Chiko 4.5.2025 o 14:50
Toto je taká typická polovná latina. Faktom ale je, že nejestvuje "dobrý alebo zlý" kaliber existuje iba "uvážlivý alebo neuvážlivý / nevyzretý" strelec / poľovník. Sám som prešiel vývojom od 7x57R cez .308 win ( v ktorom som skúšal hádam 30 rôznych striel a laborácií) následne som šiel na 8x57 JS a následne som sa aspoň ja "otočil" a začal používať kalibre z "lepších poľovných časov" čiže som presedlal na 9,3x72R a 9,5x57 M. Sch. momentálne poškulujem po 6,5x52R alebo 6,5x54M.Sch. Pointa ja v tom,že keď som s 9,3 alebo 9,5 začínal tak sa mi všetci smiali, pretože tieto kalibre nespĺňajú hento a tamto (mimochodom poľujem v zmiešanom revíri s výskytom takmer všetkej zvery) a čuduj sa svete, nezaznamenal som žiaden chybný kus, ani len dohladavku dlhšiu ako 30m.
Píšem to preto, pretože azda podstatnejšie ako kaliber je dokonalá znalosť revíru. Ak máš dokonalú znalosť, tak aj s neštandardnými kalibrami ktoré "nemajú" balistiku dokážeš veľké veci..
A posledná vec, Poľovník je pre mňa ten kto sa dokáže k zvery priblížiť na polovnú vzdialenosť a jedným presným zásahom ju odloviť. Poľovník nie je ten kto na 200 či 300 m strieľa zver, toto je lovec..a tu je veľký rozdiel..