dnes je sobota,  21. marec 2026,  meniny má Blahoslav,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:49,  dnes západ slnka: 17:57
termovizia nocpix
ODIMON

brlohárenie -norovanie za pomoci spov - diskusia

autor: rastob
pridané: 16.11.2010 11:21
zobrazení: 11 681
hlasov: 1

Máte niekto skúsenosti s brlohárením s foxteriérmi, alebo welshteriérmi? Nie sú tieto plemená príliš vysoké na brlohárenie? Práve sa totiž rozhodujem pre plemeno, s ktorým by som mohol norovať, chodiť na dviaky a prípadne spraviť aj jesenné skúšky, a norovanie je dôležitou vecou v našom poľnom revíri. V poslednej dobe mám pocit, že foxíci a welši sú akýsi prerastení a už sa snáď do nory ani nedajú, preto by som rád počul vaše skúsenosti. Ako som spomínal, na jar si chcem kúpiť šteniatko brlohára, páčia sa mi foxíci, aj welši, a preto si zháňam informácie, ktoré plemeno by splnilo moje predpoklady. Ak pracujete aj s iným plemenom teriéra, ktorý noruje, durí diviaky a zvládne priniesť bažanta, poradte mi prosím.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Zobrazené 1-40 z 47
650525
Pokiaľ mám dobré info patrí to Oko SPZ Nitra!
Perazzi
V Nitre je otvorený zrekonštruovaný Brloh pod lubkou... Informácie o tréningoch sa zisťujú na nitrianskej komore zavolaj si tam a zisti si presne info
laraPemiko
zdravím všetkých, hladám možnosť vyskúšať svoju mladú jazvečíčku v umelom brlohu. Problém je že nemám líšku a umelý brloh. Viete mi poradiť kto by bol ochotný pomôcť? Rád sa finančne odmením.Ďakujem
HORNADY
Norovanie líšok s jagterierom - Zdravím! Chcem sa opýtať či už niekto mal skúsenosti s jagterierom,ktorý nechce vyjsť s liscej nory? Sučka má 6 rokov a doteraz s ňou nebol problém až minulý rok nám to začala robiť,že ostáva v nore aj keď tam nič nie je dlhé hodiny niekedy vylezie až na večer. Poraďte čo by sa snou dalo robiť. Dakujem
hamr
Zdravím,u nás síce máme bažantov dokopy 6 (šesť),takže na prinášanie sa pes nechytá,len na plašenie a vystavovanie.Ale norovanie a durenie diviakov bezproblémové, (ak máte aspoň základný kurz psieho jazyka-určite sa dohovoríte a porozumiete si...).Ešte k tým bažantom: exportovaná fenka z môjho vrhu "H" do Francúzska vo veku 1,5 roka sama začala aportovať sluky(samo že strelené).Je trošku menšieho vzrastu,pri spodnej hranici štandardu-preto tie sluky a nie bažanty.Áno, je to borderterierka.Áno,každá líška si svoj chvost chváli...., a najbližší vrh je naplánovaný na máj 2013.
vlastimidurcik
Ja by som Rasťovi poradil takto : Vyber si plemeno ktoré Ti lahodí oku a potom sa zaujímaj o chovné stanice, kde sa intenzívne venujú poľovnej upotrebiteľnosti podľa tvojej predstavy. Je potrebné vidieť jedince, alebo rodičov v teréne a nie len výsledky zo skúšok. Potom si určite vyberieš správne a budeš spokojný. Samozrejme ostatné záleží na tebe, ako zhodnotíš vlohy psíka ( fenky ) ktorého si vyberieš a ktoré je potom potrebné rozvíjať. Lukáš (exc 125 ) je síce mladý chalan, ale videl som jeho jedince v praxi a viem aj referencie zo súťaží. Lukáš ide správnou a poctivou cestou !! Nerád sa vyjadrujem k iným plemenám, lebo aj moje srdiečko k niečomu inklinuje viacej a k nejakému plemenu menej. Nedaj sa oklamať množiteľom !! Prax je najpodstatnejšia !!! Prajem šťastnú ruku pri výbere plemena a jedinca :-)
sovo51
Chlapi a čo Border terrier ?? Čo hovoríte na toto plemeno ??
pavian
jeges, ten ktorý sa ešte vlezie do brlohu, to je najpodstatnejšie ;) Aj s tou tvrdohlavosťou som sa pobavil, neexistuje tvrdohlavý pes, len málo motivovaný, tvrdohlavý je majitel psa ;)
exc125
tabulku s msblt najdeš na klubovej stranke.
exc125
tu istu robotu sparvi napr bedlinkton terier,je pravda že patík má kradšiu mordu a tak mu ostava jedine chvat na hlavu alebo hrdlo.
