dnes je nedeľa,  5. apríl 2026,  meniny má Miroslava,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:18,  dnes západ slnka: 19:19
termovizia nocpix
ODIMON

Porovnávanie 30-06Sprg. alebo 8X57JS alebo 7x64 - diskusia

autor: swdtiger
pridané: 20.12.2010 19:45
zobrazení: 50 001
hlasov: 1

Svagor si zastava osmicku a ja sprngfilda.on striela hornady a ja normi.napiste mi prosim Vas nazor na tieto dva kalibre a ktory je podla Vas lepsi

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

lovec84
Ja mam sauer highland v 30-06 co vazi 2,7kg a hlaven 51 cm a v pohode. Ten kto sa boji spätneho razu nech si doma lepi letadielka a netrepe sa do hory. Tato tema sa tu opakuje do okola X krat. Do 6000 J to nie su kopance len jemne pohladenie. :-)
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 1-40 z 334
lovec84
Príspevok presunutý z diskusie Názor a zkušenosti s ráží 30-06 sprg. (autor: Danek3).
Ja mam sauer highland v 30-06 co vazi 2,7kg a hlaven 51 cm a v pohode. Ten kto sa boji spätneho razu nech si doma lepi letadielka a netrepe sa do hory. Tato tema sa tu opakuje do okola X krat. Do 6000 J to nie su kopance len jemne pohladenie. :-)
laik
Raz som tu už citoval priateľa - profesionála : "Neznám špatné zbraně, jenom špatné strelce" /R.J. ČR/. V histórií poľovníctva sa na SK nastrieľalo kvantum všetkej zveri, čo sme tu mali a bolo to s kalibrami, aj bez optiky, nad ktorými teraz ohrňame nos. V r. 1973 som si kúpil, ako študent 30-06. Nikdy v živote ma nesklamal. Ale úprimne poviem, že veľmi veľa priateľov s kalibrami 7x57 a pod. mali väčšie úspechy ako ja. Oni nepoznali ten ich problém pri love, ktorý my stále hľadáme. My hľadáme nedostatky kalibrov, nie u seba.
lanus
Patrac22 - I keď som s ohľadom na skladbu lovenej zvery "zarytý 308-kár" tak pri kombinácii vysoká+diviačia+ťažký terén by som radšej siahol po Springfielde .
Edu
Príspevok presunutý z diskusie Aký kaliber ??? (autor: Edu).
dusab neajko nechápem pojem vyššia ranivosť a menšie poškodenie diviny . Nejako mi to nejde do hromady :-D Čiže čím je menej poškodená divina tým sa zvyšuje ranivosť ? Či ???Lanus 8x57 JS je kaliber 8,2 mm . Kladivového efektu z 9,3 kalibru som už tiež videl dosť ako zver odchádzala a kladivo nejako neprišlo . Všetko záleží od konkrétneho zásahu a tiež od streliva . Osobne trvám na tom ,že medzi 8x57 JS a 7x64 poľovník v účinku na zver nespozná rozdiel . Môžeme tu hladať malichernosti a virtuálne slovné hrátky ,ale sú to len keci.
kovospol
Len moje skusenosti 7x64 asi naj vo vsetkom 30-06 hlucna bomba 8x57 malorazka s tazkym zvukom
fanda
Osobně bych taky ze zmiňovaných určitě volil 7x64 perfektní vyvážená ráže s relativně dobrou balistikou a ještě příjemným střílením s dostatečnou rezervou výkonu pro všechnu u nás běhající zvěř. Měl jsem všechny zmiňované a i mnohé jiné a tahle ráže mě nejvíce přirostla k srdci společně s 6,5x55SE. Podotýkám, že s 30 06 jsem lovil bez mála 15let v CZ550.
MAX2
Príspevok presunutý z diskusie Názor a zkušenosti s ráží 30-06 sprg. (autor: Danek3).
