"Páni" spolupoľovníci! Najprv poznámočku - len chrapúň dokáže urážať, dehonestovať a nič neprinášať pre poľovníctvo. A len inteligent dokáže vecne diskutovať a upozorňovať na nedostatky predkladaním dôkazov, teoretických úvah a pri všetkej úcte k spoludiskutujúcim. Zaraťe sa, kde chcete. Ja sa k chrapúňom neradím. A preto predkladám dôkazy a zrelé úvahy. Ktoré môže každý buď akceptovať, alebo nie. Veď je DEMOKRACIA. Aj v poľovníctve. Tak poďme na to.Maroš17. Poznám zákon, ale sledujem aj výskum. Pomocou časopisov, ktoré odoberám. Ale nepotrebujem ani výskum. Už som niekoľkokrát predložil otázku, ako zabezpečiť prikrmovanie repou a silážou za mrazivého počasia v revíri? Už v tomto je zákon protirečivý. Výskum zistil a medializoval, že obilniny spôsobojú acidózu a úhyn. Napriek tomu zákon nariaďuje prikrmovanie nimi. Čo z toho vyplýva? Zákon nie je v poriadku. Je chorý, panelákový. V mojom "revíri" by som ho rozhodne prerobil. Každý sa oháňa zákonom. A kto ho robí - Papuánci? My si ho robíme a na základe skúseností. Musí byť preto odborný - aby slúžil nám a zveri, nie my a zver zákonu. K tomu krmivu, hlavne dužinatému - ním možno kŕmiť vo vyhriatej maštali kravy, kone, nie zver v premrznutom revíri. Dobre čítaj, čo ti radí Orol. Ale hlavne premýšľaj. To ti radím zase ja. Gotrek. Ešte si nepočul o náraste diviačej populácie? Ani tomu neveríš? Ja by som ti to aj dokázal svedkami a výkazmi o našej srnčej, ale nestojíš mi za to. Ani nikto z vyrývačov. Max2. Názor, že zver v zime trpí a hladuje, preto ju treba prikrmovať, je tak diletantný, že poľovník by ho z pusinky nemal ani vypustiť. Na to je jednoduchý a nevyvrátiteľný dôkaz - soby v Arktíde. Keby Laponec mal prikrmovať svojich 5000 sobov len 1 kg pšenice denne, potreboval by na týždeň jeden kamión pšenice. Kde by na to, chudák, vzal? A čo 3 milóny voľne žijúcich sobov na severovýchode Kanady? Živia sa iba chudobným lišajníkom sobím pri, ktorý kopytami dolujú spod metrovej vrstvy snehu v mrazoch pri -50°C. Aj gravidné sobice. Sob má hmotnosť 100 - 120 kg, čiže je čosi medzi srncom a jeleňom. A losy na severe Škandinávie - veď keby mali severskí poľovníci prikrmovať, tak musia postaviť diaľnicu, aby mohli kamiónmi voziť pre ne seno a pšenicu. Tak aký strach o našu zver? Celkom neopodstatnený. Demagogický. Ochranári by si tiež mali v tomto poopraviť názor. Ja by som im poradil, keď im ide o zimnú selekciu zveri - nech podporujú prikrmovanie, a najmä pšenicou.Veď na acidózu sa mrazoch zveri lepšie a skôr hynie, ako na štandardnú, domácu stravu. Treba sledovať časopisy, kde sú aj fotograficky zdokumentované uhynulé kusy zveri v zime, ale pitvou je dokázané, že zver bola vo vynikajúcej kondícii, ale v bachore a črevách mala plno nestrávenej pšenice, jačmeňa,... Edu. Streliť 18 kilové srnča v revíri, kde ostatné majú ešte viac, nie je odsúdeniahodný, ale zootechnicky špicový. Dokonalý. Čo sa potom malo odstreliť podľa plánu lovu srnčiat? Podľa teba. A k odčervovaniu. Vyšiel k tomu zaujímavý článok v časopise Myslivost č. 12/2010, na str. 18. Napísali ho piati veterinárni odborníci. Chcem upozorniť len na jednu vetu: "Česká republika je v odčervovaní výnimkou v EÚ. Ostatné štáty voľne žijúcu zver neliečia" Koniec citátu. Asi nevedia o nás. Pripomínam, že v Nemecku divinu z odčervovanej zveri spaľujú v kafilériách. Stačí?