Leon
je to jenom názor ale podívej se co mají doma chlapy co se věnují norování né že jednou za čas vytáhnou psa ze cvingru a pustí ho do nory a také bych se rozhodoval podle typu revíru třeba u nás to je samá skála tak že málo kde se dá kopat tak nemáš šanci psum pomoct
exc125
ano aj patík je super ale je to zasa len názor.
Leon
když chceš na norování tak patíka je tam game i mozek i jagoš je dobrej ale jak řekl jeden majitel bohužel někdy je jeho lovecká vášen větší jak kapacita jeho mozku a to pak bývá dlouhé kopání a nebo dlouhé čekání na návrat
yegi
:-)
exc125
však otom pišem asi sme sa nepochopili :-)
yegi
tak potom musíš vedieť,že tvrdohlavosť u nich nie je o nič väčšia, ako u iných psov, pokial sú dobre vedení...
exc125
yegi ani jedneho nemal som potrebu ich odchovavat ale mal som jagoše trenujeme s jagošmi dokonca s pánom antalíkom a aj v prírode norujem s jagošmi a momentálne mám doma dvoch :-) čisto na robotu.
yegi
exc125, a koľkože si odchoval jagošov?jeges,pokial to nehorí, počkaj, chod na zopár tréningov v brlohárení,pár skúšok, a niečo ťa chytí za srdce...inú radu ti dať neviem
exc125
ako vravim 100 ludí 100 chutí a jagoš tvrdohlavý no zaleží na tebe aky bude a na povahe psa
Hunter243
Tvrdohlavosť určite nie ako u jazvečíka. Prečo JGT? Jasné, že každý má svoju predstavu a chváli si svoje, ja len preto, že sme mali troch jagošov a boli to bojovníci, no a povahovo perfektne ovládaný. Ak by si to chcel iba na to norovanie, nie aj na diviačiu zver, tak odporúčajú vyberať najmenšieho z vrhu, nemám to potvrdené, ale tak mi raz radili. Inak naši nemali problém do nory. A jednoznačne som bral ako lichôtku na JGT...
jeges
ako som už písal s brlohármi nemám skúsenosti a jagoš neni troška ;tvrdohlavý;
exc125
hunter prečo jednoznačne jagoš ?
exc125
welsh tak isto ako jagoš ti spravi všetko od brlohu po aport zaleží natom čo sa ti páči ,mám šteniatka welshov . odkaz
Hunter243
Jednoznačne Jagoško, ani neváhaj!
jeges
Ja by som psa ako duriča nevyužíval vôbec u nás sa diviak objaví len cez leto a aj to v 200ha poli kukurice.
wincester
Ak uvažuješ o terierovi ,ktory by splňal funkciu brlohara a zaroveň i funciu duriča, tak uvažuješ dobre.Ja vlastním welša a z brlohom nemal žiadny problem za 26.sekund urobil chvat na lišku no bohužial papula-papula tak skončil ako čktič v 2.cene.Okrem toho má absolvované DS.-durické skúšky v 1. cene,a Fsmp.-tiež v 1.-cene.
jeges
Poprosím Vás o radu aké plemeno psa by vyhovovalo najviac čisto len na brlohovanie, možno sem tam na niaku dohladávku. polujem v polnom revíry. S brlohármi nemam skoro ziadne skusenosti. ZA rady Dakujem
rastob
Tá návšteva kynologického podujatia s teriérmi je dobrý tip, práve tento víkend sú tak 40 km odtiaľto duričské skúšky, možno ma tam zaujme nejaký psík a povypytujem sa na chovateľov. Len pre zaujímavosť, kde nájdem informácie o tohtoročných medzinárodných brlohárkach? myslím ako dopadli, aké plemená boli, atď?
barbar111
Skúšky BL na umelých brlohoch ukážu len čiastočne, čo v psovi je. Nie každý pes ktorý získal CACITa dokáže aj v prírode rovnako dobre brlohovať. Chováme foxterierov hrubosrstých 13 rokov a jagoša máme posledných 5 rokov, niet veľkých rozdielov v inteligencii, temperamente, výkonnosti. Súhlasim s kolegami, že človek je ten kto dokáže vytiahnuť priemerného psa na výslenie a excelentného utopiť pod čiernu zem, záleži na prístupe, času venovanom psovi. Odporúčam navštíviť miestne skúšky nielen v BL ale aj napr. v súčasnosti konané SD a čo sa týka medzinárodných BL tak všetkých teriérov nielen fox a jagoš aby rastob získal rozhľad. Rastob, všetko čo spomínaš vo svojom príspevku Ti dá každý teriér, záleži čo dáš Ty teriérovi.