Poľoval som s 8x57 JS a teraz mám 30-06 CZ 550. Nevnímam absolútne žiadny rozdiel v spätnom ráze.Spätný ráz zbrane pri poľovačke taktiež vôbec nevnímam takže pre mňa osobne je to nepodstatná záležitosť. Nastreľujem si zbrane sám a niekedy aj zaťovu 7x64, ale ani medzi týmito kalibrami som jednoducho nezaregistroval rozdiel. Boli časy, keď som chcel aj ja guľobrok a aj som si ho kúpil v kalibri 7x57/12, ale skončil s osudom ako píše steyr. Ak by som kupoval 30-06, tak guľobrok určite nie...
lovec84
Nie som síce zástanca streliva SB ale nosler partition od nich je tiež dosť slušné strelivo a aj cena tam neni zlá.
libor1
Sako hammerhead 11,7g alebo Superhammerhead tie však dosť podlievajú na menších kusoch :)
marcelo
Topolecka : Mám spomínanú 557 v 30-06 je to šikovná flinta dávam to toho Sako tiež spokojnosť ale keby som sa ešte raz rozhodoval tak by som si ju asi 2x nekúpil :)
stevie_y
Príspevok presunutý z diskusie Aky kaliber zbrane si kupit (autor: mucko).
Po rane na komoru sa podla mojich skusenosti neda povedat ze zver ostane v ohni. Mam strelenych asi 40ks raticovej zvery mimo vysokej. Pri diviakovi mi po komorovej rane ostal v ohni 1ks a to som trafil srdce. POkial to bol priestrel pluc, zver bola vzdy do 100m od nastrelu co je pre mna OK, aspon pohladaju psy. Ale vascinou striekame na poliach a zver ostava zhasnuta tak cca 5m na kraji lesa. Dalsi dolezity faktor je ci je zver sama alebo viac kusov, lebo tie zdrave kusy tahaju ten streleny a ten ich nasleduje pokial vladze. Vtedy moze byt aj dohladavka obtiaznejsia a tiez sledovanie znacenia zasahu je komplikovanejsie. Dnes som ulovil muflonku po komorovej rane na cca 170m 7x64 SB 11,2g SPCE a ostala v ohni. Ale to je skor vynimka ako pravidlo. Podla mojich skusenosti je 11,2g SPCE do 7x64 velmi dobre strelivo a po rane na komoru zver dobre farbi a rychlo ju najdes.
fatran
zdraví Vás fatran poľujem vo Veľkej Fatre v ťažkom horskom teréne riskovať ranu na krk pri hocijakom kuse raticovej zveri je nemyslitelné lebo ked mi odskočí zver postrieľaná na krk tak prejde toľko že nemám šancu ju nájsť preto strieľam na komoru aby jej chytilo pľúca ked sa zver nemôže nadýchnuť daleko neodbehne a pes si aspoň zopakuje dohľadávku.mám 308 win 13g oryx alebo vulkán od normy.strelivo dobre prestreľuje ešte sa mi nestalo aby som zver neprestrelil dobre po ňom farbí. môj názor mieriť len na komoru na krk hlavu len v prípadoch ked musíš dostreľovať!!!!
msabi
Iboo ja ta teda nepoznam ale kam ty na tie bludy chodis zakon ti prikazuje z cim mas strielat a ako toto nieje divoky zapad tu su dane pravidla len by si mal viac studovat a potom pisat
remington223
po 7x64 mu to odbieha na 150metrov?to je nejaka polovnicka latina?tie kalibre ktore uvadzaš su všetky dobre len musiš byť dobry strelec.prajem ti veľa polovnych zažitkov.Lovu zdar
mibe74
Príspevok presunutý z diskusie 7x64 x 30-06 (autor: flinta).
orol-zjavne si nepochopil, co som chcel povedat. dakto place, ze 6,5x55 SE kope a chce kaliber, ktory by nekopal....takemu len vzduchovku, alebo malorazku do ruky. Ja nikoho nepresviedcam, aby lovil lisky s 9,3x74R-je na kazdom, aky kaliber si vyberie. Len ma sere to, ze dakoho furt kope zbran. kukni si videa v afrike, jak cernoch, ktory je suchy jak spageta striela s 416 rigby-neplace, nema urvate plece a nelezi na zemi s prerazenou klucnou kostou...mam 375H&H a je to pohodicka strielanie. kto riesi kopanie medzi 30-06 a 7x64 je podla mna hlupak...
lovecccc
Príspevok presunutý z diskusie 8x57JS (autor: Skorcik30-06).
hmm? no 100cm je asi trocha moc ? nie ??
motaq
odkaz tu je to pekne vysvetlene....str. 31. dlzka hlavne tak ako pisal belsom na spatny raz nema priamy vplyv, ovplyvnuje ho vsak vaha zbrane a ta sa pri zmene dlzky hlavne zmenit moze.... a tym co nemaju problem so spatnym razom, ani ja ho nemam ani pri kalibry 9,3x62...strelit s tym dokazem a aj trafim, ale preco by som mal strielat s niecim s cim sa mi nestriela pohodlne...mal som springfield a presiel som na 7x64, striela sa mi pohodlnejsie a pohodlie strelby ma vlyv na jej presnost...
