Garmin Astro 220 s obojkem DC 30 a mám i obojek DC 40 používám na barváře asi čtvrtou sezonu.Bez toho,abych neměl zaplý obojek,spárovaný s přijímačem,nabitý obojek a náhradní tužkové baterky,tak dohledávku(po česky dosled)nezačínám.Má praxe s dosahem je taková,že signál může přestat být opravdu i po 500m,kdy ho vyruší terenní vlna,např.kopec,kdy pes přeběhne přes tento kopec do doliny,kdy přijdu na poslední místo kde byl signál (vrchol kopce) a kdy pes je třeba 3-4km v dolině, kdy z kopce dolů do doliny je otevřený prostor,tak v pohodě signál naběhne. I kdyby pes přeběhl přes dvě doliny,kdy mi GPS ukazuje poslední bod,tak stačí vyjít na některý z kopců a signál určitě opět naběhne.Já nevím, proč to tu furt řešíte. Za tu dobu jste GPS mohli mít 20x doma a pracovat s ním. Ostatně, Lesnickaluka,který nemá problémy s výcvikem GPS Astro 220 u něho v kopcích uspěšně používá. Není problém mu napsat a třeba se o své zkušenosti podělí.Tyto názory,že GPS kazí psa,že se pes kvůli GPS nevrací, atd. už jsem taky někde slyšel.Takže na jednu stranu chceme,aby pes vytrvale stavil kus, tzn.několi hodin (i den) od vůce vzdálený x km a na druhé straně se má pes vracet???Ne,má zůstat u kusu,stavit a GPS jako pomocník mi hodně zkrátí hledání psa,kde zrovna kus staví a ne abych x hodin běhal po kopcích a poslouchal,jestli brechá tam nebo tam.Ten názor byl i takový,že už to není taková romantika,jak kdysi,kdy i půl dne takto psa hledali,zatímco pes se zbytečně u kusu vysiloval,respektive jsou dny,kdy dělám i dvě dohledávky za den, další den ráno znova, kdy pes za pár dní po sobě udělá 5-7 dohledávek a má toho plné zuby,kdy GPSkou jeho nehledáním zkrátím čas.Navíc se zkracuje čas dohledávky i pro mě z důvodu potřeby taky někdy pracovat:-))Takže nešpekulujte a GPS, dnes Astro 320 kupte,určitě se vám investice během sezony vrátí.