Vazeni niekedy zasnem ked citam niektore vyplody.V prvom rade ak niekto,kto je zaciatocnik nerozumie co je svetelnost objektivu,kompenzacia expozicie,histogram,ISO,priorita clony a vobec fotenie v manuali,tak zrkadlovka ala Canon EOS alebo Nikon s dobrym objektivom je pre neho vyhodene peniaze.
Zaciatocnikom doporucujem,zacat studovat a prejst kvalitnym kompaktom s moznostou manual rezimu,kde sa nauci vyuzivat horeuvedene parametre.
Poniektori tu zatracujete spickovy kompakt Canon G12.Neviete o com hovorite.Je to fotoaparat s horcikovym telom (ziadny plastak) s ktorym sa za malo muziky da zahrat vela.Ano ochrana pred prachom neni jeho silna stranka ale neni to neriesitelna vec.
Dalsie dobre kompakty s podobnymi crevami ako G12 su G11,S95,S90 (ten je skutocne do vrecka s vykonom G12ky,ma F2.0 objektiv),od Panasonicu LX5 (s dobrou svetelnostou F2.0 az F3.3) alebo Leica.Ostatne je ausus.
Ked sa bavime o canon G12/S90 s vynikajucou citlivostou (ISO3200 a v low light s mensim rozlisenim az 12800,pretoze je tam velky CCD cip).Citlivost znamena menej sumu.
Dalej ultrazoomy,kazdy by mal vediet ze so zoomom pada svetelnost objektivu (podla toho aky je kvalitny objektiv).Potom treba citlivy senzor.Cim vacsi senzor tym citlivejsi (aspon min. 1.1/7,alebo APS-C v zrkadlach ala EOS 60/50D atd.) Kto si kupi lacne zrkadlo Canon 1000D tak verte mi ze s G12kou urobim lepsie foto.Ak zrkladlo od Canonu tak dvoj (semi-profi),alebo jedno cislicovy (profi) EOS.
Zver zacina spravidla vychadzat s bliziacim sa serom,cize dalsi dovod preco citlive fotoaparaty so svetelnymi objektivmi a ziadnym ultrazoomom.Este dodam moji favoriti G12 a S95 maju HD video s HDMI,ktore sice nejde zoomovat pocas nahravania,ale je na to riesenie,ktore vyzaduje trosku pocitacvych znalosti.Dufam,ze som aspon niekomu pomohol pri rozhodovani.