kohut64
Osobne mám 22 rokov ČZ 537 Grand lux v kalibri 7 x 64, s ktorou som ulovil rel. veľa zveri a tak, myslím, môžem tento kaliber hodnotiť. K Vašej dileme : čo sa týka kalibru, nie som a priori proti americkému vojenskému kalibru 30-06 Springfield., ale ak chcete guľovnicu prevažne na poľovačku do našich štandardných podmienok (vysoká, diviačia,dančia a srnčia), tradičný nemecký kaliber Brenneke vyvinutý špeciálne pre poľovné zbrane, u nás známy ako "7 x 64" je ideálny. Ak sa však rozhodnete pre Springfield - treba počítať s citeľne väčším spätným rázom zbrane. Práve toto Vám, ako nevystrieľanému, bude (aspoň zo začiatku) robiť isté problémy. Prajem šťastnú ruku a dobré oko pri výbere.
sumcar
Príspevok presunutý z diskusie kaliber 8x57 jrs (autor: lubik18).
skoda ze sa neda dat like, na par prispevkov od Blasera by som ich urcite dal, hlavne na ten s tym S Balom .
Eriann
8x57 JS znamena, ze bol zvacseny priemer strely, ak sa nemylim na 8,22mm (znalejsi veci nech ma opravia), takze JS znamena Jagd - Stark teda polovnicky-silny.A 8x57 IS je vlastne to iste co aj JS, len niekedy sa takto oznacuje pismenom I-infateria (pechota) kedze sa tusim pouzival aj na vojenske ucely.8x57 JRS je naboj prakticky totozny s nabojom 8x57JS iba ze urceny do zlamovacich zbrani, to R-znamena rand-okraj. Ak sa mylim tak ma kludne opravte, ale tak nejak som si to zapamatal este z kandidatskych cias, ked som sa pripravoval na skusky z polovnictva.
tazzi007
10 let jsem měl kulovnici 7x64 a myslel jsem že nemůže být nic lepšího. Letos jsem koupil 8x57IS a zatím jsem mile překvapen a maximálně spokojen. Srnčí po ráně zůstává v ohni, zvěřina je nepoškozená. U 7x64 mi zvěř odcházela a špatně značila. V okolí zásahu byla zvěřina poškozena podlitinami. To se mi nyní nestává.
kohut64
V podstate sa dá súhlasiť s Jágrom68. Môj názor je nasledovný: nie som z princípu proti vojenským kalibrom, ale ak chcete guľovnicu prevažne na poľovačku prikláňam sa na stranu tradičného nemeckého poľovníckeho kalibru Brenneke (u nás známy ako 7 x 64 ).
Blaser300VM
Tak si teda kup 8x68, daj do nej KJG a kde ini koncia s Tvojou 8x57, tam budes zacinat Ty. :o)) Ale ako nahrada za jednotnu strelu na spolocne je ta 8x57 naozaj dobra. Aj balistiku ma podobnu s S-balom, aspon sa nepomylis.
tajfi
Radšej si kúp niečo lepšie. Samohybku ,,Zuzanu".. Tam kde končí 8x68 , tam začína ona a keď do nej naláduješ trieštivé strely , padne na 30km celé stádo... Toto je to práve pre novodobých polovníkov.
8x57zalaba
podla mojich skúsenustí 8x57JS nepoškoduje tak divinu, do pohonu 100%né, ale nie sú najvhodnejšie na väčšie vzdialenosti, optimélne cca 180m. no ale 30-06 na daleko urobí svoje. ja strielam GECO
pepies
Mal som okrem iných oba kalibre ale rozhodol som sa pre 8x57JS. :o)
Ravanelli
Horár92 - to je ten problém čo trápi väčšinu začínajúcich poľovníkov. No treba asi vyberať zo širšej základne kalibrov. Je viacero kníh ktoré pojednávajú o vhodnosti tom či onom kalibri. Je pravda, že spomenuté kalibre (30-06, 8x57 JS, 7x64, 308 win, 270 win možno aj 9,3x62) sú jedny z najuniverzálnejších. Ale to je na hodne dlhú debatu. A ako aj v iných veciach každý chváli svoje a dostať "správnu odpoveď" je nadlho. Ani jedným s tých kalibrov nespravíš zásadnú chybu. Za pár rokov keď už budeš mať skúsenosti doplníš si ešte buď menší alebo silnejší kaliber. Veľa robí aj strelivo a tréning. Na ktorí dnešný začínajúci poľovníci zabúdajú. Ja som mal s 22LR odstrieľané cez 5 000 nábojov keď som začal veľkou guľou.