xchipsy
Tak já mám zkušenosti s norováním s jagem (zásadně nesouhlasím se Zigi9 že jsou to "debilové od narození" - je to vždy o tom, co tomu psovi dáš a jak se mu věnuješ, magor se dá "udělat" z každého psa, debil je v takovém případě spíš majitel, ne pes!),byl to bezkonkurenční pes,začal v necelém roce jezevcem a ještě ve 12ti letech jezevce dávil (lišky ani nepočítám,pokud mu včas neutekla ven,šel okamžitě do kontaktu). Na prasata byl jednička,opět ve 12ti letech vlezl do hustého vysokého ostružiní a po jednom cca po 5ti minutách vytlačil 6 větších prasat.. Nyní máme fenu bordera,jako dvouletá už má 5 jezevců a 1 lišku.Je pravda že dospívají později,vidím to i podle stylu práce,ještě loni jezevce pouze hlásila a těsně doléhala,letos už si troufá na kontakt (ale není to bezhlavý davič,což jsem ráda,protože pětikilový border příp. zadáveného 15tikilového jezevce z nory nevyrve a co pak s ním?) Bordík je nenáročný (krom úpravy srsti),rychle se učí,má snahu se zavděčit,ale pozor,jak už jsem napsala,dospívá později,takže se na něj nesmí tlačit,nesnáší dril a tvrdé zacházení. Kolega ve sdružení má fenu hladkého foxe,je menší a drobnější takže s norou nemá problém a používá ji i na dosled. Velše moc neznám,nebývají moc hlasití (jsou tak hrr do práce že to nestíhají :-) viděla jsem jednoho na nácviku na um.noře,byl víceméně potichu ale o to víc se snažil vyrvat mřížku a jít na lišku :-) Nejde ani tak o plemeno,každé má svá pro a proti,jde o to mít štěstí na dobrého chovatele a štěně a nejvíc záleží na výchově a výcviku.I ze psa s horšími vlohami se dá udělat dobrý pomocník,naproti tomu i psa s dobrými vlohami lze naprosto zkazit - záleží na přístupu majitele.. Hodně štěstí při výběru :-)
6petka1
Pravdaže sa stále welše a foxíky používajú na norovanie. A naozaj psovi s chuťou do práce o centimeter na viac nevadí, no pravdaže žiadny extrém nie je dobrý. Naozaj by bolo dobré navštíviť medzinárodné norovačky a rozhodnúť sa sám, respektíve si pozrieť nejakých psov pri práci v prírodnej nore. Žiadne plemeno netreba podceňovať.
U norníka příliš nezáleží na tom jaké mu dáš možnosti, ale na tom co má v sobě. Spíše než výška je důležitější objem hrudníku a hlavně chuť do tý díry jít. Jestli má pes v kohoutku 38, nebo 41 cm naní až takový rozdíl, protože stejně se tam musí plazit. Nedej na rady laiků a zajeď si na pár soutěží a uvidíš sám. Než skončilo v ČR norování (dnešní paskvil za norování nepovažuji) jsem se tomu dost věnoval. V podstatě co skončilo norování na jezevce to šlo dolů. Pro Tvou info na Evropském poháru musel pes prokázat udržení jezevce 2 minuty. Lišku by měl udělat každej vořech, ale píšu měl, protože skutečnost je úplně jiná.
kurt
Čo sa týka výšky, videl som suku írskeho teriéra ktorá sa napchala do umelého brlohu.
Zigi9
Je to úplně jedno jestli pořídíš velše, foxe, jaga, bordela nebo paterdala, vše záleží na tom, jak k němu budeš přistupovat a jaké mu dáš možnosti, podle toho se ti taky odvděčí při práci. Já z těch mnou uvedených plemen nechtěl žádné, bordel vypadá jak kočka, paterdal není uznané plemeno (u nás), jagoš je debil od narození, fox a vešl jsou vzhledově pěkní, ale zase je u nich největší práce s úpravou srnsti (pokud nepořídíš krátkosrstého foxa) -prostě si vyber psa který se ti bude líbit, najdi si stanici, tam napiš pár emailů a zjistit si, jak jsou na tom s výškou v kohoutku a popř. si zamluv nejmenší štěně ... nevím jak jinak poradit
bundes
Znám pár lidí co mají velše jezdí na soutěže.Jsou malí a monohokrát nám jagošářum to nandali.
rastob
A používa niekto u vás foxíkov, alebo welšov?
majko82
Števko , moja reč border alebo jagdteriér
zora
Ja by som ti poradil but jagteriera alebo borderteriera.
Poacher
Ja ak môžem tak by som tiež poprosil na helltrain@azet.sk Vopred dík!
pavian
Ak môžeš, pošli mi ho prosím... pavian1@azet.sk, vďaka!
Zobrazené 1-40 z 47

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.