Zdravím všetkých lovuzdaristov!!!
Neviem či tu bola niekedy takáto téma, ale chem sa spýtať všetkých Vás, či už niekdo zažil niečo podobné, čo momentálne zažívam ja...
Jedná sa o situáciu, ktorá je pre poľovníka skoro ako čierna nočná mora....."neviem sa do ničoho trafiť".....troška tak laicky povedané, ale vystihuje to aktuálnu situáciu.
1./prípad.......diviak pri splne, jasne ho vidím, strielam z pevnej pozíciie, zbraň je 100% nastrelená, kotrola strelby deň po sústrel 3 výstrelov do 5 cm na 100 m.....
2./prípad.......líška pred 5 dńami, malorážka nastrelená na 50 m, perfektná viditeľnosť, bezvetrie, líšku vábim, prichádza na ostro cca na 25m.....strielam míňam, kontrolná strelba pred aj po.....bez chyby.
3./prípad......líška, včerajší klinec......sedím na lavičke pri remízke, ideálny čas na líšku, mierny vetrík, krížny cezo mňa, nastavený tak že líška by sa mala ukázať presne proti mne, proti vetríku..........tak sa aj stalo........brokovnica v pleci........líška začala troška obchádzať od remízky, strielam cca na 45-50 m..........nachádzal nástrel bez farby....idem po stopách líšky cca 50m bez farby...........nasraný na celý svet a na seba.....odchádzam domov.
Všetky udalosti v priebehu mesiaca!
Ako ďalej...?
No gratulujem k osobnej výhre :D čo si ulovil ?? daj aj fotky :D Lovu zdar. ◄ reagovať
Zdravím všetkých - KONEĆNE PRELOMENÉ - DNEŠNÝM DŇOM DÚFAM, ŽE SKONČILA čIERNA SÉRIA NEÚSPECHOV. Všetkým čo mi držali palce ĎAKUJEM LESU A LOVU ZDAR ! viď úlovky sr,čr ◄ reagovať
Edu som rád že sme sa pochopili. A k tomu alkoholu, ja ešte nevlastním zbran aby som na polovačkách nemohol piť alkohol. a k môjmu veku .... no ktory mladistvy ešte neochutnal?? (zakazane ovocie chuti najlepšie) :D ◄ reagovať
Ešte ti jednu vec poradím, nesústreďuj sa len na ten výstrel a to potiahnutie spúšte. Treba len na zvera mieriť/ alebo ťahať podľa toho či je v pohybe alebo stojí, a tú spúšť len podvedome potiahnuť ,keď už si myslíš že je ten kríž v najpeknejšej pozícii na jeho tele. Vôbec nemysli na ten výstrel, spúšť potiahni len ako hovorím ,,podvedome". Najviac chýb pri strhnutí rany je v tom, že buď sa hovorovo ,,človek bojí výstrelu" alebo chce už už potiahnuť, a myslí len na tú spúšť, kedy to cvakne. U hodne ľudí sa stáva, že mu človek dá do rúk zbraň, nech si strelí ( majiteľ zbrane sám vie že mu náboj do komory nedal - ale strelec to nevie,) a je na tom človeku vidiet že pri potiahnutí, už ako keby sám sa bránil tomu spetnému rázu ( pritom zbraň ale nestrelila), dúfam že vieš čo mám na mysli? Takto sme to robievali niektorým, aby sa odnaučili sa zbrani báť, alebo výstrelu. ◄ reagovať
kubik856 ale mňa vôbec nenapadlo , že myslíš alkohol .Ba skúr naopak som to vylúčil. Alkohol sa na poľovačke požívať nesmie . Tak som sa dmnieval ,že si mal na mysli nealko . ◄ reagovať
