Nemusíš mať obavu, že podstrelíš. U väčšiny kalibrov pretína zámerná teda os puškohľadu dráhu strely vo vzdialenosti 25 až 35m.(napr.W308-35m) u teba konkrétne 7,62x39 pri nastrelení na 100m ,8g strela os puškohľadu 4,5 cm od osi hlavne úsťová rýchlosť okolo 700m/s sa bude strela križovať so zámernou vo vzdialenosti cca 32 m. Zriedkavo sa dostaneš ku zveri bližšie ako 30m.