gunar
sniper7x57- ...500ks nabojov... tajga... 150m... a polkilova plechovka...dobre dobre a sup pod studenu sprchu... to je teda nozaj "umenie" a este treba dodat ze ten co nema zh cz a sell-bel tak len spekuluje a nevie strielat noočak
rozryt
A aký je rozdiel medzi 8x57 JRS, 8x57 JS, 8x57 RS a tazzi007 píše o kalibri 8x57 IS ???
ANDELIK
A js alebo is jedno a to iste
dede
Borza 222 - toto je klasika, čo si tu predviedol ( napísal ), keď dôjdu argumenty. Okrem rozboru fotiek oponenta MMasska si zabudol vo svojom príspevku spomenúť pravopis a diakritiku. Doplň aj to !Radšej si mohol ostať pritom čo vieš odkaz
borza222
Znie to úchylne, za dverami tvojej izby to vyzera úchylne a aj 200 ťažkých kusov ročne znie úchylne.
MMasska
borza222 mozno to bude zniet uchylne ale ja si vediem presne zaznami a ked je to mozne tak aj dokumentaciu a ked sa da tak aj filmovi zaznam po zasahu a znakovanie a potom devastacne a smrtelne zranenia zveri. dokumentoval som to pre viacej ludi aj pre spolocnosti a musim ti povedat ze mne zasa velmi malo zveri ostane v ohni ak to uz nieje rana oko ucho atlas netajim sa tym ze mam rad taketo rany ale 95% komorovych ran ako si uz pisal pri dospelej velkej zvery zver po zasahu odbehne neostane na mieste mozno mas zazracnu pusku ked tebe presne tolko ostava lezat v ohni hned po vystrele ale moje statisticke poznamky vykazuju toto. proste ta zver po komorovej rane odbehne aj ked jej zlames obe ppredne nohy a roztrelis srdce aj tak odskoci kym upadne do soku je to mozno len 20 m ale aj tak odbehne. to su fakty s 200ks rocne a nie fikcia ako to tu opisujes.
borza222
Pre mňa je ťažký kus - dospelý kus jelenej alebo diviačej zveri. Na túto tému sa dá samozrejme dlho polemizovať, ale nemám záujem. Poľujem v revíri kde sa striela cca 60 kusuv zveri prevažne jelenej a diviačej plus vo zvernici a odstrel vykonávame dvaja. Kolega používa 30-06 Spgr. a 8x57 JRS a ja 8x57 JS, strely RWS ID. Zásadne nestrielame na hlavu ani na krk. Nevediem si presné záznamy ale ako som už povedal cca 95% zveri pozásahu zostáva na mieste. A pán MMAsska 95% alebo väčšina znamená že sú tam aj výnimky.
urssus
Zdravím. V prvom rade by som zvážil kúpu guľobroku :) S rážou 30-06 poľujem pár rokov a mám s ňou veľmi dobré skúsenosti. Má dobrú balistiku, spätný ráz je ešte prijateľný pri mojej postave, veľký výber streliva čo sa týka výrobcov, gramáží, typov striel, je vhodný aj v prípade keby si rozmýšľal nad prebíjaním. Podľa môjho názoru má výborné účinky na zver, mne osobne zatial skoro všetko zostalo na nástrele, len v pár prípadoch zver odbehla do 30m. Ale to bolo spôsobené umietnením zásahu, nie rážou. Dlho som používal strelivo Norma Vulkan 11,7gr. a po tomto strelive zver padala výborne. Problém bol, že dosť znehodnocovalo zverinu, podlievalo. Teraz som prešiel na RWS Uni classic 13 gr. Mám s ňou strelené zatiaľ len jedno jelienča, ale s výsledkom som veľmi spokojný. Dierka dnu, dierka von, veľa farby a ostalo na nástrele. Bolo trafené na pľúca. Poškodenie diviny minimálne. Dúfam, že som aspoň trochu pomohol.
