petere - bol to moj vyraz, tak ho vysvetlim.Na slovensku sa bezne pouziva svetlo na nocny lov, ci si to myslis, alebo nie. No mam kolegov, ktori si tou istou silnou lampou svietia aj po ceste z posedu k autu, nic proti, no na to bohate staci mala vreckova lampa na dve baterky AA. Rovnako ako aj po skonceni postriezky posvietia halogenkou naokolo, ci nahodou enjde nejaka ta lovny zver von. Toto je podla mna privela, toto je honba za ulovkom. a potom sa ti stane to, co mojmu znamemu. koncil postriezku n arozhrani strniska a vysokej slnecnice....na strnicko vybehli 3 kusy ciernej. Zdvihol pusku, zamieril na ciernu kopu, natiahol napinacik, odistil a priravil sa zasvietit a v sekunde rozhodnut, ci ano, alebo nie a ktore vlastne. lenze zasvietil vhodnemu prasatu na lopatku, no ajked mal vsetko pripravene (cca 50m) nestihol vystrelit, prasce skokom zmizli. S tymto som sa stretol uz neraz, je to jednoduche. Proste sa tie prasce ludskou hlupostou vycvicili. Kolkokrat, ked ten naruzivy polovnik cestou domov z posedu posvieti navokol okolo seba, nezbada prasa istiace na kraji lesa v trave. A aj to primitivne zviera si da dva adva dokopy= svetlo, svietenie, pohyb svetlom, chodza, buchot, suchot, rec, rozpravanie, hukot auta, popripade aj strelba a postrielanie, kvikanie ineho jedinca a uz vie, ze svetlo=zlo, smrt. Toto je podla mna nevhodne pouzivanie silneho svetla. Ak tak , tak podla mna jedine (silne svetlo) na bezpecny lov, na bezpecnu cestu domov staci aj cervena blikacka z bicykla. Este mi enda spomenut jeden nazor jedneho cloveka (
odkaz ) Ak chceš dať zveri šancu, tak nechoď do lesa. moj nazor pridam k nemu: sam za seba- do lesa chodim s puškou loviť nevhodne jedince na chov, alebo kapitalne trofejove, ak som take uz vychoval. tak je jedno, ci napr gombickara strelim o 22:30, alebo o 15:45 (moj nazor)