Risoss, dovolim si napisa svoj postreh. Ako byvaly sportovy strelec a terajsi polovnik viem, ze pri strelbe je velmi dolezity postup. Ja mam strelbu nacvicenu resp vydrilovanu do urcitych faz, je dobre mat v hlave vzdy tzv checklist a pamat na dodrzania vsetkych postup. Domnievam sa, ze pri tebe moze byt problem s dychanim a naslednym strhnutim strely. Je samozrejme, ze pri cieleni na zivy polovny terc sa kazdemu strelcovi rozbucha srdce, zvysi tep, znervozni (aj ked jedna "len" o lisku). Neviem povedat ze toto je na 100% tvoj problem, ale uz som sa s tym stretol a po konzultacii sa nasledne vysledky lovu zmenili. Tatkiez si skus nastavit na spusti volu, ktora ti umozni stlacat spustovy mechanizmus plynule a pri malom odpore vies, ze uz vide rana. Je toho viac, nechcem vsak rozvadzat cely postup samotnej strelby, nie je to vsak len to pevnej pozici..skus sa zamerat na toto :-) Opisal si 3 situacia s inou puskou, kde tvrdis o 100% poziciach a nastrelenej zbrani, chyba bude teda vies kde ... Ak mas otazky, kludne kontaktuj. Lovu zdar! ◄ reagovať
Orol, ďakujem. Včera večer som mal dve lisíce, cca do 100 m, obydve som si vymieril a púštal, vzhľadom k tomu, že boli aj dosť ďaleko a bol aj celkom silný vetrík a mal som so sebou malorážku. LaL zdar! ◄ reagovať
Risoss, začne sa dariť, len musíš byť v nefalšovanom priateľstve s bohmi, prírodou a zvieratmi a nesmieš si ich pohnevať. Ako som už písal, nabudúce keď uvidíš zver, nestrieľaj, len hodne - hodne rozmýšľaj. Nad všetkým. Mieriť na zver môžeš, ale potom zver nechaj odísť v pokoji. Urob tak aspoň raz, dvakrát. Po tomto budeš mať znovu pevnú ruku a presnú mušku. LaL zdar. ◄ reagovať
Edu ale prekrútil si to :D ja som myslel menej piť (Alkohol, lebo z vlastnej skusenosti mavam po nom triašku) a ty zase viac piť (triaška z dehydratácie tzn. nedostatok tekutín.) ◄ reagovať
Risoss, nemyslím si, že by sa diskusia posúvala iným smerom. Ono totižto všetko so všetkým súvisí a preto treba hľadať príčiny neúspechu streľby celkovo :-)) D osobne poznám priateľa, ktorý keď si dobre zatentuje, po celý deň sa mu darí vo všetkom a strieľa ako mladý boh. A zas naopak, keď si nezatentuje je mrzutý, bez nálady, nedarí sa mu cez deň nič a iba zbytočne búcha. Netrafí ani vráta a nieto ešte zver. Čiže treba vyskúšať aj tento recept:-)) ◄ reagovať
Rissos podľa mňa to bola skôr zhoda náhod. Rozptyl brokového zhluku na 50 metrov je už tri metre. Ak si strieľal 4,5mm broky tak líška bez problémov vojde do krytia. A za šera aj mierenie cez šínu klame. Tou malorážkou si strieľal na 25 metrov ale mohlo to biť aj niečo menej. Podľa mňa si ju podstrelil. Ja som tak zfušoval mačku. Len tak vyletela do vzduchu a ušla. Vystrel na toho diviaka si strhol. Ak strieľaš cez deň v pohode presne na terč tak si určite spravil dáku chybu pri výstrele. Takže z toho nemaj vôbec nočnú moru. Na líšku strieľaj brokom do 35m ďalej radšej z tou malorážkou. Tak nech sa Ti darí. ◄ reagovať
Edu 11.58. Nepíšem, že som sa na vojne naučil, ja som tam už maturoval zo streľby. To je rozdiel. Hoci aj tam pred finále sme vystrieľali cca po 5000 nábojov. Strieľali sme asi 3 mesiace, každý pacovný deň. ◄ reagovať