Elo
Ja tiež prispejem svojou troškou do mlyna. S kal. 30.06 poľujem 12 rokov, takže určité skúsenosti mám. V prvom rade musiš zvážiť, akú zver máte v revíri, kde chceš s týmto kalibrom poľovať. Tento kaliber je vhodný na ťažšiu zver, jelenia, diviačia, muflónia, prípadne dančia, menej vhodný na srnčiu zver. Ako písal kolega urssus, je to kaliber s veľmi dobrou balistikou, výbornou ranivosťou a veľmi širokým sortimentom striel. Ja mám v tomto kalibri 2 zbrane, guľovnicu CZ 550 a GB kozlicu Brno 502.10. Vystriedal som v tomto kalibri niekoľko druhov streliva, Normu Vulkan 11,7 g, Normu Accubond 11,7 g, Sellier Bellot so strelou PTS 11,7 g a momentálne strieľam tiež Sellier Bellot ale so strelou Nosler Partition 11,7 g. Vulkan od Normy bol výborný, dobrá ranivosť aj farbenie, tak isto aj Accubond, ale cenovo patrí norma medzi drahšie strelivo, PTS od S&B výborná presnosť, aj ranivosť - ale je to mäkká strela, často sa pri zásahu kosti trieštila a spôsobovala veľké podliatiny a poškodenie zveriny, pri srnčej zveri niekedy dosť brutálne. Momentálne po ročnom používaní NSR (Nosler Partition) od S&B zatiaľ spokojnosť, oproti PTS výrazne menšie podliatiny a poškodenie zveriny, dobrá ranivosť aj farbenie, väčšina zveri - hlavne diviačej na nástrele. Čo sa týka spätného rázu, pre niekoho je Springfield strašiak, kanón - no vôbec sa toho netreba báť. Samozrejme, nie je to malorážka, pušku si treba opreť do pleca, ja mám na obidvoch zbraniach pryžové bodky, som na ten kaliber zvyknutý a spätný ráz pri výstrele už vôbec nevnímam. Dôležitý je tvar pažby, správna dĺžka pažby a hlavne správne a vždy rovnaké zakladanie zbrane do pleca. A guľobrok v tejto ráži využívam počas celej zimnej sezóny a hlavne na spoločné poľovačky. Toľko moje skúsenosti.
dusab
Zalezi z coho bude chlapec strielat. Jednoranova zlamovacka 8x57JRS bude kopat zrejme viac ako 30-06 v gulobroku... Ale zasa az taky rozdiel to nebude. Mozno niekto caka, ze to bude nieco podobne ako 223rem a 8x57. To ani nahodou. Ked kupujes gulobrok tak radsej s R-kovym nabojom.
mibe74
ale neboj sa, kope to normalne, kazda puska kope a 30-06 ta neodhodi, lebo potom by ju nik nemal nie :-D gulobrok mne osobne je na 2 veci, kup opakovacku a mas vystarane. ci 8x57, alebo 30-06 je jedno-pokial nestrielas na velke dialky, tak je to naozaj jedno, oba kalibre su dobre a do 30-06 je neskutocne siroky vyber streliva. 8x57 je tiez dost dobry kaliber. Pokial volis medzi tymi dvomi, je jedno, aky si vyberies-oba su velmi dobre, ovela dolezitejsie je, aby ti puska sedela v pleci...
rado100
Ak s 30-06 vystrelíš na strelnici 30-40 nábojov tak to budeš v pleci trochu cítiť no ak budeš v lese loviť jeleňa tak tú jednu ranu ani neucítiš. Kopance začínajú až pri podstatne razantnejších kalibroch, ktoré ty na našu zver určite nebudeš používať. Kaliber 30-06 bol pôvodne vojenský náboj tak si predstav vychudnutého, hladného, 60 kilového vojaka vo vojne ktorí denne vystrelil kopu týchto nábojov a nijako mu to neublížilo. Netreba sa toho obávať 30-06 je výborný kaliber, ale ako tu už odznelo do guľabroku radšej erkový náboj.
lovec84
Brblos ja viem na aké rýchlosti laboruje norma ale tých 3600 J čo má strela plno postačuje na všetku našu zver. Aj keď norma má 3900 J. Ja používam strelivo RWS ale keď som si kupoval pušku tak nebolo na sklade strelivo od federalu so strelou nosler partition tak som skúsil od SB a musím povedať že nebolo vôbec zlé. Čo sa týka presnosti a aj účinku na zver.
Zobrazené 1-40 z 334

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.