Soson, tiež Ťa pozdravujem.
Samozrejme aj guľou sa dá naučiť streliť na bežiacu zver, ale nie na bežiacu, či preskakujúcu kunu lesnú po konároch, alebo letiaceho jariabka či holuba a pod. Myslím, že s veľkorážnou guľovnicou nebudeme strieľať na takúto zver ani keď sedí. A keď áno, aký to má význam? Je tá zverina potom kuchynsky upotrebiteľná? Alebo je vhodná na preparáciu? Asi ťažko. Keď som potreboval pre manželku líščí kožuch, tak som zákonite musel tiež strieľať takou flintou a kalibrom, aby poškodenie kožušiny bolo čím najmenšie. Keď som potreboval kožušinu podarovať, alebo predať, detto. P.s- blaser, ja mám tiež brokovú kozlicu, ale túto môžem najefektívnejšie využiť pri spoločných, resp. hosťovacích poľovačkách najmä na drobnú zver, resp. na kačice, čo ale nechodím a preto je nevyužitá. Na tie spôsoby poľovačiek, ako som už dolunižšie uviedol, je pre mňa najzaujmavejší a najuniverzálnejší guľobrok. P.s- ak mi niekto povie, že najlepšie auto je Mercedes, Audi, BMW atď atď a mám si kúpiť diesel, je to v poriadku, po stránke kvality má pravdu. Lenže ja celý rok chodím 95% len do mesta, ktoré je 1,5km od môjho bydliska a všade je nejaká dopravná značka a len 5% percent chodím na diaľkové trasy. Čiže ja si musím kúpiť také auto, ktoré mne plne vyhovuje a ktoré mňa uspokojí. Čiže nebudem kupovať veľké a priestranné auto, prioritne určené na niečo iné a naviac diesel len preto, že to auto je kvalitné, alebo aby som sa“ukázal“. Je, o tom nepochybujem. Myslím ale, že každý si najlepšie rozumie sám sebe a kúpi si to, čo mu najlepšie vyhovuje. A niečo podobné je aj so zbraňami. Celkovo určite netreba kupovať haraburdy, ale guľobrok nie je haraburda a nikdy ani nebude. V Čechách je to takpovediac“ národná zbraň“, tak ako v Nemecku je takpovediac“ národnou“ zbraňou trojak. P.s- inak súčasný trend je naozaj taký, že isté skupiny preferujú radšej dobrú sólo guľovnicu a dobrú brokovú kozlicu. Nemám a ani nemôžem mať výhrady proti takémuto stanovisku, pokiaľ to týmto ľudom vyhovuje a tieto zbrane zmysluplne využijú pri tých spôsoboch poľovačiek, kde sú tieto zbrane nezastupiteľné.