borat54, takúto zovšeobecňujúcu terminologii si neosvojuj. Dvoják je dvoják a kozlica je kozlica. A žiadna dvojáková kozlica ani guľová dvojka neexistujú. Vyzerá to, že za chvíľu tu bude poriadny babylon. Pokiaľ budeš poľovať aj klasickými individuálnymi spôsobmi (postriežka, posliedka), ani jeden z týchto dvoch porovnávaných druhov guľových zbraní (dvojhlavňovka/poloautomat) nie je na to optimálny (aj keď použitelný). Sú to zbrane skôr vhodné na spoločné - nadhánkové poľovačky. Ale ak by si sa mal rozhodovať práve medzi nimi, najdôležitejším kritériom je tvoja osobná preferencia, či inklinuješ ku klasike, alebo si “trendy”. Z hľadiska úžitkového sú tie rozdiely nepodstatné. Váha? Hlúposť. Mám v trezore semiauto Remington Woodmaster, ktorý je sice o nejakých 10-15 dkg ťažší od Benelli Argo, ale od hviezdneho taliana je môj dvoják zase o desať deka ľahší. A môj troják je od Benelliho ťažší len o 5 dkg. Povedz mi, čo sú toto za rozdiely pre priemerne stavaného chlapa? Na vláčenie na týždňovej poľovačke v horách sú predsa určené iné zbrane. Presnosť opakovanej rany? U dvojhlavňovky je daná sústrelom a poloautomaty rozptylom vynikať nemôžu principiálne. Jedna rana naviac u poloautomatu? Kto netrafí dvoma ranami, aj tá tretia mu bude asi na nič. Nedaj sa ošaliť rečami o 10-ranových zásobníkoch, poľovnícka legislatíva je v tomto jednoznačná (max. 1+2). Pokiaľ nemáš vo vrecku pre poloautomat predom naládované ďalšie zásobníky, ver tomu, že dvojhlavňovú zlamovačku prebiješ skôr. A ak započítaš aj ten tretí náboj do komory poloautomatu, tak podstatne skôr. A ak si náboje prebíjaš, budeš ušetrený od hľadania vystrelených nábojníc štvornožky. A ešte niečo. Neber vážne rady od ľudí, ktorí sa ukájajú nad oku a duši lahodiacimi obrázkami a nikdy nevlastnili žiadnu zo zbraní, ktoré ospevujú. Ku kalibru: hocičo od 7 po 9mm s úsťovou energiou 4-5kJ a váhe a konštrukcii strely primeranými úsťovými rýchlosťami. Ako už bolo povedané, nie je až tak dôležité, či to bude 7 alebo 8mm, ale vhodne volená konštrukcia strely.