Jelsovec, ja som o zajacovi tu napísal celé traktáty. Aj na
odkaz. Bolo by na dobrú knihu. Také výskumy, ako uvádzaš z tej Myslivosti, som čítal veľa. Ale čítal som aj výskum, pod vedením p. Niedoby, ktorý na poľovačke 4.11.2000 zistil 50 % rujnosť u zajaca. Podobne všetci odborníci sa zhodnú na honcovaní zajacov už od novembra. Nikto však nevie odpovedať na otázku, keď tvrdí, že zajačica vrhá 1 – 2 za rok, prečo ich jedna vrhá v januári a druhá až v júni. Alebo tá istá raz v I. a druhýkrát v VI. Ja to vidím v odklade pre maródku po poľovačkách od 1.11. do 15. /31./ 1. Ak by sa teda zajac nelovil, všetky zajačice by sa honcovali naraz v priebehu dvoch týždňov. T.j. – podľa Niedobu od 24.10. do 7.11. Druhýkrát o 42 dní po vrhoch mláďat. Superfetácia v prírode neexistuje. Ale zaujímavý je aj dôvod, prečo sa informácie o letnom rozmnožovaní zajacov zverejňujú. Aby sa odobrili jesenné poľovačky honcujúcich sa a gravidných zajačíc. Teda že jesenné honcovanie zajačíc je nezodpovedné, že zajačiky im pomrznú a podobné hlúposti. A verejnosť to hltá aj s navijákom. Nie každý to však zhltne. Mnohí sa zamyslia nad tým, prečo Stvoriteľ tak diskriminuje zajaca, že mu nechá pomrznúť prvé a najkvalitnejšie mláďatá. A zistí, že to nie pravda. Ale overiť si to môžeme každý – choďme po revíri, aj so psami, od polovice januára do konca zimy a hľadajme pomrznuté zajačiky, ich stopy a dajme to na sklo. Budeme mať vlastné dôkazy. Nemusíme čakať na výskumníkov. Ja som už dávno navrhol dobu lovu od 1.7. do 30.9. Je to medzireprodukčná doba a zodpovedá všetkým normám zootechnickým, etickým, morálnym, ... Veľké poľovačky sú na vidieku spoločenskou udalosťou. Ale prečo by sa nemohli konať od 1.7. do 30.9.? Na záver. Nepoznám živočícha v prírode, ktorý by sa páril 8 mesiacov v kalendárnom roku – od 1.11. do 30.6. Teda aj v treskúcej zime, aj v rozpálenom lete. Ak sa to stáva /aj ja som našiel ešte mokré zajačiky v máji/, je to neštandardné a je preto za tým aj nejaký neštandardný, negatívny faktor. U zajaca je to nezootechnická doba lovu. Žneme skôr, ako zasejeme.